Dzisiaj po części uruchomiłem sterowanie (silniki), ale mam problem z SSK-MB2. Mianowicie aby silniki zaczęły działać, ze sterowników trzeba wypiąć kostki od sygnału ENA- i ENA+. W StepConf Próbowałem zaznaczać/odznaczać okienko (PIN17 Włączenie Wzmacniacza) ale nie dawało to żadnego rezultatu ma ktoś lekarstwo ?
Ciągle czekam na falownik i Śrubę 25 i Koła pasków zębatych
pin17 (tak samo 16,14, i 1) portu lpt (db25) może być słaby i pomimo właściwego sterowania może nie umieć dać dużego prądu... jednak brak wystarczającego prądu w ENA, który odpowiada za luzowanie, oznaczał by niemożność zluzowania.
Czy na płycie SSK-MB2 pin17 portu LPT przechodzi przez płytę bez zmian?... a może jest zwarty?
(przyda by się jakiś pikacz do sprawdzenia)
Marku, pin 17 (LPT)przechodzi do wszystkich ENA, co wiec na PINie 17 wskazuje 3.30 / 3.28 V
zauważyłem również że przy wyłączonym zasilaniu (podłączony jedynie port LPT) świeci (lekko) dioda oznaczona D1
Czasem na PLT brakuje dobrego zasilania 5V. Ja się kiedyś tez na to nazłościłem bo nie chciała działać chińska płytka główna optoizolacyjna z powodu takiego że miałem też 3.3V zamiast 5V na zasilaniu transoptorów. Puściłem osobny kabel z zasilacza z wtyczki molex te 5V i podpiąłem do płytki tam gdzie powinienem mieć te 5V i działa. Przypadek mój jest nieco inny od Twojego ale powód ten sam, za słabe napięcie na LPT. Może trzeba coś zmienić BIOS systemu żeby dawał więcej prądu. W laptopach się tam coś takiego kombinowało i działało.