Ploter frezujący 2400x1400x200 do drewna i metali kolorowych
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 27
- Kontakt:
dzielisz ilośc kroków silnika na obrót przez obwód średnicy podzialowej koła zębatego - wyjdzie ilość kroków na obwodzie.kolanoreki pisze: Czyżby trzeba było policzyć obwód koła zębatego po średnicy podziałowej i wpisac gdzieś w programie np. 24,75mm/obrót? Może robi się to w inny sposób?
potem stosunek - skoro iles tam kroków na 24,75 mm to ile kroków na 1 mm, np
1600 kroków na obrót przez 24,75 wychodzi 64,64
czyli 64,64 kroków na 24,75 mm
to x kroków na 1mm, x = 2,61
i dygresja - reduktor pasowy - zeby zwiekszyc ilośc kroków na milimetrze albo wiecej kroków na obrót w sterowniku.
najlepsze sa okragłe wartosci zeby uniknąc błędów pozycjonowania przez gubienie kroku.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 71
- Kontakt:
Połączenia, spawy i kołkowanie. Zmieniłem ceowniki na spodzie. Są tej samej wielkości co wzdłużne. Cała rama waży ok.160kg.......
Zastanawiam się jak wykonać docisk ułożyskowanego wałka z zębnikami do szyny zębatej? W rozwiązaniu napędu osi X jednym silnikiem, zamontowany będzie gdzies na ramie... Obudowy łożysk wałka muszą mieć możliwość jednoczesnego, małego obrotu względem osi Y..... Chyba trzeba wytężyć bardziej szare komórki:),........
Nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie: czy nie lepiej będzie, gdy listwa zebata zamocowana zostanie z drugiej strony ceownika, nie kurzyłoby się na przekładnię podczas obróbki i łatwieszy montaż naprężacza do kasowania luzu międzyzębnego?
Z jaka prędkością maksymalną można rozkręcić silnik 8.5Nm?
Zastanawiam się jak wykonać docisk ułożyskowanego wałka z zębnikami do szyny zębatej? W rozwiązaniu napędu osi X jednym silnikiem, zamontowany będzie gdzies na ramie... Obudowy łożysk wałka muszą mieć możliwość jednoczesnego, małego obrotu względem osi Y..... Chyba trzeba wytężyć bardziej szare komórki:),........
Nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie: czy nie lepiej będzie, gdy listwa zebata zamocowana zostanie z drugiej strony ceownika, nie kurzyłoby się na przekładnię podczas obróbki i łatwieszy montaż naprężacza do kasowania luzu międzyzębnego?
Z jaka prędkością maksymalną można rozkręcić silnik 8.5Nm?
- Załączniki
-
- CNC2 01 00 00b.jpg (80.11 KiB) Przejrzano 1808 razy
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 71
- Kontakt:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 13
- Kontakt:
dowciapny jesteś ? a pociąg to brama ruchomabartuss1 pisze:na pierwszy rzut oka tory kolejowe

[ Dodano: 2007-05-19, 11:28 ]
Takie silniki ma kolega wood carver w swojej konstrukcji i to nie liczy się do jakiej prędkości sie rozkręci silnik tylko przy jakiej max prędkości silnik nie gubi kroków co zapewni nam w miarę komfortową pracę ....kolanoreki pisze:Z jaka prędkością maksymalną można rozkręcić silnik 8.5Nm?
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 14
- Kontakt:
oczywiście na osiągi prędkościowe silnika wpływa prawie wszystko...gmaro pisze:Takie silniki ma kolega wood carver w swojej konstrukcji i to nie liczy się do jakiej prędkości sie rozkręci silnik tylko przy jakiej max prędkości silnik nie gubi kroków co zapewni nam w miarę komfortową pracę ....kolanoreki pisze:Z jaka prędkością maksymalną można rozkręcić silnik 8.5Nm?
jednak jeśli: zasilacz ma wysokie napięcie, trafo i kondensatory są duże...
to można liczyć na nieco więcej...
do szcunków można przyjąć najgorszy przypadek - czyli ok. 6obr/sek (to prawie zawsze udaje się osiągnąć)
natomiast przy spełnieniu powyższych warunków (i jeszcze paru innych) może okazać się że będzie to 2..3 krotność tego wyniku - ale to badamy i dostrajamy na stojącej już maszynie... np. właściwe obciązenie silnika krokowego poprawia jego wyniki....
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 13
- Kontakt:
dokładnie o to chodzi , ustawienie na biurku a potem na maszynie nie ma najmniejszego sensumarkcomp77 pisze:ale to badamy i dostrajamy na stojącej już maszynie... np. właściwe obciązenie silnika krokowego poprawia jego wyniki....

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...