PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 32

Post napisał: diodas1 » 11 wrz 2014, 18:33

mitek Na stronie 5 tego manuala jest rozrysowana ogóla zasada. W instrukcji też ten temat był poruszony. Ogólnie zależy od rodzaju sterowników więc najlepiej sprawdzić też informacje zawarte w dokumentacji sterownika. Podobno Chińczycy stosują odwrotną polaryzację sygnałów STEP,DIR i ENABLE. Ważne żeby prąd płynął we właściwą stronę przez diody transoptorów. W znanym czerwonym sterowniku przykładowo jest tylko jeden sygnał ENABLE wspólny dla wszystkich osi więc chcąc skorzystać z możliwości jakie daje PikoCNC należałoby grzebnąć w tym sterowniku i samodzielnie wyprowadzić ENABLE z trzech torów co niby jest proste ale dobrze byłoby dołożyć też dodatkowe transoptory bo na płytce jest jeden a potrzeba trzy. Tak to jest kiedy klocki nie są ze sobą kompatybilne.

Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
cosimo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 253

Post napisał: cosimo » 11 wrz 2014, 20:14

Hardware_manual brakuje mi co trzeba dorobić by połączyć sterownik PikoCNC z sterownikiem silnika krokowego bo coś kiedyś o tym mówiliśmy...
Rozumiem, ze chodzi o to jak do starej płyty podłączyć czwartą oś bo w pozostałych nic się nie zmieniło. W starym manualu na stronie 77 jest rozpiska jak sygnały wychodzą na listwie kołkowej. Jest tylko ten problem, że do sterownika silnika trzeba to puścić przez jakiś bufor np. 74HCT541.
tutaj zjeżdża na 5mm i jedzie do punktu obróbki nie zważając na uchwyty, imadła itp. Załóżmy że uprzątnąłem mu imadła a uchwyty kręciłem tak żeby nie przywalić
Nie rozumiem - za powrót z wymiany narzędzia odpowiadają makra w tym wypadku linuxa więc co byś chciał dopisać w kodzie aby sobie ulżyć ? Piko oryginalnie do punktu pracy wraca na max Z.
Numeracje linii możesz sobie wyłączyć w ustawieniach lub w menu na liście g-kodu.

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 73
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 11 wrz 2014, 20:25

jacek-1210 pisze:Może cały problem w tym że używam jedynie Pikocama a maszyna chodzi na linuxie,
Nie jesteś sam :)

Ja miałem dotychczas maszyny na pikocnc (samych sterowników mam teraz ze 3), ale odkąd używam serw (wraz z obsługą ich indeksu enkodera) i osi zależnych to jestem zmuszony do użytkowania Macha, co w sumie nie jest takim problemem, bo też lubię z nim pracować.

Natomiast uwielbiam pracować z PikoCAMem i szczerze żałuję że nie ma też możliwości zakupu samego pikocama, którego można by za pomocą małego konfigu bardziej dopasować pod generowanie uniwersalnej ścieżki pod swoje potrzeby. Odkąd została wprowadzona pełna interpolacja kołowa G2 i G3 dla praktycznie wszystkich łuków generowanych z cada, to nie wyobrażam sobie innej pracy.

Również obsługa cyklów wiercenia jest bardzo istotna, jeszcze jak by generował podprogramy dla powtarzających się operacji różniących się tylko kilkoma zmiennymi to już by było aż za dobrze :)
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

Awatar użytkownika

mitek
Posty w temacie: 164
Kontakt:

Post napisał: mitek » 13 wrz 2014, 18:34

gaspar, Jakie masz wersje płytek? nie chciałbyś się wymienić jeśli masz te nowsze? i tak używasz ich tylko jako klucza na USB :)

Nie musiałbym lutować :)

A swoją drogą nie da się jakoś sterować serwami przy pomocy PikoCNC ? Przecież sterownik z silnikiem i enkoderem łączy się a ten dopiero z Piko...

Choć jak znam życie następna wersja piko płytki już to obsłuży wraz z dodatkowymi osiami czy buforem zamiast 160 wektorów na 16MB :)
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi :-D

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 46
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 13 wrz 2014, 20:07

Ja w swojej maszynce steruję serwami z poziomu PikoCNC.
Cót miut i orzeszki.

Da się.
Tylko servo-drive'y muszą mieć możliwość pracy w trybie position control.

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 73
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 14 wrz 2014, 09:49

mitek pisze: A swoją drogą nie da się jakoś sterować serwami przy pomocy PikoCNC ? Przecież sterownik z silnikiem i enkoderem łączy się a ten dopiero z Piko...
Da się, tylko:
- 120khz to ciągle dla mnie za mało, zwłaszcza gdy leci sporo wektorów przy dużej prędkości i przyspieszaniu
- mam w maszynach w osiach y po dwa serwa i drajwery i musze mieć ich sprzętową obsługę (tzw. Oś zależna)
- używam do precyzyjnego bazowania sygnału index enkodera, którego Piko nie obsługuje. Oczywiście w niektórych napędach serwo można do serwopaka podpiąć wyłączniki home a sygnał indeks obsługiwać przez drajwer serwa, który następnie poda sygnał do piko.
- sygnały fault z serwopaków też idą do sterownika, chociaż to można puścić na przekaźnik bezpieczeństwa a dopiero go na e-stop.

Jeśli Cosimo kiedyś wypuści Piko z taką możliwością, to nawet i za dużo większą cenę sterownika zaczne go montować do maszyn :)
Teraz nie ma alternatywy dla Cs-labowego csmio ip/s, a szkoda.
mitek pisze:Jakie masz wersje płytek? nie chciałbyś się wymienić jeśli masz te nowsze? i tak używasz ich tylko jako klucza na USB :)
Może zdaży się je wykorzystać, do testów mi potrzebne :)
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 104

Post napisał: mc2kwacz » 14 wrz 2014, 12:13

Akurat sterowanie napędami zależnymi oraz indeksami do samego pozycjonowania, spokojnie da się zrobić małym dodatkowym układzikiem elektronicznym. Uniwersalnym, niezależnym od jakiegokolwiek sterowania.
Z wymienionych barier jedyną faktyczną, jest maksymalna prędkość przetwarzania Piko.
Ale tu też - nie należy mylić ilości przetwarzanych wektorów z częstotliwością step.
120kHz step odpowiada prędkości 12cm/s z rozdzielczością numeryczną 1um :) Nie jest źle.

PrzemoKoz
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 22

Post napisał: PrzemoKoz » 19 wrz 2014, 13:03

Witam.
A jak za pomocą programu z PikoCNC wykonać takie coś???
Rozumiem, że grawerkę lub ewentualnie jakieś wzory można wykonać przy pomocy frezów o odpowiednim kształcie ale jak wykonać to? Czy Pikocam robi też takie coś???Obrazek

RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 260
Kontakt:

Post napisał: RobWan » 19 wrz 2014, 13:54

Jest kilka sposobów.
1. Narysować sobie samemu w jakimś programie 3D. Zapisać jako STL lub skli szarości ZBufer i Piko to wykona.
2. Kupić STL-a lub bitmapę w skali szarości.
3. Poszukać darmowych STL-i lub bitmap.

Robert

PrzemoKoz
Posty w temacie: 22

Post napisał: PrzemoKoz » 19 wrz 2014, 13:58

Z 3D w programie to nie problem, ale co dalej, czy Pkocam odczyta to jako np. płaszczyzna zakrzywiona??? Mógłbym prosić o to jak to wygląda w Piko, jak przykładowy widok w PikoCam wygląda w przypadku podobnego detalu?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”