Frezarka 1000x500

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

gozdd
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 7

Post napisał: gozdd » 16 lip 2014, 21:30

Ja parę dni zastanawiałem się nad tym, że będę musiał zlecić wytoczenie nowych dystansów, po czy wpadłem na ten genialny w swej prostocie pomysł :P

Tak, wszystkie silniki użyte w mojej maszynce mają wałki z dwóch stron. Hamulec dostałem od Kolegi Tomciowoj - robi co do niego należy i to najważniejsze. Bez hamulca Zetka zjeżdżała z ogromną siłą na sam dół do zderzaka. Teraz nawet przez parę dni bez zasilania nie zjedzie nawet o 1mm.

Tagi:

Autor tematu
gfilipek
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 62

Post napisał: gfilipek » 17 lip 2014, 20:10

gozdd pisze:Ja parę dni zastanawiałem się nad tym, że będę musiał zlecić wytoczenie nowych dystansów, po czy wpadłem na ten genialny w swej prostocie pomysł :P
Najprostsze rozwiązania są zwykle najlepsze :mrgreen:
gozdd pisze:Tak, wszystkie silniki użyte w mojej maszynce mają wałki z dwóch stron. Hamulec dostałem od Kolegi Tomciowoj - robi co do niego należy i to najważniejsze. Bez hamulca Zetka zjeżdżała z ogromną siłą na sam dół do zderzaka. Teraz nawet przez parę dni bez zasilania nie zjedzie nawet o 1mm.
Mam chyba dojście fabryki sprężyn. Może dogadam się i zrobią mi sprężynę o odpowiedniej sile bo Twojego rozwiązania zastosować nie mogę :P

Przyjechał komplecik polecany przez Alvar4'a :grin:
Zgrabnie zapakowana paczka.
ObrazekObrazek

Zauważyłem podgięcie rogu obudowy jednego sterownika, ale to chyba fabryczne.
Obrazek

Przymiarka do Ztki. Niestety przejściówka będzie potrzebna. Wał silnika jest całkiem długi, mogę go ze sprzęgła jeszcze z 10mm wyjąć. Cieszy mnie, że sprzęgło dodane do siłownika liniowego THK pasuje (fi 14).
ObrazekObrazek

W tej konfiguracji wózek sam jeszcze nie zjeżdża. Ręcznie też go nie przesunę - na siłę nie próbowałem.

W przyszłym tygodniu powinienem odebrać podstawę z profili stalowych 80x40x3.
FiliP

gozdd

Post napisał: gozdd » 17 lip 2014, 22:13

Jak nie będziesz miał super ciężkiej pinoli i wrzeciona, to może być tak, że przy takim silniku wcale nie będzie zjeżdżać. U mnie to co wisi na Zetce waży prawie 30kg, a silnik tylko 3Nm. Ale jakaś przeciwwaga nie zaszkodzi :-)

Autor tematu
gfilipek
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: gfilipek » 17 lip 2014, 22:58

gozdd pisze:Jak nie będziesz miał super ciężkiej pinoli i wrzeciona, to może być tak, że przy takim silniku wcale nie będzie zjeżdżać. U mnie to co wisi na Zetce waży prawie 30kg, a silnik tylko 3Nm. Ale jakaś przeciwwaga nie zaszkodzi :-)
Uwzględnię przy projektowaniu płyty mocującej THK do bramy.

Na razie męczę się z konfiguracją. Niby wszystko dobrze podpięte, ale coś Mach3 nie chce ruszyć silnikiem, ale chyba jest trzymany bo nie obrócę wału tak jak przy niepodpiętym.

Możliwe, że 4,5v (dokładnie 4.88v) dane na płytę sterownika zamiast 5V robi różnicę? Nie mam chwilowo dostępnego zasilacza z 5V. Innych pomysłów nie mam.
FiliP

SmuG
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 4

Post napisał: SmuG » 17 lip 2014, 23:02

Posprawdzaj dobrze piny płyty i kabelki silników. Ja miałem z profi i według schematu nie wiele rzeczy działało...
"Portal ten został utworzony z myślą o tych co chcą zrobić własnymi siłami ploter, frezarkę, wiertarkę i temu podobne urządzenia sterowane za pomocą komputera."

Awatar użytkownika

Alvar4
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Alvar4 » 17 lip 2014, 23:09

Jak sobie dobrze przypominam to trzeba dać jeszcze sygnał enable na sterownik? Coś tam tez żeśmy mieli małego gwoździa na początku żeby to uruchomić. Chyba dopiero za trzecim podłączeniem zadziałało. :mrgreen:

Kurcze.....jak to tam było........ a już wim..... :lol:

Wlazłem na stronkę producenta: http://www.longs-motor.com/productinfo/ ... 0_137.aspx

Przewiń stronkę do dołu i namierz drugi rysunek z podłączeniem sygnałów. Potrzebujesz zmotykować wszystkie Minusy sygnałów z masą. Czyli łączysz ze sobą ENBL- PUL- DIR-
Tera to już musi działać :grin:

A i na ENBL+ dajesz +5V żeby zadziałało. A skąd bierzesz +5V? Z osobnego zasilacza? My braliśmy chyba 5V z wtyczki zasilającej CD-Roma z komputera obsługującego maszynę.
Obrazek

Autor tematu
gfilipek
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: gfilipek » 17 lip 2014, 23:46

Niestety.
Kable silnika sprawdziłem czy nie połączyłem parami niewłaściwych, ale wygląda że tak jak producent wskazał.

Mam podłączone PUL- DIR- ENAB- do GND
Dałem +5V z zasilania sterownika na ENAB+

Włączyłem w Machu ActiveLowDir i ALStep => nic z tego, ani drgnie
Wyłączyłem w Machu ActiveLowDir i ALStep => nic z tego, ani drgnie

Przy jednym z ustawień trzyma wał, nie pamiętam już które, ale to pewnie jakiś punkt zaczepienia.

Zaczynam podejrzewać sterownik. Wątpię, że te +4.5V zamiast 5V ma znaczenie, ale kto wie... Może nie załącza się sterownik?
Nie podoba mi się też kabel z zestawu, jakiś taki "ryżowy" :)

+5V to u mnie +4.5V (miernik pokazuje +4.88V), nie mam chwilowo innego źródła napięcia... Jutro odpalę na zasilaczu komputera.
FiliP

Awatar użytkownika

Alvar4
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Alvar4 » 17 lip 2014, 23:55

Użyj 5V z komputera którym generujesz sygnały dla sterownika. Jak pamiętam to czerwony kabelek we wtyczce molex którą wpinasz do zasilania CD-roma albo dysku HDD. 5 V z osobnego zasilacza może nie zadziałać.
Obrazek

gozdd

Post napisał: gozdd » 18 lip 2014, 05:06

Jeśli nie spiołeś mas ze sobą, to na pewno nie będzie działać. Znaczy masa zasilacza, który jest podłączony do enable i masa komputera - dowolny czarny przewód z zasilacza.
Sterowniki za stan wysoki teoretycznie powinny uznawać juz napięcie w okolicach 3V, chociaż to nie zawsze działa, ale 4.5V musi działać.

Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: Zbych07 » 18 lip 2014, 07:47

gfilipek pisze:Niestety.
Kable silnika sprawdziłem czy nie połączyłem parami niewłaściwych, ale wygląda że tak jak producent wskazał.

..........

Przy jednym z ustawień trzyma wał, nie pamiętam już które, ale to pewnie jakiś punkt zaczepienia.
.......

Zaczynam podejrzewać sterownik.

Ja raczej podejrzewam błąd w konfiguracji Macha.

Kabelkologia jest Bardzo ważna , ale nie mniej ważna jest konfiguracja pinów w programie

Trzeba sprawdzić jaka konfiguracja pinów wejściowych i wyjściowych jest wymagana przez konkretny model płyty głównej i dokładnie tak wklepać to do Macha .
W chińskich "przykładowych" dokumentacjach zdarza się sporo błędów. W dokumentacji płyty głównej kluczowa jest tabelka pokazująca jaka kombinacja pinów została przypisana do LPT.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”