gaspar pisze:Tutaj nie potrzeba wyjścia dodatkowego, wystarczy by w momencie homingu była wyłączona funkcja sprawdzania limitów osi, a sygnał z takiego czujnika LIMITOWEGO został potraktowany jako sygnał HOME.
Owszem - nie ważne. Już się rozumiemy. Z jakiegoś powodu wydumało mi się, że w piko jest 6 a nie 9 wejść na czujniki położenia.
Jeśli masz maszynę z 6 czujnikami, to włącz w konfiguracji softlimity zamiast fizycznych kracówek, wykorzystaj tylko po jednej na każdej osi (z tej strony gdzie Ci akurat pasuje) i po sprawie! I tak masz komfortową sytuację posiadając krańcówki na obydwu stronach (jak rozumiem) i w ten sposób możliwość wyboru pozycji home. Piko da się tak skonfigurować, żeby home były na dowolnych krańcach. Problem tylko z tym, że czujnik narzędzia powinien być zasadniczo właśnie tam w pobliżu. Na razie konstruktywne postulaty przerobienia koncepcji pomiaru długości narzędzia są odrzucane
System 6 czujników ma sens. Ale nie w konkretnej sytuacji piko, gdy te 3 dodatkowe czujniki (ponad 3 niezbędne) spowodowałyby brak panelu manualnego. Z 2 braków - panelu albo limitu na drugim końcu, zdecydowanie wybieram brak limitu sprzętowego.
Są jeszcze dodatkowe argumenty.
System bezpieczeństwa w maszynie nie powinien (zasadniczo NIE MOŻE) opierać się na jednym systemie, na dodatek bazującym na software. A w piko i tak wszystko wchodzi w jeden procesor.
Jeśli chciałbym koniecznie mieć porządne krańcówki, to bym takie założył i wpiął w wejścia enable odpowiednich sterowników, jednocześnie wystawiając sygnał na E-stop dla piko. Nie mam takiego rozwiązania, bo załatwiają to u mnie napędy serwokrokowe. Błąd pozycjonowania na poziomie 50 kroków (przeliczeniowo 50 mikronów) automatycznie zatrzymuje maszynę natychmiast. I to przede wszystkim zatrzymuje napęd który napotkał opór.
Piko pamięta położenie i jeśli nie poruszysz wyłączona maszyną na postoju na siłę, to zasadniczo ryzyka wyjechania poza softlimity (więcej niż pełen krok) nie ma.
A na błędy obsługi, nie ma żadnej rady i ZAWSZE można wymyślić jakąś głupotę która doprowadzi do błędu. Nawet w aucie, którym niejednokrotnie porusza się idiota, można włączyć zapłon na biegu parkując 5cm od przeszklonej witryny sklepu