Przeczytaj jeszcze raz co napisałem, bo nie do końca łapiesz o co mi chodzi.
Tutaj nie potrzeba wyjścia dodatkowego, wystarczy by w momencie homingu była wyłączona funkcja sprawdzania limitów osi, a sygnał z takiego czujnika LIMITOWEGO został potraktowany jako sygnał HOME.
W tej sytuacji nawet wejście HOME X możesz sobie dowolnie wykorzystać, więc dzięki temu zabiegowi dostajesz trzy wejścia do zagospodarowania.
Wyrażaj się zrozumiale to i zrozumienie będzie.
I nie zamieniaj "wyjście" z "wejście" bo to nie ułatwia...
Do czego będą podłączone czujniki "limitowe" X, Y, Z wg Twojej koncepcji? Jeśli nawet wejścia HOME zwolniłeś do innego wykorzystania?
1) Normalnie w maszynie instaluje się po 3 krańcówki na oś. Dwie limitowe i jedną home. W csmio jest możliwość ustawienia sterownika do takiej pracy by korzystać tylko z 2 krańcówek w osi. Dzięki temu w momencie kiedy wciskasz reff all to sterownik wyłącza obsługę krańcówek limitowych i czeka na sygnał home. Czyli oś jedzie na krańcówkę limitową i ona zadziała jak home. Prościej opisać się nie da, a przerabiałem ostatnio maszynę Piotjuba (duży diamond) właśnie z macha na pikocnc i tam są po dwie krańcówki na oś).
"Tam" czyli gdzie?
W Piko jest JEDNA krańcówka na oś OBOWIĄZKOWA (jednocześnie pełni funkcję home i oszczędniej się nie da) i DRUGA
OPCJONALNA, ta z przeciwnej strony.
Nie mogę zrozumieć co chcesz osiągnąć/zmienić/zaoszczędzić w stosunku do tego co jest, skoro w piko są 2 krańcówki na oś maksymalnie.
Czy w ogóle ktoś poza gasparem rozumie o co mu chodzi?