slaba jakosc toczenia
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Ja podziwiam Romana, tyle razy powtarzać tak rzetelnie to samo!!!
Noże składane do alu są średnie jak koledzy radzą stary dobry hss i smarowanko, a ostatni przejazd mały wiórek. Powinno być lusterko.
Osobiście jak czasem chcę uzyskać super gładką powierzchnię to przeostrzam nóż, celowo robiąc mu odrobinę ostrzejszy kąt natarcia i nie zaokrąglam czubka albo minimalnie i zbieram tak ok 0,05mm (ale nie wiem czy to wg prawideł sztuki więc nie polecam, ot moje patenty.)
Noże składane do alu są średnie jak koledzy radzą stary dobry hss i smarowanko, a ostatni przejazd mały wiórek. Powinno być lusterko.
Osobiście jak czasem chcę uzyskać super gładką powierzchnię to przeostrzam nóż, celowo robiąc mu odrobinę ostrzejszy kąt natarcia i nie zaokrąglam czubka albo minimalnie i zbieram tak ok 0,05mm (ale nie wiem czy to wg prawideł sztuki więc nie polecam, ot moje patenty.)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 10
Każdy "patent" który się sprawdza jest pożądany, drogi kolego! A nie wszystko da się wymyślić zza biurka.GrafRamolo pisze:nie wiem czy to wg prawideł sztuki więc nie polecam, ot moje patenty
Opowiem tu pewna anegdotkę, jak to czasem sprawdza się "nos" w technice.
Otóż przed I wojną światową firma Renault miała problem z silnikami do swoich samochodów, w których to pękały w pewnym miejscu wały korbowe. Na nic zdało się obliczanie i przeliczanie przez inżynierów zatrudnionych w firmie wytrzymałości na nowo (wtedy "na piechotę" przecież!) i pogrubianie feralnego punktu, wał jak pękał, tak pękał dalej.
I wtedy w biurze konstrukcyjnym zjawił się zaniepokojony jeden z braci Renault, Louis. Wysłuchał w czym rzecz, wziął do ręki ołówek, i "na oko" narysował jak mają owo miejsce... pocienić!

Wały przestały pękać !

A więc nie bójmy się eksperymentować !
(z zachowaniem rozsądku, oczywiście..

Louis Renault na swoim pierwszym samochodzie
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 13
- Kontakt:
Panowie, dziekuje za wszystkie podpowiedzi,
A teraz po kolei;
Moim zdaniem noze i plytki sa dobre, 2 znajomych maja takie same zestawy i bardzo ladne powierzchnie po obrobce,
- nie wiem jak sprawdzic bicie wrzeciona pod obciazeniem? Sprawdzalem bicie uchwytu, mocujac walek szlifowany 10 cm od uchwytu, i mierzac odchyl na koncu, wachanie do 0,05
- innych luzow nigdzie nie wyczuwam
- " a gdzie dykta" jaka dykta?
- probowalem tez noze stalowe hss ale bylo jeszcze gorzej
- na moje nie doświadczone oko, to bardziej usterka mechaniczna (bicie, luz, którego nie widze)
mam taki zestaw nozy:

A teraz po kolei;
Moim zdaniem noze i plytki sa dobre, 2 znajomych maja takie same zestawy i bardzo ladne powierzchnie po obrobce,
- nie wiem jak sprawdzic bicie wrzeciona pod obciazeniem? Sprawdzalem bicie uchwytu, mocujac walek szlifowany 10 cm od uchwytu, i mierzac odchyl na koncu, wachanie do 0,05
- innych luzow nigdzie nie wyczuwam
- " a gdzie dykta" jaka dykta?
- probowalem tez noze stalowe hss ale bylo jeszcze gorzej
- na moje nie doświadczone oko, to bardziej usterka mechaniczna (bicie, luz, którego nie widze)
mam taki zestaw nozy:

-
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Na sztywnej maszynie te noże się sprawdzą. Aluminium lubi móż wyostrzony na żyletkę. Podobnie zresztą z frezami - jak frezem dotkniesz stali, to już się do aluminium nie nadaje.
Tak jak koledzy radzą - zaszlifuj na ostro stalkę i spróbuj. Płytka ma ostrze minimalnie zaokraglone - dzięki czemu na mocnej sztywnej maszynie dłużej trzyma jednakowe parametry. Ale opory skrawania są wtedy znaczne, i mała maszyna wpada w drgania, które skutkują falami Dunaju na obrabianym materiale.
Tak jak koledzy radzą - zaszlifuj na ostro stalkę i spróbuj. Płytka ma ostrze minimalnie zaokraglone - dzięki czemu na mocnej sztywnej maszynie dłużej trzyma jednakowe parametry. Ale opory skrawania są wtedy znaczne, i mała maszyna wpada w drgania, które skutkują falami Dunaju na obrabianym materiale.
-
- Posty w temacie: 10
o tych zagadnieniach było m/innymi tu, wiec nie będę dublowałkaczyniak pisze:nie wiem jak sprawdzić bicie wrzeciona pod obciążeniem?
https://www.cnc.info.pl/topics56/tsa16- ... t55298.htm
https://www.cnc.info.pl/nutool-ponownie ... w=previous
https://www.cnc.info.pl/topics56/maktek ... 135,70.htm
https://www.cnc.info.pl/topics56/os-wrz ... t55366.htm
www.cnc.info.pl/topics56/nowa-tokarka-b ... 273,10.htm
https://www.cnc.info.pl/skrobanie-panew ... ?view=next
generalnie wkładasz coś dłuższego we wrzeciono(np kij od szczotki, drewniany trzonek, by nie porysować stożka wewnętrznego, lub zaciskasz dłuższy wałek/rurę w szczękach, przystawiasz czujnik do kołnierza/korpusu uchwytu, i bez włączania obrotów naciskasz "przez długie" na boki i góra/dół, mierząc odchyły. Im mniejsze tym lepiej...
to nie odchyły wałka masz diagnozować, tylko wrzeciona, wiec czujnik do tarczy wrzeciona, ewentualnie korpusu uchwytu trzeba przyłożyć by stwierdzić ewentualne luzy.kaczyniak pisze:walek na końcu pod sila się odchyla (to chyba normalne) ale w uchwycie siedzi sztywno

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Po co kombinowac? zaloz plytke z promieniem 0.2/0.4 max i bedzie idealnie.
To co masz na zdjeciu to 1.2 czy 0.8 a to nie nadaje sie do toczenia aluminium .
To co masz na zdjeciu to 1.2 czy 0.8 a to nie nadaje sie do toczenia aluminium .
sinumeric 840D/810/802/NUMS/HH-4290/Fanuc O-T /tokarka uniwersalna
tokarz CNC
"Poznań - miasto z piekła rodem.."
-Jestem chamem i mi z tym dobrze-
tokarz CNC
"Poznań - miasto z piekła rodem.."
-Jestem chamem i mi z tym dobrze-