slaba jakosc toczenia

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 5773
Rejestracja: 14 lip 2007, 19:02
Lokalizacja: Westfalia

#51

Post napisał: jasiu... » 24 lut 2016, 18:08

Dlatego, że na tworzenie się narostu, oprócz prędkości skrawania ma wpływ np. kąt natarcia, który w obszarze tworzenia się wióra oddziałuje na naprężenia w materiale skrawanym, a co się z tym wiąże na wartości temperatur w tym miejscu. Naostrz, jeśli masz stary "ogryzek" z lutowaną płytką nóż "bardzo chytro" z kątem natarcia zbliżonym do 45 stopni i powierzchnia zmieni się diametralnie (możliwości obróbki - trwałość - takim "ostrym"nożem również).

Zauważ, przy tych małych średnicach, przy toczeniu średnic materiał "podchodzi na nóż" i zaraz od niego "ucieka". Przy planowaniu nóż z jednej strony jest prostopadle do osi "dotknięty" do noża, nóż jest wręcz dociśnięty do płaszczyzny planowania. Różnica warunków skrawania powoduje, że w różny sposób przesuwa się granica, w której zaczyna się tworzenie narostu.



Tagi:


IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 7619
Rejestracja: 25 gru 2010, 21:55
Lokalizacja: LUBELSKIE

#52

Post napisał: IMPULS3 » 24 lut 2016, 18:17

rc36,

To co napisano wcześniej to podstawa, ale też i ważna jest warstwa skrawania i kąty ostrza i sama jakość ostrza. Często lekko przytępiona płytka da Ci dobrą jakość powierzchni (gorzej z trzymaniem wymiaru) .
Ciężko porównywać przy takich samych parametrach kierunki toczenia. A tym bardziej dla noży ostrzonych ręcznie.
I jeszcze ważna rzecz to podparcie kłem i toczenie w samym uchwycie. O jakości szczęk nie wspomnę.

Awatar użytkownika

rc36
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2342
Rejestracja: 11 kwie 2014, 01:25
Lokalizacja: Bliskie okolice Bydgoszczy

#53

Post napisał: rc36 » 24 lut 2016, 18:56

jasiu... pisze:Naostrz, jeśli masz stary "ogryzek" z lutowaną płytką nóż "bardzo chytro" z kątem natarcia zbliżonym do 45 stopni
Naostrzę nóż lutowany na ok. 45st. i sprawdzę czy się coś zmieniło.


ZiG
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 232
Rejestracja: 05 mar 2009, 22:39
Lokalizacja: Szczecin

#54

Post napisał: ZiG » 26 lut 2016, 00:36

Dodaj do tego jeszcze kilka stopni na kąt przyłożenia i ostrze będzie tak słabe, że tylko dotknie stali i już będzie wykruszone.

Awatar użytkownika

rc36
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2342
Rejestracja: 11 kwie 2014, 01:25
Lokalizacja: Bliskie okolice Bydgoszczy

#55

Post napisał: rc36 » 26 lut 2016, 13:39

Na razie odpuszczam temat ostrzenia tej powierzchni natarcia bo nie mam odpowiedniej tarczy do węglików, puki co dziękuje wszystkim za porady w tym temacie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”