PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 260
Kontakt:

Post napisał: RobWan » 03 mar 2014, 22:41

Daj zrzut z CAM-a. Pewnie jakieś zabłąkane ścieżki.

Robert

Tagi:

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 46
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 09 mar 2014, 21:18

w pikoCNC - ustawienia - port - wyszukaj port.

Jak podłączysz piko pod USB i pod zasilanie, to windows powinien zobaczyć jakieś urządzenie i do tego urządzenia musisz podać sterownik dostępny w katalogu zainstalowanego Piko.

Awatar użytkownika

Autor tematu
cosimo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 253

Post napisał: cosimo » 10 mar 2014, 15:27

Zamieściłem na stronie nową wersję. Tym razem temat przewodni to cam. Wbrew lakonicznym wzmiankom na stronie zmiany są bardzo duże - w zasadzie zrównałem go z ziemią i mam nadzieję, że jakoś z tego wyjdę cało (chodzi o ewentualne błędy i dotychczasowe przyzwyczajenia użytkowników ;-) )

Mam też nadzieję, że jest bardziej prosto i intuicyjnie...
Obrazek

iksmodiw1
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2

Post napisał: iksmodiw1 » 10 mar 2014, 16:05

cosimo pisze:]
Rewelacja.
Widzę Cosimo że przestudiowałeś cambama, zmiany poczynione na wielki plus.

bh91
Posty w temacie: 104

Post napisał: bh91 » 10 mar 2014, 19:05

Fajnie - prosciej wzystko wygląda - ale nie działa mi symylator obróbki :) pojawia sie pasek i... nic

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: mc2kwacz » 10 mar 2014, 19:17

Nie mam nic do roboty na frezarkę. Ale z powodu samego wyglądu ekranu, chyba włączę maszynę i coś wyrzeźbię :)

Mam bardzo ważne pytanie po lekturze informacji o zmianach: w jaki sposób bezboleśnie wciągnąć stare cam-y do nowego programu, żeby nic się nie zrąbało?
Mam tego sporo i wlałbym nie robić wszystkiego od nowa. Czy dobrze rozumiem, że cam-y stare są nieodwracalnie stracone i w praktyce bez dodatkowej roboty można jedynie skutecznie użyć wersji programu cięcia zapisanej jako gkod?

Awatar użytkownika

Autor tematu
cosimo
Posty w temacie: 253

Post napisał: cosimo » 11 mar 2014, 10:42

Widzę Cosimo że przestudiowałeś cambama
Tak, dobrze wyczułeś sprawę ;-)
. nie działa mi symylator obróbki :) pojawia sie pasek i... nic
Na pewno nie działa ? Jaki pasek ? Komuś jeszcze nie działa ? W ostatnich dwóch wersjach nie można uruchomić symulatora bez wyjścia z cam...
bez dodatkowej roboty można jedynie skutecznie użyć wersji programu cięcia zapisanej jako gkod?
To chyba najlepsze rozwiązanie (generalnie tak powinno się pracować: robimy projekt w cam-ie zapisujemy g-kod i z niego dopiero tniemy). Mam nadzieje, że przyjemniejsza i prostsza obsługa zmniejszy ten ból ;-)

Znalazł się spory błąd w interfejsie, który objawia się tylko na winXP kiedy klikniemy na przycisk zmiany koloru na liście cały program się zamyka. Już to poprawiłem, po południu będzie na stronie.

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: mc2kwacz » 11 mar 2014, 13:41

Skoro były duże zmiany, to pewnie jeszcze coś wyjdzie. Poczekam chwilę, na razie pobawiłem się na drugim komputerze, nie tym spiętym z Piko.
ja generalnie tnę z camów, nie z gkod. Dlatego że w każdej chwili mogę coś mienić, włączyć lub wyłączyć jakiś fragment obróbki. Np jest obudowa, w której niektóre otwory trzeba chwilowo wyłączyć, albo na odwrót.
tak więc wygeneruję cobie gkody do wszystkiego głównego, żeby było na szybko dostępne. A potem - trudno, będę robił nowe camy.

Wszystko w oknie głównym jest niewątpliwie przejrzystsze, czyli lepsze. W camie - trzeba się przyzwyczaić.

Skoro robisz poprawki, to mam jedna rzecz, o której zapomniałeś, a rozmawialiśmy że po zmianach będzie - żeby zwykła pojedyncza kreska cięcia (otwarta linia cięcia) dała się wykonać po rampie. Próbowałem, i nie da się.
To niezmiernie ważna opcja, której bardzo brakowało dotychczas i nie ma nadal. Bardzo oszczędza się czas na pustych przejazdach.
Zabieg z kopiowaniem geometrii i domykaniem, to katorga. Na przykład mam taki plik cięcia na którym jest ponad 200 kresek na formacie wielkości A5...

Mogłaby być również opcja nawrotu z zagłębieniem bez rampy, żeby frez za każdym razem się nie podnosił i nie jechał na punkt początkowy kreski, tylko żeby się po prostu zagłębiał i jechał w stronę powrotna od razu. To może nawet lepsze od rampy w wielu przypadkach, bo daje stałe obciążenia narzędzia na całej długości cięcia.

Nie ma sensu, żeby narzędzie jechało zawsze w jedną stronę przy cięciu (zagłębianiu się) wzdłuż pojedynczej kreski, bo przecież nie ma wtedy istotnej strony materiału zgodnej i przeciwnej do obrotów wrzeciona. A czasu marnuje się na G0 mnóstwo.

P.S. U mnie symulacja działa normalnie.

bh91

Post napisał: bh91 » 12 mar 2014, 15:23

Faktycznie - na komputerze z windowsem XP sumulator działa ok. Na windows 7 pokazuje się pasek ładowania symulacji - bez postępu, lub ładuje się z białym tłem, lub jest materiał i głowica, ale bez narzędzia.

Potwierdzam błąd z wywalaniem na XP do pulpitu przy zmianie koloru :)

Całość jest bardziej przejrzysta i wygodniej się pracuje - stwierdzam po kilku godzinach pracy :)

Mam pomysł - umieszczę też w dziale pomysły. Wydaje mi się, że za pomocą rampy spiralnej pięknie dało by się frezować gwinty specjalnymi frezami, ale frez musiał by wyjechać z otworu środkiem aby nie zniszczyć gwintu, albo wyjechać tą samą drogą co wjechał. Dało by się coś takiego zrobić?

RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 260
Kontakt:

Post napisał: RobWan » 12 mar 2014, 16:51

XP SP3 64 nie wywala się na kolorach.

Robert

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”