Stalowa Betty

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Dudi1203
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 13

Post napisał: Dudi1203 » 04 lut 2014, 11:34

Alvar4 pisze: ( a działo się, frezy latały, wiertła strzelały, chłodziwo się gotowało, w piecu buchało .....)
Ale zrymowales, teraz ja:D
frezy przetrwaly, wiertla d... daly, chlodziwa nie bylo, w piecu sie palilo :lol:

Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
Alvar4
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 38

Post napisał: Alvar4 » 06 lut 2014, 01:47

Frezowanie żeliwka u Dudiego na oś Zzzzzzz.... i nie tylko....

Obrazek.Obrazek

I filmik z umca umca w tle i tym cholernym brzęczącym kompresorem .... :mrgreen:

[youtube][/youtube]
Obrazek

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 06 lut 2014, 09:29

Nawet białogłową do pracy zagoniliście? :P

Awatar użytkownika

Autor tematu
Alvar4
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Alvar4 » 14 lut 2014, 00:27

Witam ponownie. Troszkę się dzieje w temacie Betty. Przygotowałem dokładniejszy projekt, ofrezowałem zgrubnie to co ma być frezowane u Dudiego na maszynie.

Tak więc po kolei od końca czy tam od środka zaczynamy fotostory ze słitaśnymi fociami :mrgreen:

Belka żeliwna bramy X ma 112 cm długości i trzeba ja było przedłużyć o 18 cm. W tym celu na każdym jej końcu zostały wycięte, ofrezowane i owiercone pod śruby M12 bloczki stalowe szerokie na 90mm, grube na 35mm i wysokie na 170mm. Jak widać wystają one kilka centymetrów do dołu. Dzięki temu zostaną na ich dolnej krawędzi przykręcone dodatkowe sześciany które połączą i usztywnią bramę z nogami maszyny. Nogi zostały tez sprawdzone pod względem kolizji z wózkami na osi X. Zbędne elementy stojące im na drodze zostały obcięte kątówką a potem ładnie sfrezowane. Fotki poniżej.

Obrazek.Obrazek.Obrazek
Obrazek.Obrazek.Obrazek

Teraz do akcji wkracza Dudi 1203. Przywiozłem mu wyprowadzony stalowy półfabrykat na blachę osi Z pod mocowanie śruby kulczastej i silnika Z-ki. Zrobiłem projekt w CAD i poinformowałem co i jak chciał bym aby mi powiercił. Po sprawdzeniu wymiarów Dudi nie miał zastrzeżeń do projektu więc blacha na maszynę i wiercenie. Kurcze, jak było przyjemnie, tym razem żadnego hałasowania kompresorem, Tylko delikatny szum wentylatora wrzeciona i miłe dla ucha ciche wgryzanie się wiertła w materiał. Taka robotę to my lubimy :grin: Można było sobie pogadać przy pracującej maszynie bez darcia japy :lol: Otwór w środku na śrubę kulową został też wyprowadzony u Dudiego (ja go tylko wywierciłem zgrubnie i pozostawiłem 2mm na wykończenie) Wyszło jak zawsze pięknie. Potem przykręciliśmy do czoła stołu w pionie Z-kę, waży sporo i ciężko było to umocować ale w trzy osoby się udało. Ustawiona baza i wiercenie to już tylko formalność. Poszło szybko i bezboleśnie. Gwintowanie odbyło sie ręcznie i dzięki dobrym gwintownikom Fanar poszło elegancko (chińskie gwintowniki maja dożywotni zakaz wstępu do warsztatu). Blacha została przykręcona do Z-ki, pasowała tak jakby tam zawsze była :smile: Fotki poniżej.

Obrazek.Obrazek.Obrazek
Obrazek.Obrazek.Obrazek
Obrazek.Obrazek.Obrazek
Obrazek.Obrazek.Obrazek

Teraz czeka nas walka znów z żeliwem. Belka została rzucona na plecki i wyprowadzono bazę. Okazało się, że belka była lekko skręcona. Trzeba było pod jeden jej róg podłożyć blaszkę 0.3mm i dopiero dokręcić do stołu. Inaczej bez tego zabiegu belka by się po dokręceniu wyprostowała względem stołu a po frezowaniu i odkręceniu od stołu znów skręciła. Wszystko się wydało jak położyłem ja u siebie na stole traserskim i się lekko bujała. U Dudiego było identycznie na jego frezarce. Także mogę tylko potwierdzić że jego stół frezarki jest prosty tak jak i moja płyta traserska (albo moja płyta jest tak prosta jak jego stół frezarki :wink:).
Jutro czeka nas całodzienne frezowanie tej bramy. Chyba sobie wezmę jakąś książkę albo jakieś puzzle (tak z 2000) żeby się czymś zająć podczas tej żmudnej roboty. Frez będzie jeździł tam i z powrotem po 1.3 metra.... A tak w ogóle to frezarka będzie jeździć na limicie bo zakres roboczy jej jest 1310mm więc od zderzaka do zderzaka :grin: Ledwo się zmieściłem. Pozdrawam i zapraszam na kolejny odcinek słowiańskiej telenoweli - Frezuj z Dudim -
:wink: Swoja drogą podziwiam chłopaka za to ze mnie jeszcze z warsztatu nie wyrzucił z tymi klamotami. Nie każdy ze mną wytrzyma cały dzień. Ale Dudi jest twardy, daje radę.

Obrazek.Obrazek.Obrazek

I jako bonus kolejny nudny filmik z frezowania stali i przymierzania bloku łożyskującego. Udało się zrobić wymiar za pierwszym razem.

[youtube][/youtube]
Obrazek

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 14 lut 2014, 17:35

Kawał klamota będzie :)
Zamontowałem u siebie za radą Dudiego Pada do obsługi maszyny. Kurde oryginalny JOG to wysiada przy tym. Bajka, u Dudiego widać przypiętego do prowadnika przewodów. Widać że i panel z falownika na prowadniku wylądował, hehe minimalista jeden! :twisted:
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 14 lut 2014, 17:38

Ja mam mini bezprzewodową klawiaturę. Taką za 100zł, dostęp do wszystkich klawiszy i do plug and play bez kombinowania ;)
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Awatar użytkownika

Autor tematu
Alvar4
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Alvar4 » 14 lut 2014, 21:54

U Dudiego jeszcze przydał by się monitor i klawiatura bliżej maszynki bo jak trza zerować osie czy ofsety wprowadzać to trzeba latać 4 kroki do kompa i spowrotem do maszyny. Ale pad za***isty, wszystkie najważniejsze funkcje pod ręka. Tak sie napatrzyłem u Dudiego na ten pad że u siebie tez taki zamontuje i identycznie klawisze skonfiguruje żeby w razie co Dudi też mógł coś u mnie pofrezować jak mu pola roboczego u siebie zabraknie. Dzisiaj ofrezowaliśmy bazy pod nogi i zaczęliśmy frezowanie płaszczyzn pod prowadnice. Robota idzie żmudnie bo frezujemy żeliwo frezem 6mm z zagłębieniem 0.3mm z prędkością około 1 metra na minutę i 3000 obr/min. Żeliwa nie da się pogonić, trzeba czekać niestety. Frezowanie jednej bazy pod prowadnice to jakieś 200 minut. W poniedziałek Dudi będzie robił drugą bazę, przeleci potem obie wykańczająco z jednego rozpędu i owierci pod prowadnice. Jak to będzie skończone to zostanie molestowanie go o zrobienie krzyżaka. Blaszka 35mm grubości jest wycięta i czeka na gryzienie frezem. Z roboty jestem zadowolony, widzę co jak robi i podejście ma naprawdę techniczne a nie na od***rdol jak to zwykle się robi gdzieś w firmie u Pana Cześka. Sam mogę sobie wszystko pomierzyć i sprawdzamy dwa razy zanim puścimy robotę. W mikronach nie robimy ale w setkach co i tak jest dla mnie wystarczająco zadowalające.
Obrazek

Dudi1203
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 13

Post napisał: Dudi1203 » 14 lut 2014, 22:02

Pad tez działa plug and play, wystarczy zdefiniować klawisze. Nad klawiaturą trzeba myslec zeby własciwy klawisz wcisnąć, na padzie myslec ani patrzeć nie musze bo jest intuicyjny.

[ Dodano: 2014-02-14, 22:11 ]
panel z falownika na prowadniku wylądował, hehe minimalista jeden!
Panel to spory progress. Niedlugo biore sie za skladanie szafy jak trzeba (zbieram klamoty). Jak skoncze wrzeciono i bede wiedział co do niej potrzebuje to zaczne dzialac.
W mikronach nie robimy ale w setkach co i tak jest dla mnie wystarczająco zadowalające.
A ile ucieka na chwytakach? :lol:

Awatar użytkownika

Autor tematu
Alvar4
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Alvar4 » 14 lut 2014, 22:17

Pół setki ucieka na chwytakach do wrzecionka. :razz: Widziałem na własne oczyska.
Obrazek

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 15 lut 2014, 10:33

Nie wiem jak w machu, ale na LinuxCNC każdy klawisz na klawiaturze ma swoją funkcję, więc używając takiej bezprzewodowej nie musiałem niczego definiować. Tak czy owak, bez tego nie widzę już swojej pracy przy maszynie :)
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”