Tak czy siak działa już u mnie wszystko przepieknie! Ustawiłem dzis maszynę i zabrałem się za produkcję śrubek, w godzinę zrobiłem 150 dzieki tej wspaniałej czeskiej mysli technicznej

Daj wymiary na forum, inni też pewnie skorzystają.GrafRamolo pisze:rozrysuję ci z wymiarami,
Nie próbowałem stosować innych, ale facet, który pracował na MN80 w PZO zapewniał mnie, że trudno dorobić te elementy, bo przy zmianie ich wymiarów całość nie pracuje dobrze. Podobno są szlifowane na wymiar.DamianS pisze: Dopiero potem się zorientowałem co to jest i wygrzebałem z kosza
W mojej poprzedni właściciel zrobił to za mnieGrafRamolo pisze:zrobiłem sobie też nowe kamienie z brązu zamiast tych tekstolitowych. Dużo lepsze.
Hmmm ja z braku laku i z chęci poznawczych wytoczyłem na szybko z brązu dwa wałki, zrobiłem to na oko z dokładnością 0,1mm i działa bez zarzutu. Zrobiłem to z miękkiego metalu bo nie chciałem poniszczyć niczego w razie pomyłki. Ale jak się zuzyje to powrótrzę proces. Chyba, że znajdę jakieś idealnie takie wałeczki z łożysk.Nie próbowałem stosować innych, ale facet, który pracował na MN80 w PZO zapewniał mnie, że trudno dorobić te elementy, bo przy zmianie ich wymiarów całość nie pracuje dobrze. Podobno są szlifowane na wymiar.