Mój pierwszy ploter 400x300x250(350)
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 29
Nie tędy droga w negocjowaniu cen. Jak powiesz ze ten i ten zrobi Ci to za tyle i tyle to usłyszysz odpowiedź - to idź sobie do niego i nie truj d... bo mamy co robic. A wtedy już nic nie załatwisz. 2k to i duzo i nie. Da sie to zrobić taniej ale da sie i drożej, ta cena wg mnie jest taka po srodku.
Chociaz tak na prawde przy sredniej stawce w moich okolicach ( 80zł/h) wychodzi, że musieliby to 3 zmiany frezować. Taka ramka jest do ofrezowania na jednej zmianie.
Chociaz tak na prawde przy sredniej stawce w moich okolicach ( 80zł/h) wychodzi, że musieliby to 3 zmiany frezować. Taka ramka jest do ofrezowania na jednej zmianie.
Tagi:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 88
Nie chciałem im mówić, że ten i ten zrobi za tyle. Wiadomo zakład zakładowi nie równy. Sami odsyłali mnie do innych, mniejszych, firm bo im się nie chciało dla takiej pierdółki maszyny ruszać. Tylko że te mniejsze firmy nie obrobią mi ramy.
Chciałem ją zrobić z jednego mocowania, bo chyba tak to powinno być wykonane, ale nie da rady. O ile się nie mylę to najlepiej zrobić to na frezarce z dwoma wrzecionami, z boku i z góry. Jak by to przestawiać było trzeba, to ciężko o prostopadłość.
Chyba że podstawę dam do mniejszej a bramę do drugiej. Porównam sobie jakości dwóch zakładów
Chciałem ją zrobić z jednego mocowania, bo chyba tak to powinno być wykonane, ale nie da rady. O ile się nie mylę to najlepiej zrobić to na frezarce z dwoma wrzecionami, z boku i z góry. Jak by to przestawiać było trzeba, to ciężko o prostopadłość.
Chyba że podstawę dam do mniejszej a bramę do drugiej. Porównam sobie jakości dwóch zakładów

-
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Ja tez mam lekka zalamke w tym temacie.
Zrobilem rame 700x700x500 [wymiary calej ramy] i generalnie:
za duze, nie mamy pieca, nie mamy frezarki, nie umiemy...
Zaraz sie okaze, ze taniej/szybciej bedzie zrobic piec i kupic jakas frezarke z kolejnego likwidowanego zakladu
Zrobilem rame 700x700x500 [wymiary calej ramy] i generalnie:
za duze, nie mamy pieca, nie mamy frezarki, nie umiemy...
Zaraz sie okaze, ze taniej/szybciej bedzie zrobic piec i kupic jakas frezarke z kolejnego likwidowanego zakladu

Mniej gadania - więcej robienia.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
Jaką dokładność frezowanej powierzchni na tym wyciągasz? Pytam, bo przede mną niedługo podobny test.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Jeżeli chodzi o prostoliniowość ( teraz dopiero dokładniej robiona - moje prowadnice zamocowane są na nie obrobionych powierzchniach ), zmierzona wyszła w granicach 0,15 mm na osi 3 m.
Jest możliwe zejść poniżej 0,1mm, ale kolega dla którego to robiłem zaakceptował taką, bo … - może nie chciał u mnie zimować
, albo trafiło do niego moje tłumaczenie, że przy tej wielkości ramy będzie miał jeszcze wiele punktów, gdzie może popełnić większe błędy – może się odejmą, a nie zsumują i na końcu wyjdzie super.
Na koniec i tak maszynę wypada pomierzyć – co wyszło i ewentualnie wyregulować.
Jest możliwe zejść poniżej 0,1mm, ale kolega dla którego to robiłem zaakceptował taką, bo … - może nie chciał u mnie zimować

Na koniec i tak maszynę wypada pomierzyć – co wyszło i ewentualnie wyregulować.
-
Znalazłem trzecią , w zasadzie piątą, ale trzecią z tych lepszych firm co by mi to zrobili i nie są aż tak zajęci.
Maszynki mają już widać po przejściach, ale powinny tolerancję trzymać.
Powiedzieli mi ża jak to zajmie pół dnia to będzie ok 300 funtów- ta firma ma nową cnc więc jest ok
Moje pytanie, to ile żeczywiście może potrwać taki proces obróbki na cnc. Powiedzmy tylko dla podstawy na razie. Powierzchnie pod stopy, prowadnice i bloki łożyskujące.
Powierzchnie
Stopy 250 x 100 zdjąć jak najmniej
prowadnice 20 x 780 zdjąć ok 3,5mm zostawić bazy
bloki 100 x 45 zdjąć 5mm
zdięcia na poprzednich stronach.
Czy trzeba szlifować powierzchnie po frezarce?? Jak by użyło się flycuttera wystarczyło by??
Powiedzieli mi że tolerancja 0,025 na frezarce cnc jest do osiągnięcia, a może i lepiej, ale na tyle dają gwarancje.
I tak wszyscy chcą to zobaczyć na żywo i wtedy ocenić. Rysunków za specjalnych nie zrobiłem
W autoCadzie sobie nie radzę za specjalnie 
Co koledzy na to??
[ Dodano: 2013-11-07, 16:16 ]
Kolego bartuss1, ta konstrukcja już po obróbce za 3000 czy przed??
Maszynki mają już widać po przejściach, ale powinny tolerancję trzymać.
Powiedzieli mi ża jak to zajmie pół dnia to będzie ok 300 funtów- ta firma ma nową cnc więc jest ok
Moje pytanie, to ile żeczywiście może potrwać taki proces obróbki na cnc. Powiedzmy tylko dla podstawy na razie. Powierzchnie pod stopy, prowadnice i bloki łożyskujące.
Powierzchnie
Stopy 250 x 100 zdjąć jak najmniej
prowadnice 20 x 780 zdjąć ok 3,5mm zostawić bazy
bloki 100 x 45 zdjąć 5mm
zdięcia na poprzednich stronach.
Czy trzeba szlifować powierzchnie po frezarce?? Jak by użyło się flycuttera wystarczyło by??
Powiedzieli mi że tolerancja 0,025 na frezarce cnc jest do osiągnięcia, a może i lepiej, ale na tyle dają gwarancje.
I tak wszyscy chcą to zobaczyć na żywo i wtedy ocenić. Rysunków za specjalnych nie zrobiłem

Co koledzy na to??
[ Dodano: 2013-11-07, 16:16 ]
Kolego bartuss1, ta konstrukcja już po obróbce za 3000 czy przed??