Jedna moim zdaniem ważna rzecz- w miare możliwości dorób sobie jeszcze stycznik z przyciskami włącz- wyłącz (czerwonym grzybkiem i zielonym utopionym) i umieść je na froncie wiertarki. ważna rzecz ze względów bezpieczeństwa obsługi.sp7vtt pisze:Zainstalowałem przełącznik prawo - lewo, i wszystko śmiga jak należy.
Remont WS 15
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 10
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 17
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 41
W pinoli masz podłużny otwór, wkładasz tam klin (zaokrąglonym do góry) i lekko go wbijasz. Płaska część klina naciska na trzpień i wybija go z gniazda. Podłóż szmatkę pod trzpień lub przytrzymaj drugą ręką, żeby nie uderzył w stół wiertarki.neo_corporation pisze: jak się wybija trzpień z uchwytem z gniazda wiertarki
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
Witam,
Czy macie jakiś sposób na pomiar bicia promieniowego na wrzecionie w WS-15? Najprostszy sposób to włożyć trzpień kontrolny i pomierzyć czujnikiem zegarowym. Problem z wykombinowaniem trzpienia. Problem z wiertarką polega na tym, że wiertło po włożeniu w uchwyt strasznie bije (widać gołym okiem). Pomiar czujnikiem na wiertle włożonym w uchwyt łączy się za dużo niedokładności moim zdaniem - wyszły mi głupoty. Obstawiałem pomiar bicia na trzpieniu uchwytu wiertarskiego tuż za stożkiem wewnętrznym. I tu pojawił się kolejny problem.
Luz pomiędzy częścią stożkową uchwytu, a stożkiem we wrzecionie jest wyczuwalny i widoczny.
Co może być powodem takiego luzu? - uchwyt był dobrze włożony w stożek. Czy uchwyt wiertarski ma wyrobiony stożek? Spróbuję jeszcze włożyć wiertło zakończone stożkiem i sprawdzić czy ten luz występuje.
pozdrawiam
Czy macie jakiś sposób na pomiar bicia promieniowego na wrzecionie w WS-15? Najprostszy sposób to włożyć trzpień kontrolny i pomierzyć czujnikiem zegarowym. Problem z wykombinowaniem trzpienia. Problem z wiertarką polega na tym, że wiertło po włożeniu w uchwyt strasznie bije (widać gołym okiem). Pomiar czujnikiem na wiertle włożonym w uchwyt łączy się za dużo niedokładności moim zdaniem - wyszły mi głupoty. Obstawiałem pomiar bicia na trzpieniu uchwytu wiertarskiego tuż za stożkiem wewnętrznym. I tu pojawił się kolejny problem.
Luz pomiędzy częścią stożkową uchwytu, a stożkiem we wrzecionie jest wyczuwalny i widoczny.
Co może być powodem takiego luzu? - uchwyt był dobrze włożony w stożek. Czy uchwyt wiertarski ma wyrobiony stożek? Spróbuję jeszcze włożyć wiertło zakończone stożkiem i sprawdzić czy ten luz występuje.
pozdrawiam