Dzięki, zapowiada się nieżle. Wprawdzie ceny najbardziej pasującej tarczki HEDS-6100 nie znalazłem ale się dopyta.Adalber pisze:W wolnej chwili pogooglałem
Enkoder do krokowca
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Kiedyś widziałem w farnelu enkodery za cenę ok stówki (raczej trochę powyżej) ale "całe" czyli obudowane z 400 i 500 imp/obrót. Pewnie jeszcze są.
---
Właśnie sobie poszukałem w farnelu i odwołuję. Już nie widzę niczego w podobnej cenie.
Są oczywiście kodery i tarczki ale w sumie wychodzi dużo drożej niż w elfie.
---
Właśnie sobie poszukałem w farnelu i odwołuję. Już nie widzę niczego w podobnej cenie.
Są oczywiście kodery i tarczki ale w sumie wychodzi dużo drożej niż w elfie.
czilałt...
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 21
- Kontakt:
czy poza AVAGO ktoś produkuje zintegrowane transoptory ABZ?
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
-
- Posty w temacie: 29
Transoptory Avago są bez indeksu, przynajmniej ja nie widziałem z indeksem.markcomp77 pisze:czy poza AVAGO ktoś produkuje zintegrowane transoptory ABZ?
Dawniej firma nazywała się Agilent i pod taką nazwą można też szukać.
Zasadniczo to własność HP i mają dość dziwną politykę cenową.
Innej firmy produkującej podobne urządzenia nie znam.
.
-
- Posty w temacie: 5
-
- Posty w temacie: 5
Zawsze może się przydać, choćby do znalezienia początku pełnego obrotu czy nawet pełnego kroku. Silnik krokowy po włączeniu wpadnie w z grubsza wielokrotność 4 kroków. Z grubsza, bo ew. opory i inne obciążenia mogą na to w istotnym stopniu wpłynąć. Przy pracy w otwartej pętli to nie przeszkadza, bo ten błąd się nie kumuluje ani nie propaguje na przyszłe stany napędu, ale jeżeli zapamiętamy taki dziwny stan w sterowniku, to błąd się utrwali i silnik będzie działał nieprawidłowo.
Jeżeli mówimy tu o enkoderach kwadraturowych rzędu 400ppr (czyli 1600 odczytów na obrót), to jest to odpowiednik 1/8 kroku. Wątpię, aby obciążony silnik w powtarzalny sposób ustawiał się do 1/8 kroku (12.5%), skoro producenci gwarantują pozycjonowanie na poziomie 5% bez obciążenia.
Jeżeli mówimy tu o enkoderach kwadraturowych rzędu 400ppr (czyli 1600 odczytów na obrót), to jest to odpowiednik 1/8 kroku. Wątpię, aby obciążony silnik w powtarzalny sposób ustawiał się do 1/8 kroku (12.5%), skoro producenci gwarantują pozycjonowanie na poziomie 5% bez obciążenia.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
A ja chciałbym się dopytać jeszcze w sprawie enkoderów.
Kolega tuxcnc pisał że enkoder powinien posiadać 1/4 impulsów/obrót tego, ile silnik ma kroków.
Znalazłem taki artykulik, http://www.webx.dk/oz2cpu/20m/encoder.htm w którym jest pokazany przykład zastosowania małego krokowca jako enkodera. Przy założeniu że krokowiec-enkoder ma podziałkę 200 kroków na obrót, wychodzi że mógłby współpracować z krowcem napędowym z ustawionym krokiem 1/4 (800 sygnałów step/obrót).
Warto by się z tym pobawić w amatorskiej maszynie czy nie warto zawracać sobie czymś takim głowy?
Kolega tuxcnc pisał że enkoder powinien posiadać 1/4 impulsów/obrót tego, ile silnik ma kroków.
Znalazłem taki artykulik, http://www.webx.dk/oz2cpu/20m/encoder.htm w którym jest pokazany przykład zastosowania małego krokowca jako enkodera. Przy założeniu że krokowiec-enkoder ma podziałkę 200 kroków na obrót, wychodzi że mógłby współpracować z krowcem napędowym z ustawionym krokiem 1/4 (800 sygnałów step/obrót).
Warto by się z tym pobawić w amatorskiej maszynie czy nie warto zawracać sobie czymś takim głowy?
-
- Posty w temacie: 29
Silnik krokowy jako enkoder nie będzie pracował statycznie, wymaga pewnej minimalnej prędkości obrotowej żeby generować poprawnie impulsy.cube000 pisze:jest pokazany przykład zastosowania małego krokowca jako enkodera. Przy założeniu że krokowiec-enkoder ma podziałkę 200 kroków na obró
Krokowiec 200 kroków/obr jako enkoder ma 50 cpr.
.