kamar pisze:kamar pisze: Miałby służyć do zmontowania sprzężenia zwrotnego w LinuxCNC.

No chyba że pod tym pojęciem rozumiesz tylko pilnowanie czy kroczka nie zgubił. Mój zapracowany programista twierdzi ze można osiagnąć znacznie więcej.
Pewnie z twoim zapracowanym programistą zrozumieli byśmy się po wymianie dwóch zdań, ale z Tobą jest ten problem, że próbujesz rozmawiać w obcym języku i co prawda znasz słowa, ale nie rozumiesz ich znaczenia.
Sprzężenie zwrotne to termin bardzo ogólny, można go stosować i przy nadzorowaniu krokowca czy nie zgubił kroków i przy skomplikowanych układach regulacji.
A co do "osiągnąć znacznie więcej", to i faktycznie można, ale wtedy enkoder powinien być dokładniejszy od zastosowanego mikrokroku.
Więc też nie na pałę, "bo tyle mi się uda", tylko trzeba policzyć.
Przy odczycie kwadraturowym można rozróżnić cztery razy więcej położeń niż jest szczelin.
Czyli przykładowo 1000 szczelin to 4000 rozróżnialnych położeń.
Krokowiec dla odmiany ma zwykle 200 kroków na obrót, a ilość teoretycznie rozróżnialnych położeń to 200 razy mikrokrok.
Czyli przy pełnym kroku jest 200 impulsów STEP na pełny obrót, a żeby rozróżnić każdy z kroków enkoder musi mieć 50 szczelin.
Tylko tyle, że silnik może zgubić tylko wielokrotność czterech kroków, więc te pięćdziesiąt szczelin to i tak więcej niż potrzeba.
Jeżeli natomiast chcemy pilnować położenia osi silnika z dokładnością do mikrokroków, no to enkoder musi mieć co najmniej tyle szczelin co ćwierć mikrokroków na obrót.
Nie chce mi się szukać ile tam tego mikrokroku masz, ale przykładowo jeśli dziesięć, to enkoder musi mieć co najmniej pięćset szczelin, a lepiej żeby kilka razy więcej.
Z kolei 500 szczelin to 2000 pomiarów na obrót, więc 1200 obr/min to pomiar z częstotliwością 40 kHz, co port LPT może teoretycznie przenieść, ale zwykle będzie już dla niego zbyt szybko.
No i teraz jest pytanie natury filozoficznej : Po co robić enkoder 500 cpr ?
Można kupić na Ebay za 60 zł, przez LPT obsługiwać go się nie da, a Pluto-P albo Mesa wytrzymają dziesięć razy szybciej.
.