takkamar pisze:Mam rozumieć ze na starym, Twoim THC też zadziała ?prokopcio pisze:[
1. Znaczne zwiększenie prędkości wykrycia materiału
.

Pomysł ciekawy, widziałem podobne rozwiązania w niemieckich wypalarkach, ale zastanawiam się co się dzieje, jeśli palnik znajduje się w takim miejscu, że po opuszczeniu ramion czujnika, wpadają one w pustą przestrzeń - np. wycięte już otwory? Czy w progamie zadeklarowane jest w razie czego max opuszczenie głowicy do poziomu powiedzmy blachy i jeszcze zezwolenie na - 1mm w dół, a przy próbie przekroczenia tego poziomu (np. softlimit???) maszyna zatrzymuje program????chlop83 pisze:z uwagi iż uruchomiłem w swojej maszynie wykrywanie blachy ( przy pomocy Łukasza z promy i Wojtka z CS-lab-u) wtrącę swoje 5 gr ....
co sądzicie o takim rozwiązaniu ??
Mam podobne wątpliwości odnosnie sposobu Prokopcia. Teraz jak palę bez przebicia to uderzam bokiem palnika o blachę a co zrobi płomień ???kolanoreki pisze: co się dzieje, jeśli palnik znajduje się w takim miejscu, że po opuszczeniu ramion czujnika, wpadają one w pustą przestrzeń - np. wycięte już otwory?
wydaje mi że że dwa długie ramiona bądź pierścień ma mniejszą szansę trafienia w otwór niż palnik... który może znaleźć ruszt lub dno wanny i tam zaczac pracę. więc można ustalić że palnik nie może zejśc niżej niż ruszt... bo blacha zazwyczaj wstaje a nie ugina się dół.kamar pisze:Mam podobne wątpliwości odnosnie sposobu Prokopcia. Teraz jak palę bez przebicia to uderzam bokiem palnika o blachę a co zrobi płomień ???kolanoreki pisze: co się dzieje, jeśli palnik znajduje się w takim miejscu, że po opuszczeniu ramion czujnika, wpadają one w pustą przestrzeń - np. wycięte już otwory?
przecież mój sposób "szuka" materiału dokładnie pod otworem dyszy... przedstawiony wyżej sposób sprawdza czy jest materiał obok palnika co chyba może czasem zawieść....kamar pisze:Mam podobne wątpliwości odnosnie sposobu Prokopcia
a teraz rozumię, tak na palenie od krawędzi materiału lepiej wykonać z pływającą głowicą....kamar pisze:Teraz jak palę bez przebicia to uderzam bokiem palnika o blachę a co zrobi płomień ???
Nie ma takiej opcji. Jak nie trafi na matrial w okreslonym zakresie to daje komunikat ze nie znaleziono materialu i stoi.chlop83 pisze:[który może znaleźć ruszt lub dno wanny i tam zaczac pracę. .
Ustawienia samego THC przy metodzie kontaktowej i płomieniowej czymś sie różnią ?prokopcio pisze:[tak na palenie od krawędzi materiału lepiej wykonać z pływającą głowicą....
chyba nie rozumiem pytania... piszemy o wykryciu materiału a ustawienia thc to raczej są do regulacji jak już palimy.... tu możemy co prawda wykorzystać sygnał ARC OK jeśli użyjemy opisanej przeze mnie metody.kamar pisze:Ustawienia samego THC przy metodzie kontaktowej i płomieniowej czymś sie różnią ?