Ja po prostu chcę wyfrezować gwint.MlKl pisze: Problem z tuxcnc polega na tym, że on jest ortodoksyjnym konserwatystą do kwadratu.
Jesteś w stanie to zrozumieć ?
.
Te twoje śrubki są mi tak samo do niczego nie przydatne jak te twoje zakładki ngcgui.MlKl pisze: A ja tymczasem, nie tykając G-code nawet małym palcem, toczę se takie kawałki metalu:
Dwie zakładki w NGCGUI, dwa imaki na suporcie i narzynka w koniku.
Bo ta walka tutaj to w zasadzie nie wiem o co. Nie do wszystkiego są dodatki i nie wszyscy sobie napiszą.pitsa pisze:Po to robi się odpowiednie "dodatki", żeby do wykonania prostego zadania (z punktu widzenia nowicjusza) nie było zabawy z każdym szczególikiem projektu.
Ale jak sobie ten trójkąt - albo dowolną inną figurę, narysujesz w LibreCAD, przetworzysz na G-code dxf2gcode i wyślesz do LinuxCNC, wyfrezuje się dokładnie tak samo, jak napisana z palca. A narysuj g-codem słonia - dziecko sobie taką zabawkę zamówiło. I tata ma wyciąć na tej maszynce, co ją wieczorami w piwnicy pieści, ąż mama jest o nią zazdrosna...IMPULS3 pisze:Bo ta walka tutaj to w zasadzie nie wiem o co. Nie do wszystkiego są dodatki i nie wszyscy sobie napiszą.pitsa pisze:Po to robi się odpowiednie "dodatki", żeby do wykonania prostego zadania (z punktu widzenia nowicjusza) nie było zabawy z każdym szczególikiem projektu.
NGCGUI jest już kilka tutaj, ale załóżmy że chcę sobie wyfrezować trójkąt,a takiej zakładki jeszcze nie ma. Więc napisać to g-kodem nie jest aż tak trudno. Wiem że kilku tutaj to zrobi w NGCGUI ale ja np, nie, wiec pozostaje mi napisać to ręcznie. Pewnie ze wypełnienie tabelki jest prostsze tak jak zrobienie napisu w zakładce''ttt'', ale tak jak potrzebny jest dzień i noc tak potrzebna jest choć podstawowa znajomość kodu nawet po to aby go podzielić na kawałki jak zajdzie taka potrzeba z jakiegoś cam-a, czy zmiana. Można też włączyc program i śledzić kolejne kody, ale aby coś zmienić trzeba znać.
Prosiłem żebyś ze mnie zlazł. Twoje światłe sądy na mój temat zachowaj dla siebie. Na pewno nie chcesz żebym ja zaczął wyrażać swoje o tobie.MlKl pisze: Rozumiem kamara, dla którego liczy się tylko to, co jemu do pracy przydatne. Ale nie samą pracą żyje człowiek, czasem trzeba się rownież popbawić.
.
Myślę, że gwint można frezować używając z NGCGUI procedurki hole-circle.tuxcnc pisze:Daj mi program w którym sobie ten gwint narysuję, a maszyna mi go wytnie..