F musi wystąpić na początku sekwencji ruchu roboczego. A wykrycie tego w prosty sposób wyrażeniami regularnymi jest może nie niemożliwe, ale naprawdę dość trudne do zrobienia. O ile łatwo zrobić prostą podmianę łańcucha na inny we wszystkich wystapieniach, o tyle trudno zrobić to seletywnie względem warunku, który musi uwzględniać złożoność G-code. Wyrażenia regularne wykrywają ścisle określone znaki, lub sekwencje znaków, nie są zdolne do analizy pod kątem prawidłowości G-code.
Natomiast dość łatwo to zrobić od drugiej strony, czyli w oprogramowaniu, tworzącym kod wynikowy. Wystarczy wstawić warunek, który sprawdzi, czy wcześniej wstawiono F w sekwencji ruchu roboczego.
Dlatego generalnie masz rację - to powinno zostać wsadzone w Heeks CNC. Tyle, ze ja go jeszcze nawet nie instalowałem u siebie - nie odczuwałem potrzeby.
Tobie to bywa potrzebne, poskarżyłeś się, że kod z Heeksa jest nieczytelny. Nie wymagało to wielkiej pracy, więc napisałem kawałek skryptu. Wynik cię nie satysfakcjonuje - nie używaj, albo zmodyfikuj. To moje pierwsze spotkanie z programem sed. Nawet nie zajrzałem do mana - rozwinąłem pierwszy, wzięty z neta przykład i tyle.
składnia jest prosta:
sed -i "s:T: T:g" nazwa_pliku_do_konwersji.z_dowolnym rozszerzeniem
Interesują nas tylko miejsca pomiędzy trzema dwukropkami.
między pierwszymi dwoma jest znak, albo ciąg znaków, które chcemy zmienić, między drugim a trzecim to, co ma się podstawiać zamiast.
[ Dodano: 2012-12-30, 13:30 ]
sed obsługuje wyrażenia regularne. Da się w skrypcie znaleźć fragmenty sekwencji ruchu roboczego, i je przeedytować odpowiednio. Tyle, że to już zadanie dla ciebie, albo dla Artura, jeżeli uznacie to za potrzebne. Ja tylko wskazuję możliwość