PRZERÓBKA FREZARKI KONWENCJONALNEJ NA CNC. Od strony 10.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
Mnie też, ale nie znalazłem jakiegoś złotego środka - pozostało - strzałka w prawo, stół w lewo. Nawet po długim czasie użytkowania jest chwila zawahania, którą strzałkę wybrać przy ręcznym przesuwie... Trzeba się przyzwyczaić...IMPULS3 pisze:No wlaśnie to mi się za bardzo nie podoba.
Jak kolega wyżej pisał - cam"em wyjdą dziwne rzeczy, a i pisanie z palucha nie raz przyprawi Cię o ból głowy.
Ja bym zrobił to tak :
-bazowanie X - "0,00" - stół z prawej strony. jazda stołem w lewo zwiększa stan licznika osi X.
-bazowanie Y, dla wygody, na max wartości w osi Y, np 300mm - stół wysunięty w stronę operatora. Ruch stołu w stronę kadłuba frezarki - zmniejszanie stanu licznika osi Y .
Jak spojrzysz na ten układ z góry, to masz, wypisz wymaluj, dwie osie układy kartezjańskiego z osią Z w lewym górnym rogu. Nawet wyobraźni przy pisaniu palcem nie trzeba nadwyrężać...

Pozdrawiam.
Tomek.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 83
- Kontakt:
Na swoich mam dokładnie odwrotniepixes2 pisze:[
Ja bym zrobił to tak :
-bazowanie X - "0,00" - stół z prawej strony. jazda stołem w lewo zwiększa stan licznika osi X.
-bazowanie Y, dla wygody, na max wartości w osi Y, np 300mm - stół wysunięty w stronę operatora. Ruch stołu w stronę kadłuba frezarki - zmniejszanie stanu licznika osi Y .
...![]()
.

Stół bazowany w lewo i przy kolumnie, nieużywany nie sterczy na zewnątrz.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 107
Tak sobie pomyślalem że mając taki pulpit sterowniczy jak np. Kimla to można go sobie obrócić ustawiając z boku frezarki i wtedy to by bylo ok. Swoją drogą to trochę się sklaniam w tę stronę. Wiem że Kamar to krytykuje ale taki pulpit można ciągac dookola maszyny więc odnoszę wrażenie ze jednak wygodniej niż na stalej podpórce i na niej klawiatura i mysz.
Jak by nie bylo to cieszę się że kolega pixes2, zwrócil na to uwage bo lepiej się uczyć dobrze od początku niż póżniej oduczyć .
Jak by nie bylo to cieszę się że kolega pixes2, zwrócil na to uwage bo lepiej się uczyć dobrze od początku niż póżniej oduczyć .

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
Ale "0,00" w osi X masz kolego, gdy stół jest po prawej ?kamar pisze: Na swoich mam dokładnie odwrotnie
Moja "wypoczywa" dokładnie w takiej samej pozycji, a to ze względu na umeblowanie ...
Po robocie jadę na X500/Y250 i po sprawie. Moja daje się wyłączyć w dowolnym miejscu...

Po włączeniu bazowanie i stoliczek grzecznie wysuwa się ku mnie i jedzie w prawo. Tak mi jakoś bardziej na rękę...
Duuuża ta "Z" - prowadniczki 30 wyglądają na niej chudo jakoś...IMPULS3 pisze:Zetka prowizoryczna gotowa,prowadnice 30
W pierwszej chwili myślałem, że to krzesełko takie malutkie...

Pozdrawiam.
Tomek.