Pół godz. temu, bardziej dla draki niż z przekonania, założyłem nowy 4p 6mm HSS i ze zdziwieniem stwierdziłem na szybko, że przy zagłębieniu 0.2, 1500 obr i posuwie 15mm/min chińczyk w stali jeszcze może
Garażowe CNC plazma + wrzecionko A.D.2011 - 2013
-
jacek-1210
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 142
Spróbuję może faktycznie trochę podostrzyć, co wyjdzie to wyjdzie, gorzej już nie będzie
, dziś przyszła mi nowa dolfa 4p 8mm więc w razie czego mam zapas, choć wolałbym ją z drugiej strony stołu męczyć, już pod chłodzeniem. Jak to ostrzyć - może łatwiej byłoby mi na jaskółkę ? Pewnie trochę i wgniatał - powierzchnia po obróbce na 5.6k obr była w dotyku gładka jak pupcia noworodka
Pół godz. temu, bardziej dla draki niż z przekonania, założyłem nowy 4p 6mm HSS i ze zdziwieniem stwierdziłem na szybko, że przy zagłębieniu 0.2, 1500 obr i posuwie 15mm/min chińczyk w stali jeszcze może
. Przejechałem dwie ścieżki na sucho, a frez zimny jak alpejski lodowiec..
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? 
Tagi:
-
jacek-1210

Ostatnio stwierdziłem, że nie mogę już dłużej tak poniewierać spawarki, i czas najwyższy wziąć się za wózek. Wózek własnego pomysłu i konstrukcji, wzór 2012
:

blacha 3mm, powinna sporo wytrzymać, tu już prawie w komplecie. Prawie, bo wciąż brak chłodnicy:

A dziś znowu wziąłem się za frezowanie. Zgrubne robiłem tym umęczonym węglikiem, słabo chechłał, ale w końcu uchechłał:

Zabielenie początkowo chciałem robić hss-em 4p mm, ale przy posuwie 15mm skończyłbym to chyba w poniedziałek rano. Ostatecznie, z bólem serca wyciągnąłem nówkę Dolfę 4p 8mm, zagłębienie 0.2, obroty 3000, posuw 100 i po prostu serce rośnie - prawie bez dygotek i całkiem całkiem:
http://youtu.be/1F4xnWPPWEY
ostateczny wynik - zabielenie wszystkich 6 uchwytów ok. 1.5 godz.
:

blacha 3mm, powinna sporo wytrzymać, tu już prawie w komplecie. Prawie, bo wciąż brak chłodnicy:

A dziś znowu wziąłem się za frezowanie. Zgrubne robiłem tym umęczonym węglikiem, słabo chechłał, ale w końcu uchechłał:

Zabielenie początkowo chciałem robić hss-em 4p mm, ale przy posuwie 15mm skończyłbym to chyba w poniedziałek rano. Ostatecznie, z bólem serca wyciągnąłem nówkę Dolfę 4p 8mm, zagłębienie 0.2, obroty 3000, posuw 100 i po prostu serce rośnie - prawie bez dygotek i całkiem całkiem:
http://youtu.be/1F4xnWPPWEY
ostateczny wynik - zabielenie wszystkich 6 uchwytów ok. 1.5 godz.

-
jacek-1210

Życie wciąż uczy człowieka pokory
. Coś się tam robi, wydaje się że już jakoś w miarę, aż przychodzi taki tydzień jak ubiegły, gdzie za co bym się nie wziął to nic nie szło
. Po przerwie, wziąłem się za spawanie osłon bocznych, bo muszę w końcu zrobić chłodzenie żeby dalej frezować, spawanie proste, przyłożyłem się odpowiednio żeby wyszło porządnie i efekt końcowy był taki:

Pół dnia zachodziłem w głowę czemu tak się wygięło i dlaczego w tę stronę skoro powinno w przeciwną ???? Na szczęście dało się jakoś rozmontować i pospawałem jeszcze raz, ale trochę inaczej i z innym mocowaniem:

Wyszło ok, ale... nauczka i poczucie pokory pozostanie na jakiś czas

Pół dnia zachodziłem w głowę czemu tak się wygięło i dlaczego w tę stronę skoro powinno w przeciwną ???? Na szczęście dało się jakoś rozmontować i pospawałem jeszcze raz, ale trochę inaczej i z innym mocowaniem:

Wyszło ok, ale... nauczka i poczucie pokory pozostanie na jakiś czas
-
jacek-1210

Do końca jeszcze daleko, ale obudowa chłodnicy do tiga prawie gotowa:

szacuję, że powinienem zmieścić się w ok. 50-60% ceny fabrycznej. Żałuję tylko, że nie dałem do lakiernika - pewnie nie wyszłoby taniej (na spray'e poszło ok 80zł
) ale na pewno byłoby lepiej i dla mnie zdrowiej 

szacuję, że powinienem zmieścić się w ok. 50-60% ceny fabrycznej. Żałuję tylko, że nie dałem do lakiernika - pewnie nie wyszłoby taniej (na spray'e poszło ok 80zł
-
gaspar
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 35
- Kontakt:
Wygląda pro
Trzeba było dać do malarni proszkowej, 1m2 malowania proszkowego kosztuje około 20-22zł (w jednostkowym malowaniu) ... a efekt jest baaardzo dobry 
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
jacek-1210

Ba, Radomsko to nie Szczecin, gdzie na co drugim skrzyżowaniu jest lakiernia proszkowa
. W każdym razie, po kolejnej pogarszającej poprawce, wkurzony oddałem to co żółte do lakiernika samochodowego
Dziś postanowiłem dokończyć moje wielkie dzieło, całkowity koszt oceniam na ok. 700zł, gdzie najtańsza chłodnica kosztuje 1200, ale myślę że tę moją trzebaby porównywać z tymi za ok. 2000zł.
Tu mało atrakcyjny środek:

a tu już z zamontowanym wentylatorkiem. Miałem taki gotowy zestaw chłodnica ze wskaźnikiem przepływu, kupione na allegro za 60zł
, wskaźnik poszedł do maszyny, a chłodnica wreszcie doczekała się instalacji. Niestety, wiatrak w niej na 12V, więc musiałem wstawić jakiś stary zasilacz który nie wygląda najlepiej:

Tu już w pełnej krasie:

a tu już tzw. komplet z nowym uchwytem
:

Może to nie fabryka, ale chyba nie wygląda najgorzej
. Może będę miał na zbyciu stary uchwyt z przewodem masowym - gdyby był ktoś zainteresowany, póki co muszę pomyśleć i nacieszyć oko 
Dziś postanowiłem dokończyć moje wielkie dzieło, całkowity koszt oceniam na ok. 700zł, gdzie najtańsza chłodnica kosztuje 1200, ale myślę że tę moją trzebaby porównywać z tymi za ok. 2000zł.
Tu mało atrakcyjny środek:

a tu już z zamontowanym wentylatorkiem. Miałem taki gotowy zestaw chłodnica ze wskaźnikiem przepływu, kupione na allegro za 60zł

Tu już w pełnej krasie:

a tu już tzw. komplet z nowym uchwytem

Może to nie fabryka, ale chyba nie wygląda najgorzej
-
gaspar
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 35
- Kontakt:
Przestań pitolić!jacek-1210 pisze:Może to nie fabryka, ale chyba nie wygląda najgorzej
Gratuluję.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/