Sterowniki to 2x GeckoDrive 210
i 1x GeckoDrive 201
Wszystkie 3 maja 7A jako maksa.
Zasilacze to toroidalne transformatory plus ogromne kondensatory i troche jakiejs elektroniki - podobno dobrze policzone to jest... Są 3 komplety - jutro zerknę jakie parametry.
Sterownik jest dziwny, jakis lutowany na plytce - wyglada na samorobny.
Mnie w sumie niespecjalnie dziwi, ze to dzialalo bardzo wolno jak dzialalo. To gubi kroki nie dlatego ze nie ma sily i ze za duze opory bo w tym przypadku jakie by te opory nie byly to nadmiar mocy jest i tak tak ogromny, ze szkoda gadac. Mnie to wyglada na jakies felerne wykonanie elektroniki i mechaniki (na przyklad do kazdego z kol wypadaloby dotoczyc nowe adaptery bo te co sa sa nieosiowe o jakies conajmniej 0,5mm na kazdym kole) ale niekoniecznie zle dobrane podzespoly. Albo nieumiejetnosc zestrojenia a nie problem mechaniczny.
Silnik na allegro znalazlem i to jest 21Nm... Dokladnie sie zgadza oznaczenie - zobaczcie sami:
http://allegro.pl/silnik-krokowy-21nm-f ... 26736.html
Tak duzemu silnikowi nie bedzie robilo roznicy czy ciagnie za srube kulowa czy trapezowa. Mam racje w tej kwestii?
Tak jakby odlozyc na bok jak to wyglada to przy zmianie prowadnic na walki podparte na osi Y i zestrojeniu tego poprawnym przez na przyklad PikoCNC, mamy dosc stabilne urzadzenie ktorego 90% juz jest. Oczywiscie wyglada to jak przerobka czolgu na wozek dla dzieci ale jest, stoi i dziala. Wszystko jest do doregulowania (regulacje osi, prowadnic oddzielnie, kasacja luzow na srubach itp. Nic sie nie przemieszcza / ugina.
Moze nie jest tak zle. Heh nie wiem - musze sie z tym przespac.
Wykonanie w moich warunkach maszynki od podstaw moze byc i latwiejsze ale i tak to kupa zainwestowanego czasu a robota caly czas czeka... Ten sprzet przecudny jaki jest taki jest ale da sie nim wykonac to co mam do zrobienia w dokladnosci jakiej sie spodziewam. O ile oczywiscie moj laptop zechce wspolpracowac tak jak dzisiaj rano a nie tak jak dzisiaj po poludniu.
Bede w kontakcie...