OUS 1 - wersja katowicka

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.
Awatar użytkownika

oswiecimskie
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 86

Post napisał: oswiecimskie » 21 kwie 2012, 15:16

Andrzej 40 pisze:
oswiecimskie pisze: Hmmm, mimosrodowa blokada konika, chodzi o dociskanie go do loza prawda? OUS tez ma taką blokade chyba ze o czyms nie wiem
Prawda że ma, ale kiepsko zaprojektowaną. Można jeszcze w OUSie dołożyć brak możliwości przesunięcia poprzecznego konika, chyba że znowu czegoś nie wiem.
Ja tam nie mam problemow z moją blokadą trzyma bardzo dobrze i mocno dociska, jesli są np: 2 fabryki powiedzmy tokarek TSA-16 to mogą miec maszyny inaczej ustawione i jesli wyprodukują po tokaraczce to po przełożeniu konika z jednej do drugiej moze nie wyjść osiowo.W ousie wystarczy ze zrobimy mu klina prowadzącego i jesli konik bedzie pracowac w tej tokarce cały czas nie powinno być problemu z osiowością .Klin jest bardzo prosty do zrobienia , nie to co w innych tokarkach że jest pryzma-wtedy jest ciężej dorobic, Chyba że o czymś niewiem :mrgreen:

OUS-1 TSA-16 Mn-80a

Tagi:

Andrzej 40
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 25

Post napisał: Andrzej 40 » 21 kwie 2012, 15:35

oswiecimskie pisze:
Andrzej 40 pisze:
oswiecimskie pisze: Hmmm, mimosrodowa blokada konika, chodzi o dociskanie go do loza prawda? OUS tez ma taką blokade chyba ze o czyms nie wiem
Prawda że ma, ale kiepsko zaprojektowaną. Można jeszcze w OUSie dołożyć brak możliwości przesunięcia poprzecznego konika, chyba że znowu czegoś nie wiem.
Ja tam nie mam problemow z moją blokadą trzyma bardzo dobrze i mocno dociska, jesli są np: 2 fabryki powiedzmy tokarek TSA-16 to mogą miec maszyny inaczej ustawione i jesli wyprodukują po tokaraczce to po przełożeniu konika z jednej do drugiej moze nie wyjść osiowo.W ousie wystarczy ze zrobimy mu klina prowadzącego i jesli konik bedzie pracowac w tej tokarce cały czas nie powinno być problemu z osiowością .Klin jest bardzo prosty do zrobienia , nie to co w innych tokarkach że jest pryzma-wtedy jest ciężej dorobic, Chyba że o czymś niewiem :mrgreen:
Chyba nie wiesz :cry: . TSA ma możliwość korekcji ustawienia konika jak również przesunięcia dla toczenia stożka. A co do klina w OUSie - jest prosty, tylko nie ma pewności, że przy tym wykonaniu i systemie mocowania będzie w osi wrzeciona. Właśnie na forum ktoś pyta jak usunąć ukośne ustawianie konika. Możesz poradzić.

Awatar użytkownika

oswiecimskie

Post napisał: oswiecimskie » 21 kwie 2012, 23:56

Andrzej 40 pisze:
oswiecimskie pisze:
Andrzej 40 pisze:
Chyba nie wiesz :cry: . TSA ma możliwość korekcji ustawienia konika jak również przesunięcia dla toczenia stożka. A co do klina w OUSie - jest prosty, tylko nie ma pewności, że przy tym wykonaniu i systemie mocowania będzie w osi wrzeciona. Właśnie na forum ktoś pyta jak usunąć ukośne ustawianie konika. Możesz poradzić.

widzialem duzo sztuk TSA-16 i tyle samo roznych ksztaltow konika, mozliwe ze dorabiano je a nie byly oryginalne ale w niektorych nie widzialem mozliwosci przesuwu poprzecznego

A co do klina w koniku OUS-a to sam mam dorabiany bo po przełożeniu z innego OUS-ka okazalo sie ze w jednym łożu byly szersze rowki teowe o 5mm niż w drugim i trzeba bylo dorobić
OUS-1 TSA-16 Mn-80a

Andrzej 40
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 25

Post napisał: Andrzej 40 » 22 kwie 2012, 01:12

oswiecimskie pisze:
widzialem duzo sztuk TSA-16 i tyle samo roznych ksztaltow konika, mozliwe ze dorabiano je a nie byly oryginalne ale w niektorych nie widzialem mozliwosci przesuwu poprzecznego

A co do klina w koniku OUS-a to sam mam dorabiany bo po przełożeniu z innego OUS-ka okazalo sie ze w jednym łożu byly szersze rowki teowe o 5mm niż w drugim i trzeba bylo dorobić
Dla ścisłości - możliwość regulacji ma w TSA16 konik do toczenia a nie ma konik do wiercenia. Zobacz DTRkę. Ja widziałem niewiele TSA16, dokładnie 2 poza moimi 2, i wszystkie miały fabrycznego konika z regulacją. Bez tego raczej nie ma mowy o prawidłowym ustawieniu. Dotyczy to też OUSa, bo musiałby mieć szlifowaną listwę i boki rowków teowych na całej długości. Do tego jakiś patent do kasowania luzów po wytarciu.
Ciekawy jestem jaką masz różnicę w osi wrzeciono-konik po dorobieniu listwy prowadzącej. Rozumiem, że wrzeciennik też musiał mieć dorabianą listwę. Poza tym łoże z rowkami szerszymi o 5mm nie jest od OUSa a od jakiejś innej obrabiarki - sprawdź w DTR OUSa.

Awatar użytkownika

oswiecimskie

Post napisał: oswiecimskie » 22 kwie 2012, 11:00

Andrzej 40 pisze:
oswiecimskie pisze:

Dla ścisłości - możliwość regulacji ma w TSA16 konik do toczenia a nie ma konik do wiercenia. Zobacz DTRkę. Ja widziałem niewiele TSA16, dokładnie 2 poza moimi 2, i wszystkie miały fabrycznego konika z regulacją. Bez tego raczej nie ma mowy o prawidłowym ustawieniu. Dotyczy to też OUSa, bo musiałby mieć szlifowaną listwę i boki rowków teowych na całej długości. Do tego jakiś patent do kasowania luzów po wytarciu.
Ciekawy jestem jaką masz różnicę w osi wrzeciono-konik po dorobieniu listwy prowadzącej. Rozumiem, że wrzeciennik też musiał mieć dorabianą listwę. Poza tym łoże z rowkami szerszymi o 5mm nie jest od OUSa a od jakiejś innej obrabiarki - sprawdź w DTR OUSa.

Mialem 2 OUS-Y i w jednym byly rowki szersze o 5mm nawet potwierdziły to warsztaty salezjanskie w oświęcimiu. Do wrzeciennika tez byl dorabiany klin
OUS-1 TSA-16 Mn-80a

Awatar użytkownika

rzeznik2555
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 10

Post napisał: rzeznik2555 » 23 kwie 2012, 13:02

Witam to mój pierwszy post i mam do znawców tematu . Czy OUS 1 bez kompletnej gitary jest wart 800 zł . To jest tokarka od kolegi ojca który używał jej tylko do nawijania wirników do silników ,a noża to ona raczej nie widziała . Pozdrawiam Łukasz
Obrazek

Awatar użytkownika

oswiecimskie

Post napisał: oswiecimskie » 23 kwie 2012, 13:07

Musialbys dac zdjęcia.Co ona ma z osprzętu? ma dodatkowe elementy jak podzielnica, uchwyt do dlutowania? przedewszystkim zdjęcia wrzuć
OUS-1 TSA-16 Mn-80a

Awatar użytkownika

rzeznik2555

Post napisał: rzeznik2555 » 24 kwie 2012, 08:27

Ok jak tylko zrobię to zapodam :grin:
Obrazek

Awatar użytkownika

panzmiasta
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 103

Post napisał: panzmiasta » 24 kwie 2012, 08:43

Gitara nie jest najważniejszą rzeczą na świecie w osiołku , raczej zwracaj na inne rzeczy czy są kompletne , czy kolumna frezerska jest sprawna , gwinty na posuwach suportów , jakie są dodatki [ jak zwrócił uwagę kol. Oświęcimskie ] -

PS: Mi na razie gitara służy do poprawy statusu obrabiarki , wykonuje na niej bardzo precyzyjnie małe drobiazgi - nie wypoziomowany suport uniemożliwia toczenia długich elementów :mad:
perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam

Awatar użytkownika

rzeznik2555

Post napisał: rzeznik2555 » 24 kwie 2012, 11:22

A jak duże i długie elementy można na niej dorabiać przepraszam za offtopa
Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”