Frezarka...od projektu do realizacji....
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 11
przypomina mi sie tu pewna anegdota o polskich budowniczych mostow
koniec koncow most stana na rzece...
budrzet zostal przekroczony 3 razy, termin o 10 lat, a most stal wzdluz rzeki zamiast ja przecinac
ale budowniczowie byli nareszcie zadowoleni...
tak dla pewnosci - wy ciagle dyskutujecie o taniej chaupniczej alternatywie dla wrzeciona za 2000?
budrzet zostal przekroczony 3 razy, termin o 10 lat, a most stal wzdluz rzeki zamiast ja przecinac
tak dla pewnosci - wy ciagle dyskutujecie o taniej chaupniczej alternatywie dla wrzeciona za 2000?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 17
wiesz, to nie rozmowa o elektrowrzecionie na ER`ki za 2tys. tylko o wrzecionie ze stożkami , aby można bylo wymieniać obmierzone oprawki a nie frezy ewentualnie zbudować zmieniarke to juz wtedy nie problem, znasz jakies wrzeciono ze stozkami za 2tys ?tak dla pewnosci - wy ciagle dyskutujecie o taniej chaupniczej alternatywie dla wrzeciona za 2000?
PiteR
-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 201
- Kontakt:
tak zmieniarka to marzenie a oto filmikpit202 pisze:ewentualnie zbudować zmieniarke to juz wtedy nie problem,
http://home.insightbb.com/~joevicar3/To ... _11_04.MPG
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 40
Widać od razu że kolega zna się na robociepit202 pisze:.....tylko o wrzecionie ze stożkami , aby można bylo wymieniać obmierzone oprawki a nie frezy....

[ Dodano: 2006-09-26, 08:34 ]
Jeżeli chodzi o magazyn (jego wielkość jest ograniczona, przelotem osi) to po prostu wstawił bym oprawki w rzędzie(lub 2-uch), w „pudełku” z otwieranym wieczkiem, i niech maszyna sobie jedzie w odpowiednie współrzędne, porzucić oprawkę, a nowa pobierze – wydaje ni się ze to najłatwiejsze rozwiązanie dla magazynu, będzie trzeba dopisać jakiś skrypt do macha (w wypadku takiego sterowania)
[ Dodano: 2006-09-26, 08:39 ]
Jak jakiś kolega będzie się głowił nad skryptem to niech może pomyśli, aby maszyna po cykli borowania podjeżdżała w pierwszej kolejności pod czujnik (mechaniczny, w magazynie, taki +-0.5mm) i sprawdzi czy narzędzie nie zostało złamane – w wypadku uszkodzenia, włączyć alarm, w przypadku negatywnym puścić dalej program np. gwintowanie.
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.
-
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
nie, dyskutujemy o wrzecionie z osobnym napedem elektrycznym na oprawki ze stozkiem iso 40, ktore normalnie kosztuje kilka tysiecy dolarow. glupie wrzeciono na stozek iso 30 to wydatek paru tysiecy zlotych.candle pisze: tak dla pewnosci - wy ciagle dyskutujecie o taniej chaupniczej alternatywie dla wrzeciona za 2000?
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
- Posty w temacie: 40
pit202,
Ta tulejka (czerwona strzałka) powoduje wypchniecie oprawki, podczas odkręcania, po prostu zapiera się we wew części wrzeciennika.(nie mam przekroju – szukałem w dtr ale nie widziałem)
[ Dodano: 2006-09-26, 23:42 ]
Oczywiście jest na stale w maszynie, a oprawka się wykręca
skoti,
A jeździłeś do czerwonki na tor – za starych czasów do póki go nie zrujnowali koparkami ?
Ta tulejka (czerwona strzałka) powoduje wypchniecie oprawki, podczas odkręcania, po prostu zapiera się we wew części wrzeciennika.(nie mam przekroju – szukałem w dtr ale nie widziałem)
[ Dodano: 2006-09-26, 23:42 ]
Oczywiście jest na stale w maszynie, a oprawka się wykręca

skoti,
A jeździłeś do czerwonki na tor – za starych czasów do póki go nie zrujnowali koparkami ?
- Załączniki
-
- pit202.jpg (20.26 KiB) Przejrzano 2254 razy
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.
-
Kilka razy bylem ale wtedy juz nie miałem żadnego "krosa" jeździłem tam na KTM od kumpla . Ale jazda na pożyczonym to nie jest to .olo_3 pisze:skoti,

Czyli tak wg Ciebie wygląda dyskusja techniczna ?candle pisze:przypomina mi sie tu pewna anegdota o polskich budowniczych mostow

Moj chomik
http://chomikuj.pl/skotisobek
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 11
wciaz niesmialo acz zdecydowanie przypominam ze gmaro, bylo nie bylo autor tego tematu, poszukiwal tanszej alternatywy dla jeczka za 2k
wiec moze ktos z bardziej oswieconych w rozwiazaniach technicznych by zaproponowal cos co da sie wykonac w okreslonym, mniejszym niz 2k budzecie i co by spelnialo podstawowe zalozenia
bo narazie to bardziej przypomina rozmowe o marynie przy "herbacie" niz dyskusje nad konkretnym problemem
wszak mamy tu juz elementy budowy motocykli i wspomnienia z rajdow...
ja uwielbiam jak ide gdzies tam na tzw narzedziownie i mi smutny pan mowi ze to sie nie da bo trzeba to tamto i siamto - nikt tu rakiet nie buduje, zejdzcie troche na ziemie i pomozcie koledze rozwiazac konkretny problem!
wiec moze ktos z bardziej oswieconych w rozwiazaniach technicznych by zaproponowal cos co da sie wykonac w okreslonym, mniejszym niz 2k budzecie i co by spelnialo podstawowe zalozenia
bo narazie to bardziej przypomina rozmowe o marynie przy "herbacie" niz dyskusje nad konkretnym problemem
wszak mamy tu juz elementy budowy motocykli i wspomnienia z rajdow...
ja uwielbiam jak ide gdzies tam na tzw narzedziownie i mi smutny pan mowi ze to sie nie da bo trzeba to tamto i siamto - nikt tu rakiet nie buduje, zejdzcie troche na ziemie i pomozcie koledze rozwiazac konkretny problem!
-
Sadzac po tym co kolega gmaro, do tej pory pakazal na forum mozna przypuszczac ze nie musi sie zbytnio prosic tego "smutnego pana " o zrobienie czegos . A budrzet rozbija sie o lozyska bo one maja cene jakby byly stosowane w rakietach. 

Moj chomik