Silnki tarczowe z uzwojeniem drukowanym ?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 21
witam !! to fakt - takie magnesy trzeba zamawiać np. tu - http://www.magnesy.pl/strona/start/index.html . zamawiałem tam magnesowane osiowo - ale małe ( do galva - scaner lasera ) . no i niekoniecznie muszą być neodymowe - inne są tańsze . można sięspytać - odpowiadają !! . prościej by chyba było kupić magnesy do silnika z wirnikiem typu " plasterek " pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 79
wlasnie kupilem silnik uzywany z wirnikiem drukowanym zespolony z pradniczka (chyba tachometer)na e-bay, srednica ok.100mm dlugosc 66mm, grubosc wirnika 0.76mm
ciekawosc prowadzila do rozebrania, ale dwa problemy: jedn to magnesy trzymaja jak szatany i ciezko co kolwiek zrobic, drugi to (widac troche na zdjeciu przez wziernik) wokol magnesow(chyba 12 w silniku) sa nawiniete kable (3 zwoje na kazdym). wydaje mi sie ze te kable sluzyly do namagnesowania owych magnesow po montarzu. dlatego obawiam sie ze magnesy moga sie rozmagnesowac po rozebraniu silnika. podobnie jak w niektorych silnikach krokowych. co o tym myslicie?
ciekawosc prowadzila do rozebrania, ale dwa problemy: jedn to magnesy trzymaja jak szatany i ciezko co kolwiek zrobic, drugi to (widac troche na zdjeciu przez wziernik) wokol magnesow(chyba 12 w silniku) sa nawiniete kable (3 zwoje na kazdym). wydaje mi sie ze te kable sluzyly do namagnesowania owych magnesow po montarzu. dlatego obawiam sie ze magnesy moga sie rozmagnesowac po rozebraniu silnika. podobnie jak w niektorych silnikach krokowych. co o tym myslicie?
- Załączniki
-
- disc10.JPG (28.9 KiB) Przejrzano 1653 razy
-
- disc11.JPG (15.43 KiB) Przejrzano 2288 razy
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2006, 22:13 przez ERNEST KUCZEK, łącznie zmieniany 1 raz.
POZDRAWIAM
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 13
Silniki tego typubu dowane przed kilkunastu laty miały magnesy ALNICO. Magnesy te mają bardzo małą koercję i mogą pracować tylko w obwodach magnetycznych, poza obwodami rozmagnesowują sie. Najcześciej producent umieszca na silniku ostrzeżenie, że rozebranie silnika spowoduje rozmagnesowanie magnesów.
-
jest chyba 6 par magnesow (niestety nie widac dobrze przez wziernik) i sa w ksztalcie jak na zdjeciu ktoro zamiescil zbych07 na stronie2 tego tematu.
jak rozpoznac magnesy ALNICO ? te w silniku z wygladu przypominaja zeliwo. ten silnik prawdopodobnie byl zrobiony na zamowienie lub cos takiego, bo zrobiony przez firme photocircuits corp i nic nie znalazlem na temat ich silnikow na sici.
jak rozpoznac magnesy ALNICO ? te w silniku z wygladu przypominaja zeliwo. ten silnik prawdopodobnie byl zrobiony na zamowienie lub cos takiego, bo zrobiony przez firme photocircuits corp i nic nie znalazlem na temat ich silnikow na sici.
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2006, 22:13 przez ERNEST KUCZEK, łącznie zmieniany 1 raz.
POZDRAWIAM
-
czy wymiana magnesow alnico na neodymowe moze poprawic parametry silnika?
silnik posiada 8 par magnesow, jednak wyglada to tak jakby to bylo dwa magnesy (po bou stronach wirnika) ale mialy 8 naciec rozmieszczonych promieniowo na kazdym. biegunowosc prostopadle do wirnika na przemian. ilosc zojow 97(lub raczej polaczen na zewnetrznej czesci wirnika).
cztery szczotki polaczone w pary po przekatnej, kazda szczotka pokrywa 3 sciezki na wirniku.
grubosc miedzi na sciezkach to ok. 0.15mm, szerokosc siezki tam gdzie sa szczotki ponizej 1mm, moze ok. .8mm. przerwy pomiedzy sciezkami ok. 0.2mm. sciezki wygladaja jakby byly palone laserem.
silnik zaczyna sie krecic luzem na ok. 0.6V a jak podkrecilem 20V to osiaga kilka tysiecy(nie mam czym zmierzyc dokladnie)
fajnie sie zatrzymuje, jakby mial hamulec.
silnik posiada 8 par magnesow, jednak wyglada to tak jakby to bylo dwa magnesy (po bou stronach wirnika) ale mialy 8 naciec rozmieszczonych promieniowo na kazdym. biegunowosc prostopadle do wirnika na przemian. ilosc zojow 97(lub raczej polaczen na zewnetrznej czesci wirnika).
cztery szczotki polaczone w pary po przekatnej, kazda szczotka pokrywa 3 sciezki na wirniku.
grubosc miedzi na sciezkach to ok. 0.15mm, szerokosc siezki tam gdzie sa szczotki ponizej 1mm, moze ok. .8mm. przerwy pomiedzy sciezkami ok. 0.2mm. sciezki wygladaja jakby byly palone laserem.
silnik zaczyna sie krecic luzem na ok. 0.6V a jak podkrecilem 20V to osiaga kilka tysiecy(nie mam czym zmierzyc dokladnie)
fajnie sie zatrzymuje, jakby mial hamulec.
POZDRAWIAM
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 47
Może poprawić, ale może też pogorszyćERNEST KUCZEK pisze:czy wymiana magnesow alnico na neodymowe moze poprawic parametry silnika?

czasem stosowano pierścień stalowy ( magnetyczny ) do którego mocowano magnesy. Zadaniem takiego pierścienia było "domknięcie" pola magnetcznego. Czasem po jednej stronie były magnesy po drugiej pierścień stalowy a w szczelinie wirował dysk z uzwojeniem drukowanym.ERNEST KUCZEK pisze:jednak wyglada to tak jakby to bylo dwa magnesy (po bou stronach wirnika) ale mialy 8 naciec rozmieszczonych promieniowo na kazdym
Wielkie dzięki za wiele istotnych szczegułów dotyczących konstrukcji.
Dużo kosztowała ta maszynka ? - pytam bo chętnie kupił bym coś takiego w celu wykonania "sekcji" , nawet za cenę zniszczenia.
O napięciu zasilania pisałeś - mierzłeś natężenie ?.
Gdziś na stronce dla modelarzy widziałem patent na pomiar momentu obrotowego z użyciem elektronicznej wagi kuchennej.
Myślę, że można w ten sposób zbadać ( w przyszłości ) wpływ wymiany magnesów na parametry silnika.
-
natezenie luzem bez obciazenia przy 20v wynosilo 2.5A (o ile dobrze pamietam)Zbych07 pisze:O napięciu zasilania pisałeś - mierzłeś natężenie ?.
ktos w spominal ze w takich silnikach uzwojenia musza miec stala szerokosc uzwojenia, jest to nieprawda, ten silnik ma najszersze uzwojenia tam gdzie sa magnesy i najmniejsza szerokosc na szczotkach (co mnie zdziwilo).
szczegolow chyba bedzie wiecej bo mnie ciekawosc zozpier.... aby rozebrac ten silniczek, tym bardziej ze kupilem to raczej za grosze bo zaplacilem 6.99$. tak jak pisalem jest to raczej jakis silnik z laboratorium lub jakiegos prototypu, bo pomimo ladnego wykonania widac rozwiazania nieseryjnej produkcji.
a ta pradniczka ktora jest dolaczona z tylu silnika ma 2 magnesy 6 klatek na komutatorze i wali straszne napiecie. przy zasilaniu silnika 6v ona daje 30V jak podkrecilem na 20V to dawala 110V (niestety nie moge powiedziec jakie byly obroty)
[ Dodano: 2006-09-16, 16:21 ]
czy masz jakies ciekawe informacje na ten temat? co prawda jestem mechanikiem i z pradu wiem niewiele, ale interesuja mnie nietypowe urzadzenia i rozwiazania niezaleznie od dziedziny.Zbych07 pisze:( prądnica Faradaya , silnik Adamsa ... )
tak wiec i silniki tarczowe nie dokonca traktuje jako naped cnc ale raczej ciekawostka i chec zglebienia wiedzy w tym temacie.
POZDRAWIAM