Silnki tarczowe z uzwojeniem drukowanym ?

Dyskusje na temat silników krokowych i sterowników silników krokowych.

Autor tematu
Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 47

Post napisał: Zbych07 » 16 wrz 2006, 18:11

Pierwszy silnik i jednocześnie prądnicę prądu stałego Wg książki Keith Tutt „ W poszukiwaniu nieograniczonej energii” – wynalazł i zbudował Michael Faraday .
Maszyna zwana tarczowym silnikiem Faradaya lub dwuczęściowym silnikiem jednobiegunowym. Zbudowana była z metalowego dysku, który wirował między dwoma biegunami nieruchomego magnesu gdy podawano napięcie do osi i obudowy. Taki silnik mógł działać również jako prądnica: obracanie dyskiem w polu magnetycznym nieruchomego magnesu powodowało wzbudzanie prądu stałego w osi i obudowie.
Z czasem dysk został zamieniony na zwój druciany. Gdy zwój miedziany wiruje w polu magnetyczny nieruchomego magnesu w zwoju magnetycznym indukuje się prąd – proste ?
Proste. :smile:
A teraz pytanie co się stanie jeśli zbudujemy urządzenie w którym magnes i zwój są w stosunku do siebie nieruchome i wprawimy je w ruch wirowy ?. :???:
Logicznie biorąc - nic się nie stanie :smile: ....... :sad: niestety ....... :shock: w zwoju też indukuje się prąd.
Tą dziwną anomalię odkrył i opisał Faraday ( gościu też był zdziwiony ) – powstała jednoczęściowa prądnica jednobiegunowa.

Silnik Adamsa – dla wielbicieli spiskowej teorii dziejów – silnik wykazujący nadsprawność
elektryczną – ogólnie – jeśli zbudujemy w oparciu o ten pomysł układ silnik-generator to wytworzy on więcej prądu niż zużyje do swojego działania . PRRPETUM MOBILE ?.
nie, silnik pracując ( obciążony ) jest zimny , tak zimny że zaczyna schładzać otoczenie.
Pobrane ciepło zamienia w energię elektryczną.
Model takiego silnika pokazywany był w Pałacu Kultury i Nauki. Po przykryciu aluminiową miską, temperatura pod miską spadała o ok. 2st.
Czemu Gościu nie otrzymał Nobla – trzeba zapytać tych co handlują ropą i prądem .
Czy to prawda ?. Nie wiem trzeba by zbudować i przetestować. Może w tym jednak coś być bo podobne konstrukcje zbudowali już w Japonii i Australii. Japończycy ponoć nawet to produkują, ale do kupienia tylko na terenie Japonii.
Jeśli ktoś chce coś więcej :
http://free.of.pl/z/zlabs/technika/free ... /adams.htm
ERNEST KUCZEK pisze:szczegolow chyba bedzie wiecej bo mnie ciekawosc zozpier.... aby rozebrac ten silniczek
:lol: :lol: :lol: mam tak od dziecka.
ERNEST KUCZEK pisze:tym bardziej ze kupilem to raczej za grosze
Jest tam może tego więcej ? - jak to się nazywa ?

Tagi:

Awatar użytkownika

chomikaaa
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 10

Post napisał: chomikaaa » 16 wrz 2006, 21:42

powinienes wiedziec ze prodniczke tacho trzeba obcizyc rezystacja i dopiero mierzyc spadek napiecia pozdrawiam powinno byc na tabliczce identyfikacyjnej jaka wartoscia ew szukaj tego parametru

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 31

Post napisał: 251mz » 16 wrz 2006, 21:47

nie ma perpetum mobile:) zawsze skads musi isc energia jak nie ta która dołaczymy to ta z otoczenia. NIC SIE Z NIKĄD NIE BIERZE :D ......ale fajnie by bylo.......

Autor tematu
Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Zbych07 » 16 wrz 2006, 23:38

251mz pisze:nie ma perpetum mobile:) zawsze skads musi isc energia jak nie ta która dołaczymy to ta z otoczenia. NIC SIE Z NIKĄD NIE BIERZE :D ......ale fajnie by bylo.......
Dokładnie tak napisałem - to nie jest perpetum mobile / prwa zachowania energii na planie fizycznym raczej nie przeskoczymy / Silnik Adamsa ( jeśli to nie fikcja ) pobiera energię cieplną z otoczenia /. Konstrukcja jest dość prosta jednak wymaga bardzo precyzyjnego wykonania i zestrojenia ( jest to silnik impulsowy ).
Najlepiej zrobić i sprawdzić.

Myślę jednak, że to temat nie na to Forum :neutral:

251mz :lol: :lol: :lol: MAaaaM....... :mrgreen: .......... OUS :wink:

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: 251mz » 16 wrz 2006, 23:40

kurcze , fajnie ze juz dostales:P jak cos to napisz na maila co i jak z twoja ous:p i zdjecia:D bo jak odczyteles moje maile to mi ukradli posów:(

ERNEST KUCZEK
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 79

Post napisał: ERNEST KUCZEK » 17 wrz 2006, 03:44

Zbych07 pisze:Jest tam może tego więcej ? - jak to się nazywa ?
szukalem pod haslem "printed motor lub printed armature lub disc motor" na ebay.com
za taka cene znalazlem tylko ten, inne bardziej nowoczesne kosztowaly troche wiecej.

co do ciekawych silnikow to troche kiedys poczytalem na temat silnika magnetycznego johnson'a. jedni twierdza ze to nie ma prawa dzialac, inni ze jest taka mozliwosc. praktycznie niestety nikt nie zbudowal dzialajacego modelu (przynajmniej oficjalnie). innym ciekawym czlowiekiem byl tesla ktory tez podobno wiedzial jak zbudowac urzadzenie produkujace "darmowa" energie. ciekawym urzadzeniem telsi byla rowniez turbina powierzna

http://images.google.com/imgres?imgurl= ... image&cd=3

http://www.animatedsoftware.com/pumpglos/teslapum.htm

ale jak napisal ludzie nie sa gotowi na darmoche. doprowadziloby to do balaganu i chaosu. i pewnie mial racje.

[ Dodano: 2006-09-17, 04:25 ]
no i stalo sie co musialo sie stac...bylo to raczej nieuniknione.
silnik posiada 97 sciezek na strone, na drugiej stronie jest przyklejona blaszka wygladajaca jak plasterek cytryny z nierdzewki wiec chyba chodzi tylko o usztywnienie wirnika. wyglada ze sciezki maja grubosc ok. .15mm potem cos jak tekstolit .15mm potem uzwojenia .15mm i blaszka z nierdzewki rowniez ok. .15mm
jak myslicie czy ta blaszka mogla robic za cos innego poza usztywnieniem czy moze to byc cos w rodzaju dodatkowego uzwojenia? jest ona magnetycznie obojetna.
Załączniki
disc12.jpg
disc12.jpg (137.9 KiB) Przejrzano 3196 razy
disc13.jpg
disc13.jpg (116.13 KiB) Przejrzano 3160 razy
disc14.jpg
disc14.jpg (102.99 KiB) Przejrzano 3160 razy
POZDRAWIAM

Autor tematu
Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Zbych07 » 17 wrz 2006, 11:03

Wyszła na wierzch Dusza Badacza :grin:
ERNEST KUCZEK pisze:jak myslicie czy ta blaszka mogla robic za cos innego poza usztywnieniem czy moze to byc cos w rodzaju dodatkowego uzwojenia? jest ona magnetycznie obojetna
Czy jest galwaniczne połączenie ze ścieżkami po których śmigają szczotki ?
Jeśli nie, to rzeczywiście można przypuszczać że jest to tylko usztwnienie.

Widać że ścieżki z jednej strony tarczy są połączone z tymi po stronie przeciwnej na obu końcach ( dotychczas myślałem że tylko przy krawęzi zewnętrznej ) - i rozumiem w końcu jak mogą wystarczyć cztery szczotki po jednej stronie - mnie wychodziło osiem ( cztery pojednej, cztery po drugiej )

Podoba mi się pomysł podziału otworów łączących ścieżki w centralnej części dysku na dwie grupy - jak rysowałem to w jednej linii byłem przekonany, że przy gwałtowny starcie dysku jego centralna część zostanie wyrwana. Jak widać w tym rozwiązaniu obejśćie problemu jest banalnie proste. :neutral:

Dysk masz, szczotki wraz mocowaniem są - pozostaje przemyśleć jak i jakie wsadzić neodymki :wink:

Dla tych których kusi, a gotowym dyskiem nie dysponują gruba obustronnie laminowana płyta do PCB powinna wystarczyć.

ERNEST KUCZEK - Wielkie Dzięki za ciekawość i poświęcenie - za desperackie :mrgreen: podniesienie "kurtyny" :lol:

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: 251mz » 17 wrz 2006, 11:16

a moze zamiast neodymków nawinac i wsadzic cewki:D

ERNEST KUCZEK
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 79

Post napisał: ERNEST KUCZEK » 17 wrz 2006, 16:38

uzwojenia sa polaczone ze soba z pewnoscia, ale trudno powiedziec czy ta blaszka jest rowniez polaczona z uzwojeniami bo wszystko jest sklejone razem, rowniez piasta aluminiowa (na zdjeciu sa w niej 3 srubki). jesli ta blaszka jest podlaczona to musialo to by byc pod ta aluminiowa piasta, ale osobiscie watpie ze tak jest.

panowie licze ze sie pochwalicie swoimi modelami jesli takie budujecie.
macie panowie mozliwosc zrobienia tkich wirniczkow na ploterach lub inna metada?
POZDRAWIAM

Autor tematu
Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Zbych07 » 17 wrz 2006, 17:08

ERNEST KUCZEK pisze:ale trudno powiedziec czy ta blaszka jest rowniez polaczona z uzwojeniami bo wszystko jest sklejone razem,
:???:

Wzrokowa metoda jest raczej mało wiarygodna.
Jest pod ręką jakiś omomierz ?
ERNEST KUCZEK pisze:panowie licze ze sie pochwalicie swoimi modelami jesli takie budujecie
Właśnie kupiłem OUS1 :mrgreen: ............. i rozebrałem na śrubki :???:
Niedługo zaczynam rzeźbić.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Krokowe / Sterowniki Silników Krokowych”