Frezarka CNC z elektrodrążarki i inne "wynalazki"
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 262
- Kontakt:
To proponuję rozważyć coś takiego :
Mocujesz uchwyt tokarski na jednej z tych frezarek , silniczki na x i y, dwa, trzy imaczki nożowe na stół i masz tokarkę do robót uchwytowych jak złoto. Można się uczyć do woli a i zarobi na siebie. A jak na belce w podtrzymce zamocujesz kieł obrotowy, to i wałek wytoczysz.
Mocujesz uchwyt tokarski na jednej z tych frezarek , silniczki na x i y, dwa, trzy imaczki nożowe na stół i masz tokarkę do robót uchwytowych jak złoto. Można się uczyć do woli a i zarobi na siebie. A jak na belce w podtrzymce zamocujesz kieł obrotowy, to i wałek wytoczysz.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
To bardzo dobra, cenna rada. Pozwala zredukować do maksimum zbędne koszty i niepotrzebną "walkę z wiatrakami" czyli konieczność budowania od podstaw zupełnie nowej konstrukcji. Kaskę lepiej wydać na sterowanie i silniki do CNC, a zaoszczędzony czas poświęcić na naukę obsługi programu sterującego. Teraz gdy to czytam wydaję sie to proste i oczywiste ale dotarcie do tego wniosku zajęło mi ze trzy latakamar pisze:To proponuję rozważyć coś takiego :

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 71
Pomysl jest ciekawy , z tym że nie zmienia faktu że trzeba przerobić calą frezarkę.kamar pisze:To proponuję rozważyć coś takiego :
A tego chcę uniknąć w tym roku z racji że ten rok zakończę na minusie finansowym, natomiast sama frezarka jest dosyć masywna i chcialbym ją przerobić stosując mocne silniki.
Inna sprawa że przydalaby mi się malutka tokareczka do drobiazgów, dlatego taki pomysl.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Jak się dobrze pokombinuje to na takim sprzęcie jakie proponuje kamar ... da się toczyć ...IMPULS3 pisze:.........kamar pisze:To proponuję rozważyć coś takiego :
Inna sprawa że przydalaby mi się malutka tokareczka do drobiazgów, dlatego taki pomysl.
syntetyczny zamieścił kiedyś taki ----> link