Robi się, ale bardzo poooooooowoli

Brak czasu, sił i środków. Jak zwykle z rozpędu staram się zrobić solidniej niż planowałem, profile coraz cięższe więc i nosić coraz trudniej, a nie mam wystarczająco duzo miejsca żeby postawić jakiś solidny stół na którym mógłbym spawać takie ciężkie profile. Więc ostatnio spawam klęcząc a czasem leżąc na profilu

. No i kompletny brak środków - najpierw skrobnął mnie zdrowo jeden samochód a teraz drugi...
Pozazdrościłem Jamie777 jego "parapetówki" i wymodziłem sobie podobną ramę (poustawiane tylko do zdjęcia)

:
spawam z tego co mogę kupić, czyli profil 80x80x3 w newralgicznych miejscach powzmacniany płaskownikiem 80x8. W założeniach całość miała ważyć ok. 80kg a to co już jest to myślę że jest 100-130kg, a do końca daleko

Cały czas zastanawiam się nad jakimś sensownym połączeniem tego w całość, nad zakończeniem boków bramy, obszarów roboczych itp. Wypadałoby już zrobić konkretne zakupy czyli prowadnice i mechaniczne części napędów. Wymyśliłem coś takiego:
belki Y będą przykręcane do stołu (nie chcę mocować ich na stałe, bo może zdarzy mi się gdzieś to ustrojstwo przenosić, a targając ciężkawy kawałek stali nietrudno puknąć o coś prowadnicą..), więc tak jak na zdjęciu: na bordowo płaskownik 80x8 podparty czerwonymi wzmocnieniami i do tego przykręcana belka Y. Belka ma obecnie 1000mm ale prawdopodobnie skrócę ją trochę po przymiarkach - na ile nie wiem, zależy od rozstawu łożysk. No i właśnie: nie wiem czy wszędzie kłaść wałki podparte 16mm czy 20mm ? Brama ma rozmiar 80x160 więc rozstaw prowadnic na niej wyjdzie ok. 140mm to w takim razie czy na Y wystarczy rozstaw łożysk 200mm czy dać 280mm bo brama trochę masywna jest ?
To co na niebiesko to ma być grill do plazmy, może zrobię wannę i naleję wody tak jak widziałem na hamerykańskich filmach (?). A to co fioletowe to ma być zdejmowany stół do frezarki (do frezowania wystarczy mi mniejszy od plazmy obszar roboczy)

Po zewnętrznych bokach Y prawdopodobnie założę śruby - początkowo myślałem o zębatkach, ale chyba jednak będą śruby, nie wiem jeszcze czy kulowe czy najpierw trapezy. Śruby będą na każdej belce Y i albo 2 silniczki albo sprzęgnięte to jakimś paskiem. Boki ramy będą bardziej rozsunięte - na zdjęciu jest 1000mm a żebym mógł wjechać blachą szeroką na 1000mm to uwzględniając szerokość Z-ki muszę mieć rozstaw ramy ok. 1200mm (brama ma obecnie 1240mm). Boję się też trochę o wysokość Z-ki czy nie za dużo (brama pójdzie jeszcze w górę na prowadnice). Do plazmy to pikuś ale do frezarki to już może być dużo przy rozstawie prowadnic na bramie 140mm ?
[ Dodano: 2011-06-03, 11:04 ]
Pierwsze większe zakupy zrobione: na X,Z pójdą wałki podparte 16 a na Y wałki podparte 20mm. Niestety, o ile łożyska 20mm są ok, to połowa 16 kiwa się na boki

. Co prawda w środkowej części bieżni łożysk luzów raczej nie ma i po zamocowaniu 2 łożysk w linii powinno być w miarę, to boję się że te słabsze łożyska wyrobią się szybko. Czy ktoś może próbował kasować luzy na takich łożyskach ? Np. wyciskając je z obudów, podkładając cieniutką blaszkę (między łożysko a obudowę) i wciskając spowrotem do obudowy ? Albo delikatnie zgniatając otwarty koniec obudowy łożyska ?
[ Dodano: 2011-06-29, 13:05 ]
Niestety, ze względów finansowych sprawy zaczęły bardzo rozciągać się w czasie, póki co czekam aż zaczną mi ciąć detale na laserze, może zdążę pospawać przed urlopem, choć kto to wie..
A dla małej rozrywki, dla malkontentów którzy twierdzą że Magnum najlepiej wygląda w składnicy złomu, taki oto obrazek:
"The best of Magnum and ... Coca-Cola"
[ Dodano: 2011-07-06, 13:25 ]
Przyjechały części z lasera:
teraz tylko trzeba poukładać tę łamigłówkę, poukosować gdzie trzeba i spawaćććć. Może choć trochę zdążę przed urlopem
[ Dodano: 2011-07-24, 14:40 ]
Końcówki bramy przygotowane do pospawania:
zrobiłem otwory w zakończeniach, ponieważ jeszcze nie wiem czy skończę na tanich chińskich śrubach czy na zębatkach ( obie mają chyba porównywalną dokładność - póki co mam problem ze zdobyciem przekładni 1:10 do zębatek, więc może skończę na śrubach ). Gdybym wybrał jednak zębatki, to przez te otwory przełożę wałek łączący koła zębate na obu ramionach osi Y
[ Dodano: 2011-10-08, 11:34 ]
Pierwsze przymiarki sterowników:
Może do Bożego Narodzenia skończę
[ Dodano: 2011-10-14, 13:17 ]
Skrzynka sterownicza prawie gotowa. Z zewnątrz wygląda jako tako:
Ale w środku to już prawdziwie kowalska robota

. Ale tak to jest kiedy główny konstruktor dysponuje jedynie młotkiem, wiertarką i spawarką... Najważniejsze że niedrogo wyszło
Co to będzie to coś dziwnego u góry: (?)
to będzie główny zacisk masowy skrzynki

. Z braku laku naspawałem grdułę z aluminium, przyszlifowałem z wierzchu, nagwintowałem i do tego punktu będę podłączał przewód PE, masę zasilacza i ekrany przewodów. Póki co nie przewiduję chłodzenia wymuszonego. Skrzynka z blachy 4mm, sterowniki przykręcone do niej przez pastę termoprzewodzącą - może wystarczy. Ale jak się na to patrzy, to finezji nie ma w tym za grosz..
[ Dodano: 2011-10-18, 08:39 ]
Skrzynka już w dużej mierze poskładana, jedynie trafo jeszcze na paskach, wieczorem wyspawałem ramę drzwiczek, niestety sknociłem spawy ale nie chciało mi się robić od nowa. Pozostaje kupno i docięcie pleksy na drzwi.
Oj, gdybym tak miał maszynę cnc to bym sobie to wszystko ładniej poobrabiał

. Oczywiście jak to w aluminium - wszystkie śruby z nierdzewki - może nie pozapiekają się tak szybko jak to się zdarza zwykłym stalowym