Garażowe CNC plazma + wrzecionko A.D.2011 - 2013

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 142

Post napisał: jacek-1210 » 27 kwie 2011, 22:11

Jak dla mnie to nadaje się tylko do plazmy ew. baardzo miękkich materiałów: tylko 2 wózki więc bedzie się kiwać już przy niewielkim obciążeniu, mały zakres ruchu osi, trapez. Choć z drugiej strony chyba niewiele mniej kosztują w zakupie same wózki z szynami.

Proponowałbym, aby znawcy forum ocenili TO :smile: . Przyznam że zdębiałem kiedy to zobaczyłem i wciąż zastanawiam się gdzie w TYM jest to coś, czego ja nie potrafię dostrzec (poza ceną oczywiście)

Tagi:

kameleon
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Post napisał: kameleon » 28 kwie 2011, 19:14

pytanie do kolegów ,czy przy kupnie będzie trzeba zapłacić cło ? jeszcze nic nie kupowałem przez ten serwis na pewno ktoś ma jakieś doświadczenia :)
Janusz

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 41
Kontakt:

Post napisał: kamar » 28 kwie 2011, 19:34

Cło, VAT, akcyza i podatek od luksusu zawarty w cenie.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: tuxcnc » 28 kwie 2011, 19:38

kameleon pisze:co myślicie o takiej zetce ? http://cgi.ebay.pl/LINEAR-STAGE-ACTUATO ... 1792wt_905
Tak się zastanawiam, czy zdajesz sobie sprawę z tego ile to jest półtora cala skoku ...

.

kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: kak » 28 kwie 2011, 21:41

Nema 17 silnik tez raczej nie za duzy.

Autor tematu
jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: jacek-1210 » 29 kwie 2011, 21:24

Pomalutku, powolutku prace posuwają się do przodu. Póki co te tańsze prace, czyli profile :wink: . Na dzień dzisiejszy łączny koszt to ok. 500zł (w tym belki osi Y, których nie widać na dotychczsowych zdjęciach). Niestety, natury ludzkiej nie da się zmienić, zawsze mam tendencję do przedobrzania, więc tym razem oczywiście znowu robię-spawam "na moc", oczywiście po pełnej długości, oczywiście TIG-iem :twisted: Ale technologię opanowałem już na tyle, że bez specjalnego ustawiania odchyłki mieszczą mi się w granicach fabrycznego zafalowania płaskownika. Ruszyły nawet pierwsze frezowania. Kto zgadnie co z tego będzie ?:

Obrazek

habit_m_
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: habit_m_ » 29 kwie 2011, 21:40

wózki bramy

Autor tematu
jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: jacek-1210 » 29 kwie 2011, 22:04

Nieeeeeeeeeeeeeee, to są stołowe nogi :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika

namemartin
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: namemartin » 22 maja 2011, 23:52

Witam
Coś przycichło w temacie.
Jak postępują prace?

Pozdrawiam
W dzień obchodź się z żoną jak z przyjacielem, w nocy jak z przyjaciółką.

Autor tematu
jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: jacek-1210 » 24 maja 2011, 00:01

Robi się, ale bardzo poooooooowoli :neutral: Brak czasu, sił i środków. Jak zwykle z rozpędu staram się zrobić solidniej niż planowałem, profile coraz cięższe więc i nosić coraz trudniej, a nie mam wystarczająco duzo miejsca żeby postawić jakiś solidny stół na którym mógłbym spawać takie ciężkie profile. Więc ostatnio spawam klęcząc a czasem leżąc na profilu :grin: :grin: :grin: . No i kompletny brak środków - najpierw skrobnął mnie zdrowo jeden samochód a teraz drugi...
Pozazdrościłem Jamie777 jego "parapetówki" i wymodziłem sobie podobną ramę (poustawiane tylko do zdjęcia) :smile: :

Obrazek

spawam z tego co mogę kupić, czyli profil 80x80x3 w newralgicznych miejscach powzmacniany płaskownikiem 80x8. W założeniach całość miała ważyć ok. 80kg a to co już jest to myślę że jest 100-130kg, a do końca daleko :shock:
Cały czas zastanawiam się nad jakimś sensownym połączeniem tego w całość, nad zakończeniem boków bramy, obszarów roboczych itp. Wypadałoby już zrobić konkretne zakupy czyli prowadnice i mechaniczne części napędów. Wymyśliłem coś takiego:

Obrazek

belki Y będą przykręcane do stołu (nie chcę mocować ich na stałe, bo może zdarzy mi się gdzieś to ustrojstwo przenosić, a targając ciężkawy kawałek stali nietrudno puknąć o coś prowadnicą..), więc tak jak na zdjęciu: na bordowo płaskownik 80x8 podparty czerwonymi wzmocnieniami i do tego przykręcana belka Y. Belka ma obecnie 1000mm ale prawdopodobnie skrócę ją trochę po przymiarkach - na ile nie wiem, zależy od rozstawu łożysk. No i właśnie: nie wiem czy wszędzie kłaść wałki podparte 16mm czy 20mm ? Brama ma rozmiar 80x160 więc rozstaw prowadnic na niej wyjdzie ok. 140mm to w takim razie czy na Y wystarczy rozstaw łożysk 200mm czy dać 280mm bo brama trochę masywna jest ?

To co na niebiesko to ma być grill do plazmy, może zrobię wannę i naleję wody tak jak widziałem na hamerykańskich filmach (?). A to co fioletowe to ma być zdejmowany stół do frezarki (do frezowania wystarczy mi mniejszy od plazmy obszar roboczy) :cool:
Po zewnętrznych bokach Y prawdopodobnie założę śruby - początkowo myślałem o zębatkach, ale chyba jednak będą śruby, nie wiem jeszcze czy kulowe czy najpierw trapezy. Śruby będą na każdej belce Y i albo 2 silniczki albo sprzęgnięte to jakimś paskiem. Boki ramy będą bardziej rozsunięte - na zdjęciu jest 1000mm a żebym mógł wjechać blachą szeroką na 1000mm to uwzględniając szerokość Z-ki muszę mieć rozstaw ramy ok. 1200mm (brama ma obecnie 1240mm). Boję się też trochę o wysokość Z-ki czy nie za dużo (brama pójdzie jeszcze w górę na prowadnice). Do plazmy to pikuś ale do frezarki to już może być dużo przy rozstawie prowadnic na bramie 140mm ?

[ Dodano: 2011-06-03, 11:04 ]
Pierwsze większe zakupy zrobione: na X,Z pójdą wałki podparte 16 a na Y wałki podparte 20mm. Niestety, o ile łożyska 20mm są ok, to połowa 16 kiwa się na boki :neutral:. Co prawda w środkowej części bieżni łożysk luzów raczej nie ma i po zamocowaniu 2 łożysk w linii powinno być w miarę, to boję się że te słabsze łożyska wyrobią się szybko. Czy ktoś może próbował kasować luzy na takich łożyskach ? Np. wyciskając je z obudów, podkładając cieniutką blaszkę (między łożysko a obudowę) i wciskając spowrotem do obudowy ? Albo delikatnie zgniatając otwarty koniec obudowy łożyska ?

[ Dodano: 2011-06-29, 13:05 ]
Niestety, ze względów finansowych sprawy zaczęły bardzo rozciągać się w czasie, póki co czekam aż zaczną mi ciąć detale na laserze, może zdążę pospawać przed urlopem, choć kto to wie..

A dla małej rozrywki, dla malkontentów którzy twierdzą że Magnum najlepiej wygląda w składnicy złomu, taki oto obrazek:

"The best of Magnum and ... Coca-Cola" :grin:

Obrazek

[ Dodano: 2011-07-06, 13:25 ]
Przyjechały części z lasera:

Obrazek

teraz tylko trzeba poukładać tę łamigłówkę, poukosować gdzie trzeba i spawaćććć. Może choć trochę zdążę przed urlopem :smile:

[ Dodano: 2011-07-24, 14:40 ]
Końcówki bramy przygotowane do pospawania:

Obrazek

zrobiłem otwory w zakończeniach, ponieważ jeszcze nie wiem czy skończę na tanich chińskich śrubach czy na zębatkach ( obie mają chyba porównywalną dokładność - póki co mam problem ze zdobyciem przekładni 1:10 do zębatek, więc może skończę na śrubach ). Gdybym wybrał jednak zębatki, to przez te otwory przełożę wałek łączący koła zębate na obu ramionach osi Y

[ Dodano: 2011-10-08, 11:34 ]
Pierwsze przymiarki sterowników:

Obrazek

Może do Bożego Narodzenia skończę :smile:

[ Dodano: 2011-10-14, 13:17 ]
Skrzynka sterownicza prawie gotowa. Z zewnątrz wygląda jako tako:

Obrazek

Ale w środku to już prawdziwie kowalska robota :mrgreen: . Ale tak to jest kiedy główny konstruktor dysponuje jedynie młotkiem, wiertarką i spawarką... Najważniejsze że niedrogo wyszło :wink:

Co to będzie to coś dziwnego u góry: (?)

Obrazek

to będzie główny zacisk masowy skrzynki :smile: . Z braku laku naspawałem grdułę z aluminium, przyszlifowałem z wierzchu, nagwintowałem i do tego punktu będę podłączał przewód PE, masę zasilacza i ekrany przewodów. Póki co nie przewiduję chłodzenia wymuszonego. Skrzynka z blachy 4mm, sterowniki przykręcone do niej przez pastę termoprzewodzącą - może wystarczy. Ale jak się na to patrzy, to finezji nie ma w tym za grosz..

[ Dodano: 2011-10-18, 08:39 ]
Skrzynka już w dużej mierze poskładana, jedynie trafo jeszcze na paskach, wieczorem wyspawałem ramę drzwiczek, niestety sknociłem spawy ale nie chciało mi się robić od nowa. Pozostaje kupno i docięcie pleksy na drzwi.

Obrazek

Oj, gdybym tak miał maszynę cnc to bym sobie to wszystko ładniej poobrabiał :smile: . Oczywiście jak to w aluminium - wszystkie śruby z nierdzewki - może nie pozapiekają się tak szybko jak to się zdarza zwykłym stalowym

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”