Witam wszystkich!
Na forum jestem nowy ale zawodowo zajmuję się produkcja i sprzedażą materiałów kompozytowych. Głównie włókno węglowe i kevlar ale asortyment jest pełen łącznie z odlewnictwem.
Temat ciekawy, a jako, że od jakiegoś czasu planuję wykonać sobie maszynkę w tej technologi postanowiłem się udzielić i użyczyć doświadczenia.
Ze względu na objętość tematu odniosę się jedynie do ostatnich postów.
-jeśli chodzi o mieszanie to zaczynamy od drobnych frakcji i stopniowo przechodzimy do większych.
-próżnia przy laminatach sięga -1bar, min -0,8 ale przy takiej ilości materiału i gęstości możecie o tym od razu zapomnieć, taka próżnia nie wyssie powietrza z tak gęstego materiału, pozostaje jedynie wibrowanie i żywica o bardzo długim czasie żelowania.
-temperatura wewnątrz kompozytu osiąga ok 160-240oC w zależności od użytego utwardzacza- utwardzacz to właśnie najważniejsza składowa mieszanki, która decyduje o wytrzymałości i czasie obróbki. większość "prawdziwych" żywic jest bardzo podobna w swoim składzie i to właśnie utwardzacze nadają im określone zastosowanie.
Tak na marginesie epidian to największe dziadostwo z jakim miałem odczynienia, poza zalewaniem cewek itp do niczego innego się nie nadaje:)
Żywic z amoda nie znam, nie kupuje towaru konkurencji:)
W swojej ofercie posiadam żywice epoksydową do odlewów wielkogabarytowych o czasie żelowania min 5h, natomiast początek utwardzania następuje po ok 14h co sprawia, że mamy mnóstwo czasu na pracę i odpowietrzanie. Na zamówienie istnieje możliwość przygotowania mieszanek, które żelują dopiero w podwyższonej temperaturze ok 100oC
i pozwalają na prace nawet do kilku tygodni!
Koszt dla podstawowego systemu 1kg żywicy + 0,3kg utwardzacza to:
5kg- 85zł/kg
25kg- 80zł/kg
50kg- 75zł/kg
Dla zmniejszenia kosztów można użyć poliestrów odlewniczych, koszt kilkanaście zł/kg ale czas pracy ok 30min.
Pozdrawiam i liczę na dalszy rozwój tematu:)
Produkcja i sprzedaż materiałów kompozytowych.