Frezarka...od projektu do realizacji....
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 18
i tak tez pomyslalem , kwadratowe wyjscie turbina w srodku a silnik na zewnatrz .
Silnik na napiecie stale to bedzie go latwo regulowac np poprzez PWM
Zastanawiam sie teraz nad konstrukcja samej komory grzewczej ,ale nad tym bede mial czas posiedziec w weekend.
Chcialbym w poniedzialek moze we wtorek zamowic promienniki i zrobic testy
wydajnosciowe.
Nie wiem tez iloe zamowic tasmy napedowej oraz ile walkow napedowych.
Walki sa specjalnie frezowane pod odpowiedni rodzaj tasmy.
Silnik na napiecie stale to bedzie go latwo regulowac np poprzez PWM
Zastanawiam sie teraz nad konstrukcja samej komory grzewczej ,ale nad tym bede mial czas posiedziec w weekend.
Chcialbym w poniedzialek moze we wtorek zamowic promienniki i zrobic testy
wydajnosciowe.
Nie wiem tez iloe zamowic tasmy napedowej oraz ile walkow napedowych.
Walki sa specjalnie frezowane pod odpowiedni rodzaj tasmy.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 73
- Kontakt:
pytanko:

na obrazkach przedstawionych przez kolegę r2d2 widać piec...
ale ja tam widzę tylko jeden system grzałek... jedną komorę - czyli jedną strefę
czy tak jest rzeczywiście?.... czy czegoś nie zauważyłem

na obrazkach przedstawionych przez kolegę r2d2 widać piec...
ale ja tam widzę tylko jeden system grzałek... jedną komorę - czyli jedną strefę
czy tak jest rzeczywiście?.... czy czegoś nie zauważyłem

SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 201
- Kontakt:
markcomp77 pisze:jeden system grzałek... jedną komorę - czyli jedną strefę
z tego co można widac to raczej jest jedna komora złożona z dwóch części a tak w przybliżeniu ma długośc 30 cm
- Załączniki
-
- SMT-1.jpg (94.87 KiB) Przejrzano 1380 razy
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 8
A czy produkcja trzech no max czterech płytek do sterowników daleko nie zaszła ?
Rozumię opanowanie TT w celu wytworzenia idealnych płytek na warunki domowe i za odpowiednio małe pieniądze ale wytrawiarka, piec, centrum wiertnicze do otworków i nanoroboty do metalizacji otworów oraz wykonanie własnej stacji lutowniczej powala mnie i przerasta.
Jako załamany początkujący adept CNC apeluję do kogoś o zbudowanie i przetestowanie trzech sterowników. Propozycje proszę składać na PW. Ja nawet profesjonalnej lutownicy nie mam więc nie mam co się zabierać do budowy sterowników
ps. A może właśnie te wszystkie urządzenia mają posłużyć do kolejnego porjektu społecznego?
Rozumię opanowanie TT w celu wytworzenia idealnych płytek na warunki domowe i za odpowiednio małe pieniądze ale wytrawiarka, piec, centrum wiertnicze do otworków i nanoroboty do metalizacji otworów oraz wykonanie własnej stacji lutowniczej powala mnie i przerasta.
Jako załamany początkujący adept CNC apeluję do kogoś o zbudowanie i przetestowanie trzech sterowników. Propozycje proszę składać na PW. Ja nawet profesjonalnej lutownicy nie mam więc nie mam co się zabierać do budowy sterowników

ps. A może właśnie te wszystkie urządzenia mają posłużyć do kolejnego porjektu społecznego?

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 73
- Kontakt:
cierpliwości... rozkoszujemy się wciąż osiągnięciami technologicznymivegelus pisze: początkujący adept CNC apeluję do kogoś o zbudowanie i przetestowanie trzech sterowników.

dzień testów sterownika jest bliski...
taka grzałka musiała by mieć zmienną rezystancje... gotowca takiego nie trafiszchomikaaa pisze:wydaje sie ze mozna by zrobic sterowanie takie aby max moc na 1 grzalce wydzielila sie na jej koncu a nie po srodku wtedy otszymalbysmy 2 strefy grzania wymaga to jednak odp wiedzy w temacie i sterowania czestotliwosciowego
nie technologiczne rozwiązanie - w którym zmiana profilu temperaturowego wymuszała by zmianę grzałki

dzieki za potwierdzenie moich wątpliwości...zdjecie pieca ktore zapodalem , przedstawia piec 1 strefowy
zdjecie zapodalem po to abyzobaczyc konstrukcje takiego pieca
bo ladnie wiekszosc widac.
teraz jest czas na projektowanie... wymyślenie jak ma być zbudowany taki piekarnik strefowy...
może uda mi się narysować koncepcje fizyczną - ale czekam na propozycje... zdjęcia gotowców
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
-
zapodaje info o siatkach transportowych
plik pdf ma 2.46MB wrzucilem na swoj serwerek
http://www.elektronika.enet.pl/automaty ... atkowe.pdf
takie info dostalem od dystrybutora w Polsce
plik pdf ma 2.46MB wrzucilem na swoj serwerek
http://www.elektronika.enet.pl/automaty ... atkowe.pdf
takie info dostalem od dystrybutora w Polsce
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
Czy musi być taśma siatkowa? A jeżeli dalibyśmy np cztery linki stalowwe z układem napinaczy na dole.Zmalałaby wtedy ilość ciepła odbieranego ze strefy grzania. Czy grzałki są palnikami halogenowymi?. Widziałem w jednej z firm grzałki promiennikowe ceramiczne. Po niedzieli spróbuję dowiedzięć się o dane producenta lub dystrybutora.Jeżeli chodi o wentylację to w przypadku posiadania "komina" można użyć zwykłago wentylatora tylko trzeba mieszać strumienie powietrza np 80% zimnego z otoczenia i 20% z tunelu aby utzrymać temperaturą w zakresie dopuszczalnych dla wentylatora.Wydaje mi się ,że zbyt intensywny przepływ powietrza wtunelu nie jest wskazany, a raczej chodzi o pozbycie się oparów.
[ Dodano: 2006-03-25, 15:42 ]
I oczywiście najlepiej zaizolować scianki zewnętrzne wełną mineralną.Nie ma obawy ,że się poparzymy.
[ Dodano: 2006-03-25, 15:42 ]
I oczywiście najlepiej zaizolować scianki zewnętrzne wełną mineralną.Nie ma obawy ,że się poparzymy.
Pozdrawiam
Cokolwiek Byś nie zrobił i tak Będziesz żałować - BROMBEL Liczy się suma kosztów globalnych.
Cokolwiek Byś nie zrobił i tak Będziesz żałować - BROMBEL Liczy się suma kosztów globalnych.
-
poparzyc sie bedzie ciezko poniewaz jak widac na fotkach konstrukcja pieca wyglada tak ze jest komora w komorze wiec samo powietrze izoluje i wyciag oparow jest z 2 komory
takie rozwiazanie tez oszczedza energie z komory pierwszej.
Promienniki zamierzam zastosowac kwarcowe , czyli spirale w rurach szklanych.
Producent ELcer , linka podalem wczesniej.
Z linkami stalowymi to jest pomysl na 6 , sa tanie i ogolnie dostepne .
Ale jak zawsze jest jakies ale , lutowalem juz plytki takie z 4 elementami o wymiarach 1x1,4 cm i jak polozyc taka plytke na linki ? trzeba stosowac wtedy jakies patenty , co do wiekszych formatek to zastosowanie jest dobre.
takie rozwiazanie tez oszczedza energie z komory pierwszej.
Promienniki zamierzam zastosowac kwarcowe , czyli spirale w rurach szklanych.
Producent ELcer , linka podalem wczesniej.
Z linkami stalowymi to jest pomysl na 6 , sa tanie i ogolnie dostepne .
Ale jak zawsze jest jakies ale , lutowalem juz plytki takie z 4 elementami o wymiarach 1x1,4 cm i jak polozyc taka plytke na linki ? trzeba stosowac wtedy jakies patenty , co do wiekszych formatek to zastosowanie jest dobre.