Ploter frezujący 5 osi
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 26
Krokodyle czy nie to mniejsza ale może zastanowić się nad tą uwagą - bo raczej jest słuszna i to niezależnie od przyjętej konstrukcji."W przypadku kiedy generujemy ścieżkę narzędzia na czoło narzędzia po zmianie narzędzia musimy zmierzyć jego długość i od nowa wygenerować dla niego ścieżkę. Jest to bardzo uciążliwe ponieważ nie można operatorowi po prostu dać wygenerowanego kompletu kodów do danej obróbki tylko należy je generować podczas frezowania co powoduje że maszyna ma ciągłe przestoje ponieważ po każdej zmianie narzędzia należy dokonać jego pomiaru, następnie wpisać zmierzoną wartość do np. Mastercama, wygenerować ścieżkę narzędzia (co często trwa bardzo długo) i dopiero uruchomić dalszą obróbkę. "
Np. korekcja długości przez korektę pozycji całego wrzeciona - stosunkowo łatwo w uchwycie zamocować krótkie sanki i nimi - jako 6 osią- jechać do do czujnika. Przecież pozycję dla każdego narzędzia znasz - ustawiasz maszynę tak jak powinna stać nad/przed/obok czujnika i kręcisz makrem w 6 osi do zindeksowania. Wtedy zamontujesz nową długość narzędzia bez problemu powtórnego generowania kodu. I nie będzie konieczności stosowania kwalifikowanch narzędzi lub wcześniejszego ustawiaka.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 22
- Kontakt:
Zastanawiam się dlaczego najwięksi krytycy zwykle maja najmniej do pokazania ...?
Nooo koledzy krytycy prosze pokazać swoje "najlepsze w Polsce" maszynki.
Ja naprawdę chciałbym nareszcie zobaczyć jak je projektujecie, wycinacie, spawacie frezujecie, składacie... itp. Wszak to forum dla amatorów...
Pozdrawiam
Nooo koledzy krytycy prosze pokazać swoje "najlepsze w Polsce" maszynki.
Ja naprawdę chciałbym nareszcie zobaczyć jak je projektujecie, wycinacie, spawacie frezujecie, składacie... itp. Wszak to forum dla amatorów...
Pozdrawiam

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
zgadza się. robi wrażenie ostentacyjny sposób demonstracji dominacji jedynie słusznego swiatopogladu w naszym rzekomo neutralnym swiatopogladowo państwietermit_tm pisze:widziałem kiedyś program w telewizji o tej statule- robi wrażenie
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 22
- Kontakt:
Panie DZIKUS ja mogę być nawet satanistą ale robota jest robotą..DZIKUS pisze:zgadza się. robi wrażenie ostentacyjny sposób demonstracji dominacji jedynie słusznego światopoglądu w naszym rzekomo neutralnym światopoglądowo państwietermit_tm pisze:widziałem kiedyś program w telewizji o tej statule- robi wrażenie

Lepiej jednak wróćmy do tematu ploterka - kolejne zlecenie na mnie czeka..