Frezarka...od projektu do realizacji....
-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 201
- Kontakt:
to prawda co do kosztów to napewno bez porównania i chyba bezkonkurencyjna przy jednostkowej produkcji:P kwestia wprawy i cierpliwości i odrobine chęci....
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Kiedyś gdy próbowałem swoją maszyne wstawiłem zamiast freza flamaster chemiczny i na płytce maszyna narysowała ścieżki układu elektronicznego . Nawet nieżle to wyszło ale zostawiłem płytkę nie wytrawioną w zbyt ciepłym miejscu i warstwa lakieru spękała.Robiłem swoją maszynkę m.in. z myślą o płytkach a powiem szczerze ,że ani jednej nie zrobiłem za jej pomocą ,tylko używam drukarki i papieru - najlepszy jet Payboy.
-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Witam:)
Tak jak pisałem zamieszczam mały opis jak zrobiłem sobie trawiarkę wsumie nic specjalnego ale sie przydaje....
Rzeczy które kupiłem:
- szkło dociete na wymiar (koszt 8 zł)
- pompka napowietrzająca Atman model At-A1500 (koszt 17 zł)
- Grzałka 100W (koszt 8 zł)
- pozostałe rzeczy gratis...
W założeniu to małe "akwarium" na środek trawiący miało mieć wymiary 160(szer)x290(wys)x30(głebokość) oczywiscie wymiary w mm.. i takie szybki dociełem.
- szyby pokleiłem silikonem do akwarium (wiem że to nie za dobre rozwiazanie ale narazie musi być..)
- potem przygotowałem specjalne ceowniki z alu zeby ustalić pojemnik wzgledem podstawy i oczywiscie skreciłem..
- na koniec zamontowałem pozostałe cynbanty tj. pompkę,kamień,grzałke i termomentr..
A efekt pracy widać na zdjęciach.Trawiarka przeszła już pierwsze próby a dzisiaj pierwsze trawienia...
A może teraz o wadach :
- nie jestem pewien sylikonu w tym wydaniu
- trzeba dokupić zaworek dławiący do pompki dla zmniejszenia ilości bąbelków..
- napewno coś jeszcze wyskoczy
<na zdjęciu widac piane to tylko po ludwiku bo czyscilem po sylikonie plamki:P>
w załączeniu parę zdjęć...
Tak jak pisałem zamieszczam mały opis jak zrobiłem sobie trawiarkę wsumie nic specjalnego ale sie przydaje....
Rzeczy które kupiłem:
- szkło dociete na wymiar (koszt 8 zł)
- pompka napowietrzająca Atman model At-A1500 (koszt 17 zł)
- Grzałka 100W (koszt 8 zł)
- pozostałe rzeczy gratis...

W założeniu to małe "akwarium" na środek trawiący miało mieć wymiary 160(szer)x290(wys)x30(głebokość) oczywiscie wymiary w mm.. i takie szybki dociełem.
- szyby pokleiłem silikonem do akwarium (wiem że to nie za dobre rozwiazanie ale narazie musi być..)
- potem przygotowałem specjalne ceowniki z alu zeby ustalić pojemnik wzgledem podstawy i oczywiscie skreciłem..
- na koniec zamontowałem pozostałe cynbanty tj. pompkę,kamień,grzałke i termomentr..
A efekt pracy widać na zdjęciach.Trawiarka przeszła już pierwsze próby a dzisiaj pierwsze trawienia...
A może teraz o wadach :
- nie jestem pewien sylikonu w tym wydaniu

- trzeba dokupić zaworek dławiący do pompki dla zmniejszenia ilości bąbelków..
- napewno coś jeszcze wyskoczy

<na zdjęciu widac piane to tylko po ludwiku bo czyscilem po sylikonie plamki:P>
w załączeniu parę zdjęć...
- Załączniki
-
- m1.png (362.06 KiB) Przejrzano 2307 razy
-
- m2.png (418.79 KiB) Przejrzano 2301 razy
-
- m3.png (438.04 KiB) Przejrzano 2301 razy
-
- m4.png (494.58 KiB) Przejrzano 2337 razy
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
Pomogłem...

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Poniżej mój pomysł na wytrawiarkę. Działa ponad 2 lata.
Materiał - plexi 4-6mm, klejona klejem na gorąco. W kawałku plexi, frezem stożkowym do drewna, wyfrezowane 'kanały' i pozostawiłem ok. 0.5mm niedociete. Oba końce również zrobione frezem kąt 45 stopni. Potrzebny palnik gazowy, grzać z rozwagą aby nie stopić plexi, w 'kanały' wpuszczony klej i delikatnie rozgrzana plexi tak aby dawała się zgiąć. Kątomierz i zginanie do 90 stopni. Tak pozostałe dwa kanały. Ostatnie połączenie, wpuszczony klej i rozgrzany palnikiem a następnie dociśnięte do wystudzenia. Podstawa ma wyfrezowany rowek, 'posmarować' klejem, delikatnie rozgrzać palnikiem i docisnąć.
Wszelkie nieszczelności załatwiane palnikiem. W trakcie eksploatacji miałem jedną awarię - mały przeciek przy podstawie i z boku - jak wyżej, drobna korekta palnikiem i trzyma do dziś. Do trawienia używam tylko 'B coś tam' więc napowietrzanie jest zrobione z cienkiej rurki aluminiowej z nawierconymi otworkami i podłaczone rurką silikonową do pompki poprzez zawór jednokierunkowy. Grzałka 100W wstawiana tylko na poczatku by rozgrzać 'płyn' potem wyjmowana.
Do naświetlania stosuję małe świetlówki UV Philipsa (cienka rura, 4szt.) zamknięte w drewnianym pudełku z szybką. Pokrywa pudełka ma przyklejoną gąbkę i dociska naświetlaną płytke do szkła. Do tego timer fotograficzny. Sredni czas naświetlania ok. 2-3min.
Materiał - plexi 4-6mm, klejona klejem na gorąco. W kawałku plexi, frezem stożkowym do drewna, wyfrezowane 'kanały' i pozostawiłem ok. 0.5mm niedociete. Oba końce również zrobione frezem kąt 45 stopni. Potrzebny palnik gazowy, grzać z rozwagą aby nie stopić plexi, w 'kanały' wpuszczony klej i delikatnie rozgrzana plexi tak aby dawała się zgiąć. Kątomierz i zginanie do 90 stopni. Tak pozostałe dwa kanały. Ostatnie połączenie, wpuszczony klej i rozgrzany palnikiem a następnie dociśnięte do wystudzenia. Podstawa ma wyfrezowany rowek, 'posmarować' klejem, delikatnie rozgrzać palnikiem i docisnąć.
Wszelkie nieszczelności załatwiane palnikiem. W trakcie eksploatacji miałem jedną awarię - mały przeciek przy podstawie i z boku - jak wyżej, drobna korekta palnikiem i trzyma do dziś. Do trawienia używam tylko 'B coś tam' więc napowietrzanie jest zrobione z cienkiej rurki aluminiowej z nawierconymi otworkami i podłaczone rurką silikonową do pompki poprzez zawór jednokierunkowy. Grzałka 100W wstawiana tylko na poczatku by rozgrzać 'płyn' potem wyjmowana.
Do naświetlania stosuję małe świetlówki UV Philipsa (cienka rura, 4szt.) zamknięte w drewnianym pudełku z szybką. Pokrywa pudełka ma przyklejoną gąbkę i dociska naświetlaną płytke do szkła. Do tego timer fotograficzny. Sredni czas naświetlania ok. 2-3min.
- Załączniki
-
- pcb2.gif (27.98 KiB) Przejrzano 2249 razy
-
- pcb0.gif (68.25 KiB) Przejrzano 2247 razy
Ostatnio zmieniony 16 mar 2006, 12:15 przez rchobby, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 73
- Kontakt:
jak już tak trawimy - czy zastanawiał się ktoś z czego jest zrobiony tajemniczy B..cośtam?
czy nie dało by się go zrobić z jakiś tanich składników?
gdzieś... kiedyś czytałem, że TAK
czy nie dało by się go zrobić z jakiś tanich składników?
gdzieś... kiedyś czytałem, że TAK
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
rchobby pisze:Materiał - plexi 4-6mm, klejona klejem na gorąco.
też miałem zamiar zrobić z pleksy ale poki co mam ze szkla - było najszybciej:P a taki pojemnik z pleksy ma jedna dodatkową zalete można w łatwy sposób zrobić zaworek na dnie do spószczania środka trawiącego:)
Pomogłem...
Pomogłem...

-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
B327
From Wikipedia
Skocz do: navigation, szukaj
B327 - nazwa przemysłowa nadsiarczanu sodu. Występuje on w postaci drobnych kryształków. Wykorzystywany jest do trawienia miedzi (np. podczas produkcji płytek drukowanych).
to podaje literatura :
a teraz odemnie .
środek b327 to inaczej nadsiarczan sodu.
jego symbol to Na2S2O8 i można go kupić hm z tego co wiem ale musze potwierdzic to cena za około :
- 1kg - 51.95 zł (netto)
-25 kg - 943.00 zł (netto)
oczywiście trzeba sprawdzic aktualne ceny w hurtowni:)
(może zrobić liste chętnych na zakup w wiekszej ilości jak to sie mawia tu na forum w grupie taniej:P )
a może ktoś wie jak sie to ma do pirosiarczynu sodu???
From Wikipedia
Skocz do: navigation, szukaj
B327 - nazwa przemysłowa nadsiarczanu sodu. Występuje on w postaci drobnych kryształków. Wykorzystywany jest do trawienia miedzi (np. podczas produkcji płytek drukowanych).
to podaje literatura :
a teraz odemnie .
środek b327 to inaczej nadsiarczan sodu.
jego symbol to Na2S2O8 i można go kupić hm z tego co wiem ale musze potwierdzic to cena za około :
- 1kg - 51.95 zł (netto)
-25 kg - 943.00 zł (netto)
oczywiście trzeba sprawdzic aktualne ceny w hurtowni:)
(może zrobić liste chętnych na zakup w wiekszej ilości jak to sie mawia tu na forum w grupie taniej:P )
a może ktoś wie jak sie to ma do pirosiarczynu sodu???
Pomogłem...
Pomogłem...

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Panowie a czy warto robić samemu, ceny z allegro
Z wikipedii
i wyszło zdublowane.
100g to 0.2-0.5l rozwtworu trawiącego.100g w cenie 4zł/op
250g w cenie 8zł/op
500g w cenie 16zł/op
1kg w cenie 32zł/op
Z wikipedii
Edit: Opss ... zbyt długo pisałemB327 - nazwa przemysłowa nadsiarczanu sodu. Występuje on w postaci drobnych kryształków. Wykorzystywany jest do trawienia miedzi (np. podczas produkcji płytek drukowanych).