Frezarka...od projektu do realizacji....
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 39
251mz, ja robie ten zasilacz do 2,5A bo takie trafo mam natomiast nic nie stoi na przeszkodzie wlozenie wiekszego
nie wiem ile wydalem na drobiazgi mysle ze moga kosztowac z 30zl za komplet na jedna plytke ja mialem troche z odzysku czesci
majatek to kosztowala obudowa 20zl zaciski sztuk 8 po 4,3zl pokretla 3,2 za szt
troche alu za 15zl
gniazda bezpiecznikow ok1-2zl nie pamietam
trafo z radiatorami i tranzystorami mocy kupilem za 30zl okazyjnie
mam zlozone 2 amperomierze 3,5 cyfry lecz cos jeszcze nie dzialaja jak bym chcial
zastosuje woltomierze wg kitu avt266 4,5 cyfry
nie mam jeszcze plytki na 5 v
nie wiem ile wydalem na drobiazgi mysle ze moga kosztowac z 30zl za komplet na jedna plytke ja mialem troche z odzysku czesci
majatek to kosztowala obudowa 20zl zaciski sztuk 8 po 4,3zl pokretla 3,2 za szt
troche alu za 15zl
gniazda bezpiecznikow ok1-2zl nie pamietam
trafo z radiatorami i tranzystorami mocy kupilem za 30zl okazyjnie
mam zlozone 2 amperomierze 3,5 cyfry lecz cos jeszcze nie dzialaja jak bym chcial
zastosuje woltomierze wg kitu avt266 4,5 cyfry
nie mam jeszcze plytki na 5 v
Tagi:
-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 201
- Kontakt:
hmm jak dobrze pójdzie to będe miał dzisiaj do tego zasilacza części bo potrzebuje go do napędu mojej mini wiertarki do pcb...jak dasz rade zapodaj schemat i pcb tego "woltomierza wg kitu avt266 4,5 cyfry "
może sie przydać ...

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 39
przedewszystkim chce miec odczyt 9,99A i 99,99V dlatego trzeba 3,5 i 4,5 cyfry dodatkowo wyswietlacze z tych miernikow musza byc kolo siebie wjedenj lini a obudowa z39 to nie hangar niestety pozatym jak popatrzysz na moja obudowe to widac ze wyswietlacze musza byc u gory na przidzui od transformatora plytka z 5V a na plytkach glownych zasilaczy zamontuje moduly z icl dla kazdej z sekcji miernikow te ktore robe maja waska w maiare plyte z wyswietlaczem wiec calosc sie zmiesci w obudowie
trzeba wziac pod uwage ze to my konstrulujemy urzadzenie i to my decydujemy gdzie chcemy co miec i w zwiazku z tym wybralem takie opcje oczywiscie nie bede montowal w miernikach 5tego i 4 tego segmentu led bo bedzie on nigdy nie uzywany w tym urzadzeniu wiec nie ma to sensu a dzieki temu mozna plytke osobno zamonkowac i jeszcze zwezic
trzeba wziac pod uwage ze to my konstrulujemy urzadzenie i to my decydujemy gdzie chcemy co miec i w zwiazku z tym wybralem takie opcje oczywiscie nie bede montowal w miernikach 5tego i 4 tego segmentu led bo bedzie on nigdy nie uzywany w tym urzadzeniu wiec nie ma to sensu a dzieki temu mozna plytke osobno zamonkowac i jeszcze zwezic
-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 201
- Kontakt:
kolejna plytka jaka zrobilem i wytrawiłem w nowo zrobionej trawiarce..efekt o niebo lepszy od poprzednich jesli chodzi o powierzchnie miedzi po trawieniu...
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 73
- Kontakt:
niestety krawędzie są poszarpane 
najlepiej widać to na prostokątnej ramce otaczającej
to może wskazywać (jeśli termotransfer był poprawny) na zbyt dużą szybkość procesu trawienia... <- obniżyć temperaturę trawienia... zmniejszyć bąbelkowanie
jest oczywiście jeszcze parę innych możliwości... ja trawiłem w zimnym roztworze w kuwecie - i wspomniany efekt nie występował

najlepiej widać to na prostokątnej ramce otaczającej
to może wskazywać (jeśli termotransfer był poprawny) na zbyt dużą szybkość procesu trawienia... <- obniżyć temperaturę trawienia... zmniejszyć bąbelkowanie
jest oczywiście jeszcze parę innych możliwości... ja trawiłem w zimnym roztworze w kuwecie - i wspomniany efekt nie występował
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Cześć,
Ktoś wspominał o różnych efektach w zależności od użytej drukarki, a jak to się ma do rożnych tonerów... np. tych tańszych - nieoryginalnych ?
Kiedyś robiłem płytki za pomocą folii zwykłej w punktcie ksero - wychodziły całkiem nieźle. Do czasu kiedy to prawdopodobnie zmienili w drukarce toner. Wydruki wychodziły dużo gorszej jakości niż poprzednio. Szukałem w różnych innych punktach, na różnych drukarkach i już nigdzie nie byłem zadowolony z efektu. Mieliście może podobny problem, a może to wina folii... nigdy nie próbowałem z papierem kredowym.
Wojtek
Ktoś wspominał o różnych efektach w zależności od użytej drukarki, a jak to się ma do rożnych tonerów... np. tych tańszych - nieoryginalnych ?
Kiedyś robiłem płytki za pomocą folii zwykłej w punktcie ksero - wychodziły całkiem nieźle. Do czasu kiedy to prawdopodobnie zmienili w drukarce toner. Wydruki wychodziły dużo gorszej jakości niż poprzednio. Szukałem w różnych innych punktach, na różnych drukarkach i już nigdzie nie byłem zadowolony z efektu. Mieliście może podobny problem, a może to wina folii... nigdy nie próbowałem z papierem kredowym.
Wojtek
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 73
- Kontakt:
tak... toner jest ważny
ja teraz mam w drukarce toner zastępczy
bardzo dużo drukuję (na papier częściej niż na pcb
) i tonery alternatywne zazwyczaj są dobre...
ale ta ostatnia sztuka zostawia na dużych czarnych powierzchniach - białe cieniutkie przerwy... na moich skanach pcb je widać - nie przeszkadzają w działaniu układu... krawędzie są ostre i proste, ale gdyby toner był lepszy - pcb wyglądała by ładniej
trafiają się tonery alternatywne bardzo niskiej jakości... przy naszych zastosowaniach, ważne aby bęben był regenerowany (w drukarkach HP bębny są razem z tonerem)
choć można też trafić sam toner niskiej jakości... nie dopasowany do drukarki
oczywiście zapewne najlepszy byłby toner oryginalny... ale to wydatek ok. 300zł
podczas gdy alternatywny dobrej jakości kosztuje ok. 180zł
najtańsze "zastępczaki" (nawet < 100zł) - to zwykła zasypka... czyli wsypanie toneru bez regeneracji bębna... a bęben zazwyczaj szybko traci jakość odwzorowania
ja teraz mam w drukarce toner zastępczy
bardzo dużo drukuję (na papier częściej niż na pcb

ale ta ostatnia sztuka zostawia na dużych czarnych powierzchniach - białe cieniutkie przerwy... na moich skanach pcb je widać - nie przeszkadzają w działaniu układu... krawędzie są ostre i proste, ale gdyby toner był lepszy - pcb wyglądała by ładniej
trafiają się tonery alternatywne bardzo niskiej jakości... przy naszych zastosowaniach, ważne aby bęben był regenerowany (w drukarkach HP bębny są razem z tonerem)
choć można też trafić sam toner niskiej jakości... nie dopasowany do drukarki

oczywiście zapewne najlepszy byłby toner oryginalny... ale to wydatek ok. 300zł
podczas gdy alternatywny dobrej jakości kosztuje ok. 180zł
najtańsze "zastępczaki" (nawet < 100zł) - to zwykła zasypka... czyli wsypanie toneru bez regeneracji bębna... a bęben zazwyczaj szybko traci jakość odwzorowania

SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014