Ploter/frezarka 3 osiowy rama metalowa

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Autor tematu
syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 50
Posty: 2696
Rejestracja: 08 gru 2009, 22:33
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

#71

Post napisał: syntetyczny » 26 sie 2010, 21:45

Wakacje się kończą, czas wziąć się za robotę.
Plany zakupowe są następujące:
Od sponsora forum:
1.5m śruby tr14x4 ok.50 zł
3 x nakrętka T29623 Tr. 14 x 4 102 zł
3 x BKL 6.35/6.00 270zł
Od poltech:
4 x 0.5 wałki fi 16 110zł
1 x 0.5 wałek fi 12 20zł
8 x SME16GUU 240zł
4 x SMA12GUU 88zł
3 x SK30 84zł
6 x ABEC7 6zł
koszt całkowity: 970 zł ( fuck, miałem nie wyjść poza 600zł;/ )

[ Dodano: 2010-08-26, 21:48 ]
Na czym tu można zaoszczędzić?


Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Tagi:

Awatar użytkownika

sega007
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 146
Rejestracja: 12 sie 2008, 08:20
Lokalizacja: Kraków

#72

Post napisał: sega007 » 26 sie 2010, 22:07

Ech, to nie takie proste, ja miałem się zamknąć w 5 tys. i dawno to przekroczyłem ;)
Bo widzisz, to gwintownik się złamie, to wiertło trzeba dokupić, znowu śrubek zabraknie i tak w kółko, hehehe, jeszcze by się przydało pomalować i takie tam i kolejny tysiąc leci...
Portfel stopniał i tylko na pocieszenie oglądam sobie takie :wink: filmiki
Wytrwałości życzę........ Ja już prawię kończę, bo poskręcałem moje maleństwo, które okazało się bydlątkiem.
Każde urządzenie elektryczne będzie działać lepiej, kiedy włożysz wtyczkę do gniazdka.

Awatar użytkownika

Autor tematu
syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 50
Posty: 2696
Rejestracja: 08 gru 2009, 22:33
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

#73

Post napisał: syntetyczny » 26 sie 2010, 22:31

wcześniej liczyłem bez sprzęgieł i wyszło mniej. Warto w nie inwestować? Czy może iść przykładem niko65 i na czas nieokreślony zastosować wężyk gumowy(choć to troszku nieprofesjonalne)?
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Awatar użytkownika

niko65
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 9
Posty: 430
Rejestracja: 27 lut 2009, 00:05
Lokalizacja: Stary Sącz

#74

Post napisał: niko65 » 27 sie 2010, 00:00

ee lipa z tymi wężykami założyłem je bo nie mogłem się doczekać pierwszego odpalenia, maszyna działa ale traci przez to na dokładności jakieś 0.2mm u mnie, najwyżej zrób wszystko na gotowe pod sprzęgła później tylko podmienisz jak zdobędziesz kasę :wink:

Awatar użytkownika

Autor tematu
syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 50
Posty: 2696
Rejestracja: 08 gru 2009, 22:33
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

#75

Post napisał: syntetyczny » 31 sie 2010, 21:13

Jest weekend więc potrzebnych elementów nie zamówię. Więc biorę się za elektronikę
Obrazek Pełen jej opis w galerii.

[ Dodano: 2010-08-31, 21:11 ]
Mam pytanie!
Jakiego kabla użyć do połączenia silników ze sterownikami? Mam resztkę(10m) kabla po układaniu sieci w mieszkaniu i czy on wystarczy?
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Awatar użytkownika

namemartin
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 7
Posty: 732
Rejestracja: 01 mar 2008, 18:08
Lokalizacja: Warszawa

#76

Post napisał: namemartin » 31 sie 2010, 22:08

syntetyczny pisze:Mam pytanie!
Jakiego kabla użyć do połączenia silników ze sterownikami? Mam resztkę(10m) kabla po układaniu sieci w mieszkaniu i czy on wystarczy?
Najlepiej do tego celu użyć przewodu z ekranem (ekran łączymy z masą) nie wiem jaki masz ten sieciowy, ale dobrze żeby żyła miała 0,7-1mm.
W dzień obchodź się z żoną jak z przyjacielem, w nocy jak z przyjaciółką.

Awatar użytkownika

Autor tematu
syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 50
Posty: 2696
Rejestracja: 08 gru 2009, 22:33
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

#77

Post napisał: syntetyczny » 31 sie 2010, 22:11

Niestety, żyła ma 0.5mm;/ To jaki przewody polecicie?
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Awatar użytkownika

namemartin
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 7
Posty: 732
Rejestracja: 01 mar 2008, 18:08
Lokalizacja: Warszawa

#78

Post napisał: namemartin » 31 sie 2010, 22:21

syntetyczny pisze:Niestety, żyła ma 0.5mm;/ To jaki przewody polecicie?
Ej tam. To skręć po dwa. Lub kup jakiś inny 4żyły. U sponsora forum są jakieś przewody. Z ekranem i bez do wyboru.
W dzień obchodź się z żoną jak z przyjacielem, w nocy jak z przyjaciółką.

Awatar użytkownika

Autor tematu
syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 50
Posty: 2696
Rejestracja: 08 gru 2009, 22:33
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

#79

Post napisał: syntetyczny » 03 wrz 2010, 19:19

Rzecz kolejna. Jak zrobić dystanse? Mam otwory w mocowaniu silnika na M5. Muszę go zamocować w odległości 55mm i nie wiem jak. Myślałem o dystansach jakie używa się w komputerach,ale tak długich się nie produkuje. Pręt gwintowany m5 jest zbyt wiotki. No i teraz klops;/
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot


Seemann
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 277
Rejestracja: 21 lis 2006, 12:22
Lokalizacja: Polkowice

#80

Post napisał: Seemann » 03 wrz 2010, 21:34

Z kawałka profila i dwóch blach. Na szybko zrobiłem w solidzie żebyś wiedział o co mi chodzi.
Można to spokojnie wykonać w warunkach garażowych.
Załączniki
dystans.jpg
dystans.jpg (50.16 KiB) Przejrzano 384 razy

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”