Ploter/frezarka 3 osiowy rama metalowa

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

namemartin
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 7
Posty: 732
Rejestracja: 01 mar 2008, 18:08
Lokalizacja: Warszawa

#81

Post napisał: namemartin » 03 wrz 2010, 21:37

syntetyczny pisze:Rzecz kolejna. Jak zrobić dystanse? Mam otwory w mocowaniu silnika na M5. Muszę go zamocować w odległości 55mm i nie wiem jak. Myślałem o dystansach jakie używa się w komputerach,ale tak długich się nie produkuje. Pręt gwintowany m5 jest zbyt wiotki. No i teraz klops;/
Zamówić formatki z aluminium nawiercić, nagwintować. Jeśli pręt np.: fi 12 zatoczyć, nagwintować lub nawiercić i nagwintować - najtańsza i najprostsza opcja. [/list]


W dzień obchodź się z żoną jak z przyjacielem, w nocy jak z przyjaciółką.

Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 50
Posty: 2696
Rejestracja: 08 gru 2009, 22:33
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

#82

Post napisał: syntetyczny » 03 wrz 2010, 22:11

hmn, no ja myślałem nad rurką o fi wewnętrznym 5mm i przez nią przeciągnąć pręt M5. Tylko skąd ja wezmę taką rurkę;/

[ Dodano: 2010-09-03, 22:46 ]
Seemann, to jest bardzo dobra koncepcja.

Mam kolejny problem (mnożą mi się one). Nie mogę wkręcić nakrętek brązowych na śrubę. Wchodzą one tak do 3/4 i nie mogą dalej. Powinienem je czymś wcześniej nasmarować? To puki co przymiarka, ale jak już będę całość montował to zamierzam nasmarować wszystko smarem grafitowym, aby wszystko chodziło na zicher.
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Awatar użytkownika

namemartin
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 7
Posty: 732
Rejestracja: 01 mar 2008, 18:08
Lokalizacja: Warszawa

#83

Post napisał: namemartin » 03 wrz 2010, 23:36

syntetyczny pisze:Wchodzą one tak do 3/4 i nie mogą dalej.

Powinny lekko się nakręcać. Też grafitowym smaruję (jak większość).
syntetyczny pisze:myślałem nad rurką o fi wewnętrznym 5mm i przez nią przeciągnąć pręt M5. Tylko skąd ja wezmę taką rurkę;/
Rurki kupisz w markecie budowlanym Leroy... mają aluminiowe, ale czy fi wew. 5mm będzie nie wiem, w ogóle różne średnice i kształty profili. Warto się przejść i porozglądać się zawsze jakaś nowa koncepcja może się nawinąć.
W dzień obchodź się z żoną jak z przyjacielem, w nocy jak z przyjaciółką.

Awatar użytkownika

Autor tematu
syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 50
Posty: 2696
Rejestracja: 08 gru 2009, 22:33
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

#84

Post napisał: syntetyczny » 03 wrz 2010, 23:44

U mnie to jedyny market budowlany to nomi i tam niewiele da się kupić. Wysmaruję wpierw tym smarem grafitowym a później będę się martwił.
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot


kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11
Posty: 1223
Rejestracja: 21 sie 2008, 17:46
Lokalizacja: Dania

#85

Post napisał: kak » 04 wrz 2010, 19:57

Ja mam cos takiego na jednej osi jesli chodzi o dystans. Nie patrz na cala reszte, lozyskowanie, bo wszystko zle zrobione:-)

Obrazek

Awatar użytkownika

Autor tematu
syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 50
Posty: 2696
Rejestracja: 08 gru 2009, 22:33
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

#86

Post napisał: syntetyczny » 05 wrz 2010, 15:58

A czemu łożyskowanie źle zrobione? Ja robię łożyska na wcisk więc złe łożyskowanie to moje drugie imię;)
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot


kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11
Posty: 1223
Rejestracja: 21 sie 2008, 17:46
Lokalizacja: Dania

#87

Post napisał: kak » 05 wrz 2010, 22:00

Bo sa zle rozmieszczone.

Ja mam po stronie silnika podwójne poprzeczne a po drugiej stronie sruby podwójne poprzeczne i jedno wzdluzne - bardziej bez sensu byc nie moze.
Ale wtedy nie myslalem o tym.

Po stronie silnika powinno byc podwójne skosne a z drugiej strony jedno poprzeczne w którym sruba moze sie przesuwac wzdluz.

Adam

Awatar użytkownika

Autor tematu
syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 50
Posty: 2696
Rejestracja: 08 gru 2009, 22:33
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

#88

Post napisał: syntetyczny » 06 wrz 2010, 23:34

Kolejne pytanie:)

Ile mm długości śruby i wału silnika powinno trzymać sprzęgło? Ja mam sprzęgło takie. Uchwyty mają 10mm szerokość.


FlashEF
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 189
Rejestracja: 17 wrz 2008, 15:18
Lokalizacja: Sopot

#89

Post napisał: FlashEF » 07 wrz 2010, 22:24

Generalnie to powinno być włożone tyle ile tylko wejdzie. Im większa powierzchnia styku tym lepiej. A jeśli pytasz czego więcej - wału silnika czy śruby - po równo jest najlepiej... z resztą dziwię się trochę że tego nie widać. Kupiłeś chyba z drugim otworem nie na 6,35 mm, więc konstrukcja powinna pokazywać jak głęboko co ma wchodzić. To sprzęgło ma z tego co widzę kompensację odchyleń. Wtedy powinieneś zostawić między wałami jakiś minimalny luz, jeśli da się je w środku zetknąć. Wtedy kompensacja będzie miała swobodę działania.

Awatar użytkownika

Autor tematu
syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 50
Posty: 2696
Rejestracja: 08 gru 2009, 22:33
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

#90

Post napisał: syntetyczny » 08 wrz 2010, 09:32

Kupiłem z oboma otworami na 6.35 i kurdę silnik ma wał na 6.35 i nie chce wejść; / Chyba włączę go na wysokie obroty i oszlifuje papierem ściernym trochę wał, aby wszedł...

Już 2 dzień czekam na wałki od * są podobno b.twarde. Tak mówił tokarz, co się zdziwił, bo nie wierzył ,że mogą mieć 65 HRC.
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”