Ploter/frezarka 3 osiowy rama metalowa

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

FlashEF
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 189
Rejestracja: 17 wrz 2008, 15:18
Lokalizacja: Sopot

#91

Post napisał: FlashEF » 08 wrz 2010, 09:51

Byłbym ostrożny ze szlifowaniem wału silników. Silnik generuje mocne pole magnetyczne, a Ty w ten sposób zrobisz mnóstwo opiłków. Istnieje szansa, że nie dasz rady tego do końca doczyścić potem, albo opiłek dostanie się gdzie nie trzeba. Jeśli już, to zabezpiecz to naprawdę porządnie.



Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 50
Posty: 2696
Rejestracja: 08 gru 2009, 22:33
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

#92

Post napisał: syntetyczny » 08 wrz 2010, 10:05

słuszna uwaga. W końcu mam do czynienia z polem magnetycznym :twisted:
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot


ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 2095
Rejestracja: 07 lip 2006, 00:31
Lokalizacja: mazowieckie

#93

Post napisał: ezbig » 08 wrz 2010, 13:37

Otwór w sprzęgle jest pasowany chyba w tolerancji takiej jak dla łożysk, więc nie dziwne że nie chce wchodzić. Może rozgrzej to sprzęgło i wtedy wejdzie bez problemu

Awatar użytkownika

Autor tematu
syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 50
Posty: 2696
Rejestracja: 08 gru 2009, 22:33
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

#94

Post napisał: syntetyczny » 08 wrz 2010, 14:34

Mam potwornie krzywe śruby. Kupiłem je od sponsora forum. Są tak krzywe, że nawet nakrętka się blokuje na śrubie. CO ROBIĆ? help?


Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1479
Rejestracja: 21 cze 2006, 23:26
Lokalizacja: Pruszków

#95

Post napisał: Zbych07 » 08 wrz 2010, 14:50

syntetyczny pisze:Kupiłem z oboma otworami na 6.35 i kurdę silnik ma wał na 6.35 i nie chce wejść; / Chyba włączę go na wysokie obroty i oszlifuje papierem ściernym trochę wał, aby wszedł...

.
Nie spiesz się ze szlifowaniem wału silnika, jeśli wymiary są takie jak podałeś musi wejść.
Zluzuj zupełnie śrubkę, wciśnij między płaszczyzny które ona ściąga jakiś klin , np . śrubokręt - powinno pomóc, Ewentualnie podgrzej. To są bardzo solidne sprzęgła - mają mocno trzymać wał dlatego ciasno wchodzą.

[ Dodano: 2010-09-08, 15:01 ]
syntetyczny pisze:Mam potwornie krzywe śruby. Kupiłem je od sponsora forum. Są tak krzywe, że nawet nakrętka się blokuje na śrubie. CO ROBIĆ? help?
JA też kupiłem u sponsora . Moje są proste ..... ale pokaleczone. Były dobrze zapakowane czyli to nie transport. Pewnikiem jakaś sierotka zwłóczyła je z regału ciągnąc jedną po drugiej. Teraz czeka mnie chyba ręczne , mozolne "szlifowanie" :???: bo puścić żeby dotarły się w nakrętkach to chyba nie najlepszy pomysł (?).

Awatar użytkownika

Autor tematu
syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 50
Posty: 2696
Rejestracja: 08 gru 2009, 22:33
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

#96

Post napisał: syntetyczny » 08 wrz 2010, 15:09

Moja śruba wygląda tak:
Obrazek
takie zgięcie co widać to nie cień, to zgięcie. Nakrętka się blokuje i koniec;/

Wstępny montarz:
Obrazek

Awatar użytkownika

niko65
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 9
Posty: 430
Rejestracja: 27 lut 2009, 00:05
Lokalizacja: Stary Sącz

#97

Post napisał: niko65 » 08 wrz 2010, 15:30

czyli jest juz nas więcej :mrgreen:

powiem ci tyle że jeżeli jej nie wyprostujesz porządnie w nakrętce się zaraz pojawi luz, czujnik zegarowy by się sprzydał, załóż śrubę do maszyny bez nakrętki i próbuj prostować

Awatar użytkownika

sega007
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 146
Rejestracja: 12 sie 2008, 08:20
Lokalizacja: Kraków

#98

Post napisał: sega007 » 08 wrz 2010, 15:34

Jak to co robić? Dzwoń, oczywiście z "gębą", bo najczęściej taki sposób rozmowy trafia, proś z kierownikiem i reklamuj. Sponsor, nie sponsor, ale jakość usług ma być na najwyższym poziomie, zwłaszcza jak za to płacisz! A toczyłeś u nich śruby???
Każde urządzenie elektryczne będzie działać lepiej, kiedy włożysz wtyczkę do gniazdka.

Awatar użytkownika

Autor tematu
syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 50
Posty: 2696
Rejestracja: 08 gru 2009, 22:33
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

#99

Post napisał: syntetyczny » 08 wrz 2010, 17:10

Niestety nie. I teraz problem. Czy uznają mi to;/

[ Dodano: 2010-09-08, 17:14 ]
W ogóle, na zdjęciu to widać, na śrubie jest takie dziwne żłobienie. Jak leci gwint po środku, to też nie powinno mieć miejsca;/
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot


ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 2095
Rejestracja: 07 lip 2006, 00:31
Lokalizacja: mazowieckie

#100

Post napisał: ezbig » 08 wrz 2010, 22:43

Powinieneś sprawdzić taką śrubę zaraz po zakupie, bo może tokarz ci ją pogiął (ale to musiałby być amator). Rozumiem, że to wygięcie jest zaraz na początku śruby? Z tego zdjęcia trudno coś zobaczyć, bo dokładnie takie samo możesz zrobić tanim aparatem, dobrej śrubie. Też będzie rozmyte na brzegach. Jeśli jest kilka centymetrów za miejscem toczenia to może być wina telepania się niezabezpieczonego, dłuższego końca w tulei wrzeciona tokarki. Tokarz raczej się nie przyzna.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”