Ploter/frezarka 3 osiowy rama metalowa

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Autor tematu
syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 50
Posty: 2696
Rejestracja: 08 gru 2009, 22:33
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

Ploter/frezarka 3 osiowy rama metalowa

#1

Post napisał: syntetyczny » 01 cze 2010, 19:45

Witam,
jest to mój pierwszy post na tym zacnym forum. Buduję ploter/frezarkę o konstrukcji, która ma się opierać o ramę stalową( którą już wykonałem, zdjęcia poniżej).
W chwili obecnej mam elektronikę (którą wykonałem sam, korzystając z forum elektroda oraz stronę pana ottopa), ramę ,wrzecionko (dremel z serii 300), silniki minebea 3V/1.2A i zasilacz impulsowy do zasilania całej machiny.

W chwili obecnej stoję przed wyborem śruby napędowej. Ponieważ jest to konstrukcja nisko budżetowa to w grę wchodzą jedynie ogólnie dostępne pręty gwintowane. Silniczki mają kółka zębate o średnicy 11mm i na nie zamierzam zamontować sprzęgła (z wężyka gumowego) i przymocować do śruby napędowej (zastanawiam się nad zastosowaniem podpór).

Jaką średnicę śruby zastosować?
Maszyna ma mieć pole pracy 400x400x200. Głównie ma służyć do obróbki PCB, pleksi i drewna. Silniczki mają moment 0.4Nm (podobno) będę je zasilał 30Voltami(stosując zalecenia przy doborze zasilaczy z forum mogę je zasilać 20 krotnością napięcia znamionowego) i będą pracować na półkrokach.

Konstrukcja metalowa:
Obrazek
Obrazek
Obrazek



Tagi:

Awatar użytkownika

namemartin
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 7
Posty: 732
Rejestracja: 01 mar 2008, 18:08
Lokalizacja: Warszawa

#2

Post napisał: namemartin » 01 cze 2010, 20:45

Witam
syntetyczny pisze:ramę stalową( którą już wykonałem
Chyba nie do końca wykonana... Prowadnic nie zamontujesz w powietrzu...
syntetyczny pisze:W chwili obecnej stoję przed wyborem śruby napędowej.
Tabela skoków/średnicę prętów metrycznych może pomóc w wyborze.
Obrazek
syntetyczny pisze:Jaką średnicę śruby zastosować?
Taką, żebyś mógł programowo ustawić prawidłową rozdzielczość.
I co ważne, żeby to silniki pociągnęły i nie gubiły kroków. Pręty metryczne do prostych nie należą i w ogóle występuje większe tarcie niż przy trapezowych. Weź pod uwagę moment silników i ogólnie opory tarcia, nieosiowy montaż, nierównoległości... , które na pewno będą występowały (normalne).

Silniczki słabiusieńkie. Spore pole robocze. Wolne to będzie strasznie. Mocniejszych motorów poszukaj co najmniej o 100%+
W dzień obchodź się z żoną jak z przyjacielem, w nocy jak z przyjaciółką.

Awatar użytkownika

Autor tematu
syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 50
Posty: 2696
Rejestracja: 08 gru 2009, 22:33
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

#3

Post napisał: syntetyczny » 01 cze 2010, 20:51

O prawda, nie wspomniałem o prowadnicach. Zakupiłem prowadnice szufladowe. Pole robocze podane w mm oczywiście:}

Owszem nie będzie to za szybkie, ale nie na tym mi zależy. Jest to moja pierwsza konstrukcja, powiedzmy, edukacyjna.

Awatar użytkownika

namemartin
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 7
Posty: 732
Rejestracja: 01 mar 2008, 18:08
Lokalizacja: Warszawa

#4

Post napisał: namemartin » 01 cze 2010, 21:03

syntetyczny pisze:Pole robocze podane w mm oczywiście:}
Tak wiem. Dlatego piszę. Tym bardziej 400x400 na szufladowych prowadnicach to bardzo dużo. 200 w Z-etce to koszmarnie dużo. 50-100 dla edukacji wystarczające (i nie tylko). Obawiam się, że silniczek nie dźwignie takiej Z-etki. Od razu pomyśl o jakiejś przeciwwadze lub sprężynie, która pozwoli jej "oddychać" w miarę swobodnie.
syntetyczny pisze:Jest to moja pierwsza konstrukcja, powiedzmy, edukacyjna.
O to chodzi. Od czegoś trzeba zacząć. Ważne, żeby projekt doprowadzić do końca.
W dzień obchodź się z żoną jak z przyjacielem, w nocy jak z przyjaciółką.

Awatar użytkownika

Autor tematu
syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 50
Posty: 2696
Rejestracja: 08 gru 2009, 22:33
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

#5

Post napisał: syntetyczny » 01 cze 2010, 21:20

Czyli zmniejszyć swoje ambicję na długość Z. A co do śruby to zastanawiałem się nad M12.

Awatar użytkownika

namemartin
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 7
Posty: 732
Rejestracja: 01 mar 2008, 18:08
Lokalizacja: Warszawa

#6

Post napisał: namemartin » 01 cze 2010, 21:45

syntetyczny pisze:Czyli zmniejszyć swoje ambicję na długość Z
Pewnie, że tak. Czy kiedykolwiek włożysz kloca drewnianego o wys. ok 200mm? Pewnie nie, a nawet jeśli to nic nie wytniesz przecież.
syntetyczny pisze:A co do śruby to zastanawiałem się nad M12
Liczba kroków silnika 200 na obrót. Na półkroku wyjdzie 400, dzieląc to na skok śruby 1,75 daje nierówny wynik, a silnik nie wykona 228,571429 kroków , więc maszyna będzie przekłamywać na wymiarach. Szukaj śruby z gwintem podzielnym bez przecinków. Myślę, że fi8 będzie odpowiedni. Jak dasz fi14 to może być ciężko ze względu na skok małe silniki będą miały więcej pracy...
W dzień obchodź się z żoną jak z przyjacielem, w nocy jak z przyjaciółką.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 7759
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

#7

Post napisał: bartuss1 » 02 cze 2010, 13:50

syntetyczny pisze:która ma się opierać o ramę stalową( którą już wykonałem,
mozesz mi wyjasnić dlaczego za bramkę jest konstrukcja z rur ? i czy to co na zdjeciach to juz wysztko pospawane czy tylko zajawka ?, bo jakkoliwke do osi poziomej mozna przykrecic kawalek plyty meblowej i do niej prowadnice i reszta, tak w bramce na oś poprzeczna chyba nie przykrecisz do tego od czola płyty wiórowej ? chociaż ...

Awatar użytkownika

Autor tematu
syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 50
Posty: 2696
Rejestracja: 08 gru 2009, 22:33
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

#8

Post napisał: syntetyczny » 02 cze 2010, 14:31

Owszem, brama jest z rur zespawana. Zrobiłem tak bo nie miałem już więcej profili, a i tak prowadnice i cała reszta będzie montowana na płycie osb,albo na sklejce więc nie ma różnicy na czym będzie się to 3mać(czy to profil,czy rura). Zależy mi na zachowaniu sztywności, a na tej konstrukcji można się podciągać i się nie wygnie:P Zrobiłbym całe z kątowników, ale do warsztatu mam dostęp jedynie w niektóre weekendy.

Przykręcić się da spokojnie.
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Awatar użytkownika

smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1508
Rejestracja: 04 lis 2007, 19:45
Lokalizacja: Kristiansund
Kontakt:

#9

Post napisał: smouki » 02 cze 2010, 15:47

syntetyczny pisze:a na tej konstrukcji można się podciągać i się nie wygnie:P
jak się na tym podciągałeś, to akurat sprawdziłeś najmniej narażony na wyginania element konstrukcji, przynajmniej u podstawy bramki wspawaj jakieś wsporniki do podstawy z obu stron, jakieś trójkąty czy coś. spróbuj się pohuśtać na bramie to zobaczysz gdzie się wygnie i właśnie tam się będzie wyginać podczas pracy

[ Dodano: 2010-06-02, 15:52 ]
coś takiego dwa warianty, w zależności od tego jakim materiałem dysponujesz

[ Dodano: 2010-06-02, 15:55 ]
coś takiego dwa warianty, w zależności od tego jakim materiałem dysponujesz
Obrazek
jak ktoś chce znajdzie sposób...jak ktoś nie chce znajdzie powód
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

Awatar użytkownika

Autor tematu
syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 50
Posty: 2696
Rejestracja: 08 gru 2009, 22:33
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

#10

Post napisał: syntetyczny » 02 cze 2010, 17:49

trójkąty z blachy wystarczą?
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”