Ploter/frezarka 3 osiowy rama metalowa

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

niko65
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 9
Posty: 430
Rejestracja: 27 lut 2009, 00:05
Lokalizacja: Stary Sącz

#111

Post napisał: niko65 » 19 wrz 2010, 14:16

fajna konstrukcja ale najbardziej podoba mi się kolorek :wink: nie wiem jak ciebie ale w mojej pierwszej konstrukcji silnik osi Y też był z przodu i denerwował trochę lepiej go schować do tyłu
jakie wrzeciono zastosujesz? (może gdzieś pisało ale nie wiem na której str :razz: )



Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 50
Posty: 2696
Rejestracja: 08 gru 2009, 22:33
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

#112

Post napisał: syntetyczny » 19 wrz 2010, 16:47

Póki co wrzecionem będzie dremel 300. Teraz usiłuję wymyślić tani uchwyt do tego ustrojstwa... Co jest przyjemne gdyż nie podejrzewałem, że aż tak daleko dojdę :mrgreen:
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot


FlashEF
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 189
Rejestracja: 17 wrz 2008, 15:18
Lokalizacja: Sopot

#113

Post napisał: FlashEF » 19 wrz 2010, 21:36

Co do ekranowania - optoizolacja niema tu nic do rzeczy. Chodzi o znaczne pola od transformatora i od samych sterowników, przynajmniej w moim przypadku.

Maszyna chodzi ładnie. Jaka jest maksymalna prędkość przejazdowa?

Awatar użytkownika

Autor tematu
syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 50
Posty: 2696
Rejestracja: 08 gru 2009, 22:33
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

#114

Post napisał: syntetyczny » 19 wrz 2010, 22:41

W emc2 ustawiłem maksymalną prędkość na 15mm/s, a maksymalne przyśpieszenie na 15mm/s2. Nie wiem jakie to ma przełożenie na rzeczywistość. Ale wydaje mi się, że jest dość szybka. Przy 30mm/s też silniki dawały rade jeździć na sucho.

Co do tych pól, to się aż tak nie znam. Nie mam tutaj jakiegoś specjalnie dużego transformatora, tylko zwykły zasilacz od komputera(plus stabilizatory prądowe), a silniki pracują na 12V więc nie wydaje mi się, aby czymś zagrażały.

Silniki są zimne, więc jakbym chciał, to może podwyższyć napięcie jeszcze do 30V, ale z tym poczekam.
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot


ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 2095
Rejestracja: 07 lip 2006, 00:31
Lokalizacja: mazowieckie

#115

Post napisał: ezbig » 19 wrz 2010, 23:48

Transformator tu specjalnie nie zakłóca (gdyby był). Przyczyną ewentualnych problemów mogą być silniki na nieekranowanych, długich kablach. Problemy mogą się pojawić przy dużych prędkościach, kiedy częstotliwości imp. są duże. Przy słabym filtrowaniu mogą resetować się mikrokontrolery w sterownikach. Może też wystąpić gubienie kroków.


Paratomek
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 4
Rejestracja: 24 sie 2007, 17:10
Lokalizacja: Skierniewice

#116

Post napisał: Paratomek » 20 wrz 2010, 08:13

Witam,
Co myślicie o tych prowadnicach http://allegro.pl/komplet-prowadnic-lin ... 84752.html?
Czy są warte tych pieniędzy?
poz.

Awatar użytkownika

Autor tematu
syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 50
Posty: 2696
Rejestracja: 08 gru 2009, 22:33
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

#117

Post napisał: syntetyczny » 20 wrz 2010, 10:39

Kable, rzeczywiście mam nie ekranowane, więc zobaczymy jak to z nimi będzie.
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot


FlashEF
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 189
Rejestracja: 17 wrz 2008, 15:18
Lokalizacja: Sopot

#118

Post napisał: FlashEF » 20 wrz 2010, 11:49

Zasilacz od komputera z pewnością nie będzie źródłem problemów. Co do silników to faktycznie, przy takim napięciu też problem jest raczej mały. Nasłuchuj pracy włączonej maszyny gdy niema żadnych rozkazów. U mnie przed zrobieniem ekranowania bywało że silniki same przeskakiwały o krok. Na forum widziałem też informacje o przypadkowym załączaniu krańcówek przez zakłócenia, albo też e-stopu, bo w nim wystarczy chwilowy sygnał by go przełączyć. Innych problemów przy Twoim układzie być nie powinno.

Awatar użytkownika

Autor tematu
syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 50
Posty: 2696
Rejestracja: 08 gru 2009, 22:33
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

#119

Post napisał: syntetyczny » 20 wrz 2010, 13:24

Zasilacz komputerowy to jedno wielkie zmartwienie. Generalnie wymaga specjalnego traktowania, no ale...
To o czym mówisz, z tymi krokami itp. opisał markcomp77 i może być winą systemu. Chociaż, ja tam nie wiem. Wiem co przeczytałem.

[ Dodano: 2010-09-21, 23:42 ]
Zrobiłem dzisiaj mały kosztorys. I wyszło mi, że na całą moją przygodę wydałem ok 2 860zł. Jest to całkowity koszt mojej nauki elektroniki, mechaniki i automatyki jaki włożyłem w ten projekt. Na dniach powinienem pokazać moje pierwsze wypociny na maszynce.

[ Dodano: 2010-10-30, 12:07 ]
Jak obiecałem tak i o to są moje wypociny;P
Kotek z plexi
Obrazek
i póki co to na tyle;]

[ Dodano: 2010-12-15, 14:12 ]
Po nie długim użytkowaniu, padła mi nakrętka stołu. Ma wyczuwalny luz. 3ba będzie wymienić. Ale, że aż po tak krótkim czasie?;/
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”