PikoCNC - czujnik długości narzędzia

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
Jaszuk88
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 6
Posty: 724
Rejestracja: 14 gru 2007, 19:54
Lokalizacja: nasza galaktyka
Kontakt:

PikoCNC - czujnik długości narzędzia

#1

Post napisał: Jaszuk88 » 03 lis 2012, 07:58

Witam, do tej pory używałem do pomiaru wysokości mikrowyłącznika.
Zdarzyło mi się kilkakrotnie, że styki nie rozłączyły się a program wskazywał błąd.
Prawdopodobnie zrobiłem wadliwą konstrukcję podtrzymującą mikrowyłącznik, który ulegał uszkodzeniu mechanicznemu.
Chciałbym przejść na czujnik indukcyjny zbliżeniowy.

W jednym z tematów przeczytałem krótką wzmiankę Kolegi gaspara:
"Do bazowania ja używam krańcówek ze stykiem NO, gdyż po zbliżeniu styk jest zwarty i np. PikoCNC tylko takie obsługuje. Na szczęście w Machu można zmieniać stan i korzystać również z NC, pewnie w EMC2 również.
Tam z pewnością będzie dioda, która po zasilaniu cewki jak zbliżysz coś metalowego to zgaśnie. Warto w diagnostyce sprawdzić czy krańcówka działa, coby nie zrobić kolizji ;)

Możesz to podłączyć również jako czujnik wysokości narzędzia, zasada działania jest taka sama..."

Czy mogę Kolegę prosić o rozwinięcie tematu:
1. Jaki czujnik - typ
2. Schemat i sposób podłączenia z PikoCNC
3. Szkic obudowy.
4. Opis jak działa, czy reaguje na malutkie frezy grawerskie ...
5. Foto :)

Oczywiście temat dla wszystkich użytkowników forum.



Tagi:

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1712
Rejestracja: 13 sty 2006, 16:41
Lokalizacja: Stargard
Kontakt:

#2

Post napisał: gaspar » 03 lis 2012, 14:07

1. NPN
2. Tak jak krańcówkę indukcyjną, czyli zasilasz od 10 do 30V czyjnijk (dwa kable + i -) a trzeci jest sygnałowy
3. Eh nie mam już tego czujnika, został sprzedany razem z pomarańczką. A jego autorem był gmaro i raczje wątpię by udostępnił tutaj jego budowę. Gdzieś kiedyś znalazłem zdjęcia rozmontowanego czujnika, budowa jest prosta (sam rozbierałem ten od gmara również) i jego zrobienie dla kogoś z tokarką to nie problem. Poszukam jak znajdę to zamieszczę, ale to jutro.
Generalnie są to dwie główne części pomiędzy którymi jest sprężyna, wciskając górną część sprężyna się ugina i powoduje, że metal znajdujący się w tej części zaczyna zbliżać się do czujki indukcyjnej.
4. Działa wyśmienicie, tutaj nie ma znaczenia średnica freza, gdyż zamknięcie obwodu następuje pomiędzy częściami czujnika.
5. jutro :)

[ Dodano: 2012-11-03, 14:20 ]
Tutaj masz jak to wygląda mniej więcej (w środku jest łożysko liniowe i kawałek wałka, na wałku jest sprężyna...) Link do tematu na forum
Załączniki
czujnik1.jpg
czujnik1.jpg (86.76 KiB) Przejrzano 9719 razy
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

Awatar użytkownika

Autor tematu
Jaszuk88
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 6
Posty: 724
Rejestracja: 14 gru 2007, 19:54
Lokalizacja: nasza galaktyka
Kontakt:

#3

Post napisał: Jaszuk88 » 03 lis 2012, 19:08

Bardzo Koledze dziękuje.
Ten czujnik Kolegi Piotrajub dosyć skomplikowany jest, no ale on wszystko robi bardzo profesjonalnie. I dobrze jak się uczyć to od najlepszych :smile:

Kol. gaspar miło mi się ogląda maszynę - pomarańczkę - gratuluje świetna robota.


piotr_olbrysz
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 478
Rejestracja: 04 mar 2012, 13:51
Lokalizacja: Warszawa

#4

Post napisał: piotr_olbrysz » 03 lis 2012, 22:30

gaspar pisze:4. Działa wyśmienicie,
Mam pytanie jaka jest powtarzalność pomiaru tego samego narzędzia w tej samym układzie geometrycznym, lub bardziej po ludzku jeździmy w osi z góra dół i dokonujemy pomiaru dla jakiej wysokości jest ON/OFF.

Jaka jest zależność błędu pomiaru wysokości narzędzia od zmian temperatury?

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1712
Rejestracja: 13 sty 2006, 16:41
Lokalizacja: Stargard
Kontakt:

#5

Post napisał: gaspar » 04 lis 2012, 10:01

Jaszuk88 pisze:1. Jaki czujnik - typ
Tutaj warto dodać, że poza tym iż używałem NPN (zwarcie do masy) to jeszcze styki NO, gdyż pikocnc tylko taki sygnał aktualnie obsłuży. W machu możemy sobie to zmienić.

Fotek niestety nie znalazłem, pewnie gdzieś zbunkrowane mam w czeluści hdd, ale windowsowy szukacz nic nie znalazł.
Jaszuk88 pisze:Kol. gaspar miło mi się ogląda maszynę - pomarańczkę - gratuluje świetna robota.
Dziękuję bardzo, mam nadzieję że jej aktualny właściciel (instytut) również jest zadowolony z jej pracy. (ponoć dostała nawet swoje pomieszczenie) :)
piotr_olbrysz pisze:Mam pytanie jaka jest powtarzalność pomiaru tego samego narzędzia w tej samym układzie geometrycznym, lub bardziej po ludzku jeździmy w osi z góra dół i dokonujemy pomiaru dla jakiej wysokości jest ON/OFF.
Nie rozumiem. :) Po co mi pomiar tego samego narzędzia?
Generalnie chodzi tutaj o takie zastosowanie:
1) Bazujemy maszynę po włączeniu zasilania.
2) Montujemy narzędzie 1 i dokonujemy pomiaru
3) Dojeżdżamy do przedmiotu i na nim ustawiamy pozycję bazową projektu
Można tutaj użyć czujnika pomiaru wysokości materiału
4) Frezujemy narzędziem pierwszym do momentu gdy nastąpi wywołanie zmiany narzędzia.
5) Maszyna jedzie do punktu zmiany narzędzia i czeka wywalając komunikat by je zmienić.
6) zmieniamy narzędzie i wciskamy ok. Maszyna sobie najeżdża na czujnik, dokonuje korekty wymiaru względem poprzedniego narzędzia i wraca sama do roboty.

Nie wiem czy o to koledze chodziło... Dokładność pomiaru niby mieści się w zakresie 0,02-0,01. Ja nie wiem jak jest gdyż na XMD32 nigdy nie udało mi się zrobić detalu w lepszej dokładności jak 0,05 :)
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

Awatar użytkownika

Autor tematu
Jaszuk88
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 6
Posty: 724
Rejestracja: 14 gru 2007, 19:54
Lokalizacja: nasza galaktyka
Kontakt:

#6

Post napisał: Jaszuk88 » 04 lis 2012, 11:14

gaspar pisze:Tutaj warto dodać, że poza tym iż używałem NPN (zwarcie do masy) to jeszcze styki NO, gdyż pikocnc tylko taki sygnał aktualnie obsłuży. W machu możemy sobie to zmienić.
Może Kolega pamięta konkretny model - producent


piotr_olbrysz
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 478
Rejestracja: 04 mar 2012, 13:51
Lokalizacja: Warszawa

#7

Post napisał: piotr_olbrysz » 04 lis 2012, 11:54

gaspar pisze:Nie wiem czy o to koledze chodziło... Dokładność pomiaru niby mieści się w zakresie 0,02-0,01. Ja nie wiem jak jest gdyż na XMD32 nigdy nie udało mi się zrobić detalu w lepszej dokładności jak 0,05
Mniej więcej o to chodziło. Nim zrobiłem czujnik długości narzędzia, to sprawdziłem jaka jest powtarzalność tego mikroswitcha. Wyszło w granicach 10um czyli w granicach dokładności śruby mikrometrycznej. Czułość czujnika indukcyjnego może zależeć od temperatury z tąd pytanie. Jak nie zapomnę to za 2 tygodnie zrobię takie badanie dla 2..3 egzemplarzy czujników indukcyjnych.
Załączniki
omron.jpg
omron.jpg (1.43 KiB) Przejrzano 11625 razy

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1712
Rejestracja: 13 sty 2006, 16:41
Lokalizacja: Stargard
Kontakt:

#8

Post napisał: gaspar » 04 lis 2012, 12:04

Ja kupowałem czujniki na www.piekarz.pl, ale ostatnio na allegro (zasięg 4mm) są tanie i odpowiednie.


Tutaj masz taki jak ja kupiłem. Styki ma i NO i NC a co dość istotne to zadziała gdy przedmiot będzie w odległości 2mm od czujnika (czyli sam czujnik wysokości narzędzia może być o 2mm niższy - a czasami potrzeba obniżenia w osi Z jest istotna).
Ważne jest, by nie bazować samym frezem nad czujnikiem, tylko frez ma wcisnąć część czujnika wysokości narzędzia, która dojedzie do czujnika indukcyjnego (uff nie wiem jak to wytłumaczyć zaraz coś narysuję w paincie)

Proszę poniżej przepis na czujnik :) Mam nadzieję, że innym też się przyda.

Zapomniałem dopisać, że wałek liniowy jest połączony z częścią pierwszą, a pomiędzy częścią pierwszą a drugą czujnika jest sprężyna jak na rysunku.
Załączniki
czujnik wysokosci narzedzia.jpg
czujnik wysokosci narzedzia.jpg (37.55 KiB) Przejrzano 9834 razy
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie


piotr_olbrysz
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 478
Rejestracja: 04 mar 2012, 13:51
Lokalizacja: Warszawa

#9

Post napisał: piotr_olbrysz » 04 lis 2012, 14:04

gaspar pisze:Nie rozumiem. Po co mi pomiar tego samego narzędzia?
Sprawa prosta, wykonuję sobie n pomiarów Z przy którym czujka się załączą i wyłącza. Robię to przy różnych prędkościach i ew. przy różnych temperaturach. Jak system pozwala mi to zapisywać to piszę skrypt idę na kawę , a później to już wiem czy czujka działa, jakie ma parametry z jaką prędkością najeżdżać i zjeżdżać.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Jaszuk88
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 6
Posty: 724
Rejestracja: 14 gru 2007, 19:54
Lokalizacja: nasza galaktyka
Kontakt:

#10

Post napisał: Jaszuk88 » 04 lis 2012, 16:09

Jeszcze mnie nurtuje jedna sprawa. Są czujniki, które zwierają wejście sterownika z masą, przez frez. Czyli metalowa izolowana płytka podłączona do wejścia sterownika.
I tu jest szkopuł:
1. czy taka nieruchoma płytka nie uszkodzi frezu podczas najeżdżania?
2. czy płytka powinna się lekko uginać?
3. czy taki czujnik będzie prawidłowo działał?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”