PikoCNC - czujnik długości narzędzia

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

tad1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 141
Rejestracja: 17 sty 2008, 20:01
Lokalizacja: skawa

#21

Post napisał: tad1 » 05 lis 2012, 16:36

Zgodzę się z tym ,tylko że nie chodzi o mechanikę ,bo czy 20 lat temu czy teraz to w maszynie czy w samochodzie to potrafimy wymienić łożysko ,drążek lub inne rzeczy ,chociaż też już są problemy bo producenci stosują nietypowe śruby ,gdzie trzeba stosować klucze serwisowe.
Chociaż nie o to mi chodzi żeby robić samemu wszystko ,bo też robię się leniwy i trzeba dać pracę np.mechanikowi bo on z tego żyje.
Oprócz sytuacji awaryjnych ,gdzie jestem zmuszony aby próbować samemu naprawić bo fachowiec przyjedzie za dwa dni.
Ale elektronika ucieka naprzód i za nią już nie nadążam ,dlatego napisałem że do starszego sterowania na stycznikach jeszcze zaglądłem ,a do nowych maszyn ,samochodów praktycznie nie ma tam co szukać.



Tagi:


Raven
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 681
Rejestracja: 24 paź 2011, 11:54
Lokalizacja: Warszawa

#22

Post napisał: Raven » 05 lis 2012, 16:55

Ponownie posłużę się przykładem samochodów... chociaż w komputerach też to widać (ogólnie w technice... dowolnej... w budownictwie to samo):
Starzy wyjadacze wiedzą doskonale jak zrobić coś technologią sprzed kilku lat i potrafią cuda... ale przy nowym rozkładają ręce bo "to tylko serwis".
Młodzi którzy się znają na rzeczy (pomijam tych co myślą, że się znają) może nie zrobią helikoptera z kawałka drutu, ale bez trudu naprawią najnowsze auto.

Tej elektroniki wcale tak dużo nie ma - raptem kilka czujników z których każdy daje inne objawy... kiedyś było kilka części do sprawdzenia, dziś jest parę więcej...

A wracając do tematu... jeżeli ktoś się dziwi, że w sklepie są kosztowne i ładnie wyglądające czujniki...

Czujnik w postaci kawałka laminatu i drucika można zrobić w kilka minut.
Mając projekt i park maszynowy ładny fabryczny toczony czujnik również wykonuje się kilka minut...

Dlaczego producenci robią takie ładne i fikuśne czujniki? Proste...
Ile byli byście skłonni zapłacić za wyprodukowanie np. 100 czujników... z kawałka laminatu? ;)


piotr_olbrysz
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 478
Rejestracja: 04 mar 2012, 13:51
Lokalizacja: Warszawa

#23

Post napisał: piotr_olbrysz » 05 lis 2012, 19:59

gaspar pisze:Dziwne, ja mam taki czujnik standardowo w XMD32 zrobiony z kostki aluminiowej 15mm wysokiej. Kładę go na materiale i daje pomiar wysokości materiału. Frez V o stopce 0,25mm zjeżdża podczas pomiaru z prędkością 100mm/min. Dotyka i od razu podnosi się do góry. Nie ma żadnego śladu na kostce by się wbił. Również frez jest bez uszczerbień.
Wjeżdża kolega frezem w płytkę aluminiową, inny kolega w folię miedzianą. Ruch maszyny jest na poziomie 100mm/min z krokiem max 10um. Przy takiej prędkości maszyna staje w ciągu jednego kroku ( przynajmniej moja). Jeżeli któryś z kolegów widzi ślad o głębokości 10 um to moje gratulacje. Zauważyłem ze czoła tych czujników robione są z mosiądzu czy nawet aluminium właśnie po to aby V frez nie zniszczył swojego czoła. Dochodzą jeszcze dwa zjawiska, sprężystość materiału i osi Z oraz luzy w osi Z, które dodatkowo chronią nasze frezy. Swoją drogą dlaczego kostka ma 15mm a nie 25, czy jest to przypadek czy efekt przeliczeń matematycznych, bo w końcu kostka taka odkształca się spręzyscie od nacisku freza.
Czasmi trzeba dać zarobić innym, ale czasi chcemy coś zrobić samemu nawet dla samej satysfakcji.

[ Dodano: 2012-11-05, 20:11 ]
tad1 pisze:Ale elektronika ucieka naprzód i za nią już nie nadążam
Źle to kolega sformułował, elektronika rozjeżdża się w różne strony, a można jechać tylko w jednym kierunku i trzeba go wybrać.
ps. jestem elektronikem dlatego mam elektromechaniczny czujnik

[ Dodano: 2012-11-05, 20:14 ]
Raven pisze:Dlaczego producenci robią takie ładne i fikuśne czujniki? Proste...
Z tego samego powodu dla którego wycofano z rynku kosumenta żarówki 60W,75W,100W... dla kasy


zuchu
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 3
Rejestracja: 06 sty 2013, 21:47
Lokalizacja: Kraków

Czujniki z płytek

#24

Post napisał: zuchu » 06 sty 2013, 22:01

Witam.

Mam pytania do kolegów, którzy mają czujniki z płytek.

Jeden przewód powinien być podłączony do płytki, drugi do wrzeciona.
W jaki sposób macie podłączony przewód do wrzeciona? Czy nie ma jakiś problemów z tego, że wrzeciono, jako takie, jest podłączone do innego obwodu?
Zuchu


251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 4226
Rejestracja: 27 sie 2004, 21:59
Lokalizacja: Polska

#25

Post napisał: 251mz » 06 sty 2013, 22:12

zuchu pisze:W jaki sposób macie podłączony przewód do wrzeciona?
Najpewniej to zrobić za pomocą krokodylka:)
http://allegro.pl/krokodylek-maly-izolo ... 73466.html

Awatar użytkownika

sajgon
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1014
Rejestracja: 15 lis 2011, 14:21
Lokalizacja: Śląsk

#26

Post napisał: sajgon » 06 sty 2013, 22:27

zuchu pisze:W jaki sposób macie podłączony przewód do wrzeciona?
Mam nagwintowany otworek w aluminiowym korpusie i śrubą przykręcam końcówkę oczkową z zalutowanym przewodem.
Pozdrawiam , Michał. ;)


zuchu
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 3
Rejestracja: 06 sty 2013, 21:47
Lokalizacja: Kraków

#27

Post napisał: zuchu » 06 sty 2013, 23:00

Dziękuję.
To rozwiązanie ze śrubą i końcówką oczkową bardziej mi się podoba.
Trochę trwalsze niż krokodylek ;-)
Zuchu


Radzu
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 6
Rejestracja: 17 lut 2014, 17:41
Lokalizacja: Rydułtowy

#28

Post napisał: Radzu » 17 lut 2014, 17:52

Witajcie,
Od jakiegoś czasu składamy z kolegą frezarkę na sterowniku PikoCNC i w sumie prawie wszystko już działa za wyjątkiem pomiaru długości narzędzia.

Problem jest taki że gdy uruchamiam pomiar z sprzętowych klawiszy (Reset + Stop) to w oknie logu wyspisuje "Pomiar wysokości materiału" i w tej samej chwili "Pomiar zakończony".
Wszystkie krańcówki podpięte na NC, czujniki bazowania NO, czujnik wysokości narzędzia w postaci płytki laminatowej i krokodylka.
Myślałem nawet że mam gdzieś zwarcie ale wypięcie kabli (home Z) nic nie daje, zwarcie styku przed włączeniem pomiaru (bo już myślałem że działa jakoś na odwrót) też nic nie zmienia.
Poza tym jak zainicjować zarówno pomiar długości narzędzia jak i pomiar wysokości materiału ?


mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2920
Rejestracja: 27 maja 2013, 22:18
Lokalizacja: gdzieś

#29

Post napisał: mc2kwacz » 17 lut 2014, 21:16

Wygląda jakby czujnik długości narzędzia dawał sygnał na płytce sterownika, więc płytka może być uszkodzona. Trzeba sprawdzić miernikiem, co się dzieje po drugiej stronie transoptora wejściowego długości narzędzia.

Ja nie rozróżniam długości narzędzia i wysokości materiału. To nie jest czytelne w Piko i na pewno nie jest wygodne i praktyczne w użyciu, bo żeby zmierzyć narzędzie trzeba jechać do czujnika wysokości narzędzia, CO NAWET NIE ZAWSZE JEST FIZYCZNIE MOŻLIWE. Lepiej po prostu mieć gdzieś, na materiale lub obok, ustalony punkt referencyjny pomiarowy wysokości, i do niego się bazować po zmianie narzędzia.

W swoim czasie proponowałem usprawnienie tego kawałka programu, ale na razie bez reakcji. Widać innym pasuje tak jak jest ;)

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 585
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

#30

Post napisał: cosimo » 17 lut 2014, 23:30

Problem jest taki że gdy uruchamiam pomiar z sprzętowych klawiszy (Reset + Stop) to w oknie logu wyspisuje "Pomiar wysokości materiału" i w tej samej chwili "Pomiar zakończony".
Wszystkie krańcówki podpięte na NC, czujniki bazowania NO, czujnik wysokości narzędzia w postaci płytki laminatowej i krokodylka.
Rozumiem, że lampka HOME_Z w monitorze działa jak należy tzn. wejście reaguje na załączanie ?
Jeśli tak, to daj obrazki z pierwszych dwóch zakładek ustawień – zapewne tam jest coś nie tak.
Poza tym jak zainicjować zarówno pomiar długości narzędzia jak i pomiar wysokości materiału ?
Pomiar długości narzędzia wykonywany jest na końcu jazdy referencyjnej (przycisk REF) jeśli maszyna tego nie robi to znaczy, że w ustawieniach nie masz włączone.
Ja nie rozróżniam długości narzędzia i wysokości materiału.

Dzięki pomiarowi długości narzędzia koniec frezu odnajduje się względem blatu stołu. Kiedy mamy zmierzone narzędzie możemy dopiero mierzyć wysokość materiału inaczej ryzykujemy, że zadziała np. SOFTLIMIT osi Z lub dostaniemy komunikat, że pracujemy „pod stołem”. Inaczej mówiąc: czujnik długości narzędzia jest stałym punktem odniesienia - taką krańcówką HOME od strony frezu i ze swej natury powinien być stabilnie przykręcony do blatu. Raz zmierzonego materiału po wymianie frezu nie musimy mierzyć ponownie – wystarczy zmierzyć narzędzie. Nie wspomnę o tym, że bez czujnika długości żadna automatyczna czy półautomatyczna wymiana nie jest w jakikolwiek sposób możliwa. Po pomiarze narzędzia, kiedy frezem dotkniemy blatu stołu licznik osi Z (wsp. maszynowe - czerwone tło !) powinien pokazywać „0.000” mniej więcej...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”