PikoCNC - czujnik długości narzędzia

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1568
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#41

Post napisał: RobWan » 23 lis 2016, 22:32

kalreg pisze:Jesli tak to jak to zrobic?
Można podłączyć, ale jak to zależy czy to coś jest zasilane czy tylko ma styki zwierne.
Wtyczka stereo wskazuje na zasilanie.

Robert



Tagi:

Awatar użytkownika

Petrus69
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1
Posty: 43
Rejestracja: 09 lis 2011, 17:56
Lokalizacja: Hajnówka

#42

Post napisał: Petrus69 » 24 lis 2016, 06:55

Raczej ten czujnik ma tylko styki zwierne. Na tej stronce jest schemacik

http://cnc-plus.de/en/Router-Accessorie ... nsor-.html

Piotr


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1568
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#43

Post napisał: RobWan » 24 lis 2016, 21:13

Podłączysz. Trzeba do tego makro. I w PLC przypisać wejście do PROBE.
Makro do pomiaru długości narzędzie już jest. Jest w katalogu PIKO.

Robert


kalreg
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 6
Posty: 59
Rejestracja: 17 sty 2016, 21:24
Lokalizacja: Olsztyn

#44

Post napisał: kalreg » 28 lis 2016, 00:49

Zakladam ze mowisz o pliku \profileDef\Macros\Examples\TM.txt

Poniewaz nie jestem tworca, a uzytkownikiem frezarki cnc i to poczatkujacym moglbys mi podpowiedziec co gdzie podpinac i jak to oprogramowac? Ewentualnie gdzie znajde jakiegos manuala, ktory o tym traktuje bo to co znalazlem na stronie piko nie zdalo sie na wiele :(

Zakladam ze w gkodzie wstawiam komende ktora zmienia mi narzedzie (M06). Frezarka podjezdza do zmiany narzedzia, zmieniam recznie frez, kontynuuje program odpalajac nastepny kod (jaki?) ktory przesuwa mi wrzeciono nad czujnik. Tam on sie opuszcza i w momencie nacisniecia przycisku wysyla sygnal do probe, ktory uruchamia makro, ktore dodatkowo zeruje w tym momencie os Z.
Jesli tak to dziala to fajnie - pytanie jak to zrobic by tak to dzialalo?

Z gory dzieki za podpowiedz.


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1568
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#45

Post napisał: RobWan » 28 lis 2016, 00:55

Nie mam czujnika długości narzędzia, to gotowca nie dam, bo nie mam.
Ale podłączenie to raczej prosta sprawa, ale nie na tyle aby to opisać w kilku zdaniach.
Kup te czujnik. Jak będziesz go miał to podłącz pod wolne wejście na płytce Piko. Zobacz w PLC w kontrolkach gdzie miga jak go uaktywniasz. I napisz. Napisze co dalej.
No chyba, że ktoś już używa i napisze krok po kroku.

Robert


kalreg
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 6
Posty: 59
Rejestracja: 17 sty 2016, 21:24
Lokalizacja: Olsztyn

Re: PikoCNC - czujnik długości narzędzia

#46

Post napisał: kalreg » 02 lut 2018, 14:23

Odświezam temat, Kupiłem czujnik narzedzia - zwykly wciskany. Zdjecie przewodow wraz z oznaczeniem w zalaczeniu, oraz zdjecie piko, ktore posiadam. Prosze o podpowiedz co robic dalej tzn gdzie te piny podlaczyc, jak skonfigurowac sterownik i plc zeby to dzialalo itp. Bede wdzieczny za kazda podpowiedz..

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2696
Rejestracja: 08 gru 2009, 22:33
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

Re: PikoCNC - czujnik długości narzędzia

#47

Post napisał: syntetyczny » 02 lut 2018, 14:35

A jaka jest specyfikacja tego włącznika? wg strony 7 http://www.pikocnc.com/download/BOARD_E ... manual.pdf czujnik działa na zasadzie zwierania 24V do masy.
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot


kalreg
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 6
Posty: 59
Rejestracja: 17 sty 2016, 21:24
Lokalizacja: Olsztyn

Re: PikoCNC - czujnik długości narzędzia

#48

Post napisał: kalreg » 02 lut 2018, 14:57

Hej. Dzieki za odpowiedz. Nie sadzilem ze przyciski maja jakies szczegolne specyfikacje. Sam celowalbym ze skoro to przycisk to zwiera przewod z napieciem z masa, stad nie wiem do czego sluzy przewod "sygnal". Inny temat ze na stronie 7 wkazanego przez Ciebie manuala jest tez rysunek z opornikami. Powiniennem tutaj takowe tez miec? Jesli tak to jakie opornosci?

POPRAWKA:
24v i masa zasilaja diode ktora jest w przycisku; wcisniecie zwiera kabel sygnalowy z masa.

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2696
Rejestracja: 08 gru 2009, 22:33
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

Re: PikoCNC - czujnik długości narzędzia

#49

Post napisał: syntetyczny » 03 lut 2018, 07:22

Jeżeli jest dioda, to powinien być rezystor. Można dać 1kOhm na 24V i podłączyć je razem z syg do IN piko, a GND 0 do IO_GND
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot


kalreg
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 6
Posty: 59
Rejestracja: 17 sty 2016, 21:24
Lokalizacja: Olsztyn

Re: PikoCNC - czujnik długości narzędzia

#50

Post napisał: kalreg » 13 lut 2018, 00:29

No panowie, musze przyznac ze chyba bez Waszej pomocy sie nie obejdzie.

Przeczytalem z uwaga cala dokumentacje dotyczaca makr do piko, przeczytalem ten watek na forum, przejrzalem plc, opcje w programie i mam poczucie ze wszystko tutaj gdzies jest, ale nijak nie moge wystartowac. Brak mi jakiejs sensownej dokumentacji, ktora by w prosty i logiczny sposob wytlumaczyla co zwykly zjadacz chleba ma zrobic zeby ogarnac sobie czujnik wysokosci narzedzia.

Mam czujnik narzedzia w postaci przycisku. Przycisk moge przenosic dowolnie po polu roboczym. Chcialbym by po wcisnieciu jakiegos przycisku w programie (pewnie PM albo PN), wrzeciono z frezem powoli opuszczało sie na przycisk i w momencie gdy go wcisnie, wartosc Z w programie była ustawiana na 0 + wysokosc czujnika albo jeszcze lepiej 0 + wysokosc czujnika + wysokosc materialu.
Załóżmy ze przycisk po wcisnieciu puszcza sygnal na IN 10. Skoro przycisk ma 3 przewody czyli +, - i sygnal, a sygnal jest bodajze zwierany z masa podczas wciskania przycisku to jesli cos pojdzie nie tak i 24v pojda na IN to nic sie nie stanie? Podejrzewam ze powiniennem korzystac z makra TM z katalogu Macros/Examples. Nawet przenioslem ten plik do katalogu Macros ale wciaz nie jest widoczny w przyciskach run/macros.

Bede wdzieczny za podpowiedz lub skierowanie do jakiejs dokumentacji ew podzielenie sie wlasnymi plikami.
K.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”