PikoCNC - czujnik długości narzędzia

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2920
Rejestracja: 27 maja 2013, 22:18
Lokalizacja: gdzieś

#31

Post napisał: mc2kwacz » 18 lut 2014, 02:35

Ja to wszystko rozumiem, już raz tłumaczyłeś. Tylko że:
1. w pewnych sytuacjach nie mogę przejechać narzędziem nad systemem mocowań, tam gdzie czujnik narzędzia jest zamocowany (za mały zakres Z)
2. przesuwam wrzeciono w uchwycie regulując w ten sposób fizyczny zakres pracy, zależnie od wysokości materiału oraz długości narzędzia. I nie zawsze jestem w stanie zjechać do czujnika.
W tym momencie czujnik długości narzędzia o stałej wysokości traci sens. Oczywiście, że chciałbym go używać, ale przy takich opcjach softu jakie są, często nie jestem w stanie. A skoro nie jestem w stanie zawsze, to stosuję metody zastępcze, które działają zawsze. Jest to dalekie od ideału, ale jakoś sobie radzę. A z pomiarem długości na czujniku bym nie dał rady. Konkretnie z tak rozwiązanym czujnikiem jaki jest teraz.

Dlatego jakiś niedawny czas temu, zaproponowałem niewielkie skomplikowanie systemu pomiaru długości narzędzia, które rozwiązałoby problem osi Z o małym skoku oraz problem czasochłonnych i ryzykownych przejazdów do "głównego" czujnika wysokości narzędzia. Uważam, że mój pomysł był dalece lepszy od typowych rozwiązań, bardziej uniwersalny, bardziej czytelny i nieporównanie praktyczniejszy.



Tagi:


Radzu
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 6
Rejestracja: 17 lut 2014, 17:41
Lokalizacja: Rydułtowy

#32

Post napisał: Radzu » 19 lut 2014, 21:21

Zarówno czujnik Home Z jak i pomiar narzędzia zapalają diodę w monitorze.

Jak rozumiem przy włączonym pomiarze narzędzia pomiar powinien się odbywać w pozycji która jest ustawiana po bazowaniu i tam powinien się na stałe znajdować czujnik.

Ustawienia jak poniżej:
Obrazek Obrazek

Gdy ostatnio robiłem test jak by wyglądało frezowanie ze zmianą narzędzia, to wykonało co miało wykonać, wyskoczyło okno ze zmianą narzędzia i po zatwierdzeniu zaczęło dalej frezować bez żadnego ruchu który mógł by sugerować podjazd na pozycję pomiaru narzędzia (no a wymiana narzędzia bez ponownego ustawienia jego długości do stołu raczej odpada).

Awatar użytkownika

wiesiuch
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 173
Rejestracja: 06 lut 2011, 18:38
Lokalizacja: Jordanów

#33

Post napisał: wiesiuch » 20 lut 2014, 07:33

Widzę że nie masz ustawionej osi narzędziowej w zakladce 2/2 ustaw Z


Radzu
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 6
Rejestracja: 17 lut 2014, 17:41
Lokalizacja: Rydułtowy

#34

Post napisał: Radzu » 20 lut 2014, 21:32

Wielkie dzięki to było to.

Awatar użytkownika

wiesiuch
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 173
Rejestracja: 06 lut 2011, 18:38
Lokalizacja: Jordanów

#35

Post napisał: wiesiuch » 22 lut 2014, 14:14

Fajnie by było podziękować plusikiem kolegom za dobre rady


Radzu
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 6
Rejestracja: 17 lut 2014, 17:41
Lokalizacja: Rydułtowy

#36

Post napisał: Radzu » 22 lut 2014, 14:37

Nie widzę takiej opcji bo z pewnością bym kliknął :(

Awatar użytkownika

wiesiuch
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 173
Rejestracja: 06 lut 2011, 18:38
Lokalizacja: Jordanów

#37

Post napisał: wiesiuch » 22 lut 2014, 18:19

A fakt trzeba być autorem tematu . :wink:


januszd
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 246
Rejestracja: 06 lip 2014, 13:37
Lokalizacja: łodzkie
Kontakt:

#38

Post napisał: januszd » 04 lis 2014, 19:06

Panowie , taki czujnik będzie OK pod sterownik piko ?
Rzemieślnik Artysta


mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2920
Rejestracja: 27 maja 2013, 22:18
Lokalizacja: gdzieś

#39

Post napisał: mc2kwacz » 04 lis 2014, 20:09

Chyba raczej jaki będzie ok pod maszynę?

P.S. Wiesiuch, po kiego grzyba Ci te plusiki? :)


kalreg
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 6
Posty: 59
Rejestracja: 17 sty 2016, 21:24
Lokalizacja: Olsztyn

#40

Post napisał: kalreg » 23 lis 2016, 21:43

Odświeżam temat:

Znalazlem takie cos na allegro z pomoca kolegow z forum:
http://allegro.pl/czujnik-dlugosci-narz ... 79911.html

Czy da sie cos takiego podlaczyc do piko? Jesli tak to jak to zrobic?
Czy to automatycznie zatrzyma mi maszyne poprzez ESTOP czy nie bedzie jej rozlaczac? Czy automatycznie moze w tym momencie zzerowac os Z czy robie to recznie?

Pozdrowka,
Kalreg.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”