OUS 1 - wersja katowicka

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.
Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 33
Posty: 9463
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

#681

Post napisał: RomanJ4 » 08 sie 2012, 14:10

Jeśli mogę coś koledze poradzić:
- postaw maszynę nie bezpośrednio na stole, ale na klockach z twardego drewna, wysokich na 50-100mm, będzie Ci łatwiej wygarniać wióry z pod maszyny. Klocki powinny być trochę większe niż podstawa maszyny przez które przejdą szpilki skręcające blat stołu z maszyną
- zrób rant z listewek dookoła stołu, wióry nie będą z niego spadać pod nogi w czasie obróbki (pod wpływem drgań, itd)


pozdrawiam,
Roman

Tagi:

Awatar użytkownika

rzeznik2555
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 10
Posty: 69
Rejestracja: 18 kwie 2012, 18:57
Lokalizacja: Wartkowice

#682

Post napisał: rzeznik2555 » 12 sie 2012, 17:38

Pod nogi myślałem zrobić ruszt taki drewniany jak przy rasowych tokarkach A tak wogule po co dają u znajomego św pamięci sąsiada też był taki
Obrazek


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 6826
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#683

Post napisał: pukury » 12 sie 2012, 18:46

witam.
zrób taką kratkę pod nogi.
o wiele mniej wiórów wbija się w podeszwy :lol:
poza tym nie stoisz na podłodze bezpośrednio - jak ktoś pracuje kilka godzin dziennie na wylewce ( popularna sprawa w warsztatach ) to reumatyzm puka do kolan.
jak masz możliwość to zrób sobie.
pozdrawiam.
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

oswiecimskie
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 86
Posty: 288
Rejestracja: 01 gru 2011, 20:33
Lokalizacja: oswiecim

#684

Post napisał: oswiecimskie » 25 lis 2012, 12:11

Jakby był ktoś zainteresowany to mam do sprzedania koła do gitary.Cena 18zł/sztuka liczba zębów: 80,45,90,96,96,100
OUS-1 TSA-16 Mn-80a


qqaz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1522
Rejestracja: 28 sty 2007, 16:12
Lokalizacja: Łódź

#685

Post napisał: qqaz » 25 lis 2012, 13:08

- zrób rant z listewek dookoła stołu
ale w wygodnym miejscu zostaw przejście - nie będziesz łyżeczką wydłubywał resztek.


pabloo
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 8
Posty: 10
Rejestracja: 07 kwie 2013, 18:39
Lokalizacja: Warszawa

#686

Post napisał: pabloo » 05 sie 2013, 21:39

Witam. Czy ktoś mógłby wyjaśnić mi "jak krowie na rowie" jak skasować luz nakrętki w OUS-ie? czy mam naciąć od góry oryginalną nakrętkę i rozgiąć za pomocą dodatkowej śrubki? Dodatkowo mam luz w miejscu gdzie pracuje śruba - w tym uchwycie gdzie jest kreska do podziałki. Czy tam stosuje się po prostu podkładki? to muszą być bardzo cieniutkie - macie dostęp do takich? Pozdrawiam i z góry dziękuję!


Autor tematu
tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 122
Posty: 1193
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

#687

Post napisał: tomcat65 » 06 sie 2013, 03:32

Witam kolejnego ous-usera :).
Nakrętka, zapewne chodzi Ci o posuw wzdłużny. Rozciąć można, ale jeśli śruba nie jest jednakowo wytarta, a pewnie nie jest, to będziesz miał mniejszy luz w środkowej części śruby, a na końcach b. ciasno, bo tam z reguły jest mało zużyta. Oczywiście najlepiej wymienić, bo oryginały chyba są z mosiądzu zamiast brązu.
Luz na 'klepkach' to podkładkami, można doszlifować sobie do wymaganej grubości. U mnie jednak w trakcie pracy, to 'klepki' się rozchodziły przy większym obciążeniu.
Na początek użyj podkładek, później znajdziesz inny sposób na klepki:).


pabloo
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 8
Posty: 10
Rejestracja: 07 kwie 2013, 18:39
Lokalizacja: Warszawa

#688

Post napisał: pabloo » 06 sie 2013, 10:21

a czy możecie mi podpowiedzieć gdzie kupić takie nakrętki? może ktoś dorabia takowe? ewentualnie o jakie mam pytać - jakieś dane na temat tego gwintu. Zielony jeszcze jestem. góry dziękuję


Autor tematu
tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 122
Posty: 1193
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

#689

Post napisał: tomcat65 » 06 sie 2013, 10:58

Maszynka już wiekowa, w sklepie nie dostaniesz, Ale na Allegro ktoś czasem wystawia komplety - śruba+nakrętka, trzeba polować. Kiedyś miałem do człowieka nr.tel, ale mi wsiąkł.
Gwint śrub trapezowy Tr12x2 lewy.
ps. z tym luzem na początek da się żyć, choć wkurza. Trzeba tylko zmierzyć ile go jest.


pabloo
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 8
Posty: 10
Rejestracja: 07 kwie 2013, 18:39
Lokalizacja: Warszawa

#690

Post napisał: pabloo » 06 sie 2013, 18:48

a może ma ktoś rysunek techniczny nakrętki? kolega z forum zaoferował się , że dorobi takową ale potrzebuje rysunek a ja noga jestem w tym zakresie. Z góry dziękuję.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”