OUS 1 - wersja katowicka

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.
Awatar użytkownika

panzmiasta
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 103
Posty: 788
Rejestracja: 17 gru 2011, 18:13
Lokalizacja: MALBORK

#701

Post napisał: panzmiasta » 02 wrz 2013, 21:03

tomcat65 pisze: Można większe noże, ale trzeba je zfrezować aby ostrze było na wysokości osi, więc trzonek noża 10x10 trzeba o 2 mm wycienić.
Można też imak naruszyć, aby większe wchodziły, ale na moje lepiej noże tak przygotować.
Ależ Tomku można przecież dać blachę 2mm pod głowico-wrzeciennik a noże 10mm bez przerobienia wychodzą w osi toczenia ... Oczywiście wypada na samym początku sprawdzić jak to jest w naszej obrabiarce -nie zawsze jest to fabryczne 8mm - miałem na wiosnę w jednym czasie 2 obrabiarki ous i nie można było zamieniać np imaków [przy zamianie oś w jednym ous-ie wychodziła na 7mm a w drugim 9mm ], były pasowane do jednej sztuki obrabiarki .
Zestaw noży z linku jak najbardziej do kupienia jeden konkretny zestaw , brakuje mi tam tylko przecinaka , być może przy takich rozmiarach nie produkują , można dokupić w rozmiarze 10mm oznaczenie GDAR1010E200-05


perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam

Tagi:


Autor tematu
tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 122
Posty: 1193
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

#702

Post napisał: tomcat65 » 03 wrz 2013, 17:39

Racja, Tomku, racja, stary już człowiek i nie nawykł do takich kombinacji :). Ale taką blaszkę trzeba mieć, równa, gładką i najlepiej szlifowaną, plus drugą pod konika, plus kawałki pod posiadane noże 8x8, bo ich nie wyrzuci.
Może i noże 10x10 są łatwiej dostępne, ale czy aż tak bardzo? A jak jakiegoś kształtu brakuje, można sobie trzonek dorobić, zwłaszcza na OUSie :).


pabloo
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 8
Posty: 10
Rejestracja: 07 kwie 2013, 18:39
Lokalizacja: Warszawa

#703

Post napisał: pabloo » 07 wrz 2013, 12:30

Witam ponownie. Nożyk 8 x 8 zrobiony a przecinaczek dorobiony z HSS. No to pytanko jeszcze o jakiś patent na dobre wyregulowanie konika względem wrzeciona. Mimo silnego dokręcenia tych wstawek kwadratowych od spodu, które wchodzą w kanał łoża potrafią się przesunąć przez co zmienia się osiowość względem wrzeciona. Jakieś patenty? jak to usztywnić?
Ile smaru ładujecie do wrzeciennika przez kalamidke? Aż zacznie wyłazić? które szczęki pasują do oryginalnego uchwytu OUS-a? przede wszystkim chodzi mi o szczęki lewe bo takowych mi brakuje.


Autor tematu
tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 122
Posty: 1193
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

#704

Post napisał: tomcat65 » 07 wrz 2013, 16:56

Ciężko powiedzieć o oryginalnym uchwycie w OUSie, były i bizony i TUPn, a co masz to nie wiadomo. Nawet jak znajdziesz szczęki do swojego, to i tak loteria czy będą pasować.
Ile smaru? jak rozebrałem wrzeciennik, to w łożyska napchałem, potem trochę dołożyłem, ale nie tak, żeby nosem wychodziło.
Kliny w koniku trzeba by wymienić na dobrze dopasowane i do rowka w postawie konia i do kanału w łożu.


AdamZSZ
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1
Posty: 23
Rejestracja: 11 gru 2017, 15:48

Re: OUS 1 - wersja katowicka

#705

Post napisał: AdamZSZ » 25 maja 2019, 09:12

Ma ktoś uchwyt do dłutowania na sprzedaż albo jego wymiary?


zibi201
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 287
Rejestracja: 13 gru 2013, 20:07
Lokalizacja: Poznań

Re: OUS 1 - wersja katowicka

#706

Post napisał: zibi201 » 07 gru 2019, 20:17

Kupiłem OUS-1 bez wału Kardana i gitary.
Myślicie , że lepiej spróbować dorobić czy szukać tych części? Koła zmianowe mam.
Czy dostępne są rysunki gitary?


Autor tematu
tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 122
Posty: 1193
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

Re: OUS 1 - wersja katowicka

#707

Post napisał: tomcat65 » 08 gru 2019, 02:02

Sama gitara czasem do znalezienia na różnych aukcjach.
Oryginalnych rysunków nie ma. Sam kiedyś komuś robiłem rysunki i może jeszcze gdzieś mam. Jak znajdę, dam znać.


zibi201
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 287
Rejestracja: 13 gru 2013, 20:07
Lokalizacja: Poznań

Re: OUS 1 - wersja katowicka

#708

Post napisał: zibi201 » 08 gru 2019, 10:12

Będę wdzieczny :)
Jak się nie uda zdobyć gitary to będę kombinował coś, żeby chociaż posuw się dało załączyć.


Autor tematu
tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 122
Posty: 1193
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

Re: OUS 1 - wersja katowicka

#709

Post napisał: tomcat65 » 08 gru 2019, 15:06

Gitara nie służy do posuwów, tylko do gwintów. Same posuwy to korbkujesz - łapkami.


zibi201
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 287
Rejestracja: 13 gru 2013, 20:07
Lokalizacja: Poznań

Re: OUS 1 - wersja katowicka

#710

Post napisał: zibi201 » 08 gru 2019, 16:14

Czyli nie ma szans żeby założyć któreś z kół na gitarę i używać tego jako automatyczny posuw?
Da się tą maszyną w miarę równo przetoczyć wałek ?:P
Kupiłem go, bo trafiła się okazja, a mojej TSA-16 nie doprowadzę do ładu zbyt szybko...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”