OUS 1 - wersja katowicka
-
pabloid
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 18
Chciałbym tu przestrzec zwolenników kasowania luzu na zero w przekładniach. Po pierwsze prowadzi dto do szybkiego zniszczenia kół zębatych, z reguły czyni przekładnię hałaśliwą, co jest sprawą wtórną a po drugie jest- jesli nie niemożliwe to bardzo trudne do uzyskania a co ważne-po prostu bezcelowe. Normalne jest, że są luzy na kołach zmianowych i na samej srubie pocągowej. Luzy te nie mają znaczenia dla poprawnego przeprowadzenia operacji gwintowania, pod warunkiem, że są w czasie tej operacji niezmienne, tzn koła się nie rozjeżdzają (sztywno zamocować gitarę i osie kół) i nakrętka dzielona nam się nie rozsuwa w czasie pracy (w OUS nie ma tego problemu bo nakrętka nie jest dzielona). Gwintujemy w jedną stronę (do wrzeciennika dla gwintów prawych), nóż wycofujemy (w stronę konika) na lewych obrotach wysunięty całkowicie z rowka gwintu, bo wraca właśnie z powodu luzów inną trasą. Wycofujemy odpowiednio daleko poza początek gwintu włąśnie po to, by potem, na początku ruchu roboczego gdy będą kasowały się luzy- było na to miejsce. Po wykasowaniu się luzów nóż musi trafiać ( i trafia
) w bruzdę gwintu. Żadne to dla tokarza arkana 
Tagi:
-
pabloid

- Posty w temacie: 18
Widziałem to kiedyś i nawet się napaliłem, aby robić, ale podszedłem krytycznie i sam ostudziłem swój zapałRomanJ4 pisze:Nóż unosi podczas lewych obrotów trący materiał. sam nóż jest zamocowany wahliwie (w osi poziomej) w oprawce.
Myślę, że może być kłopot ze sztywnością tak zamocowanego noża- musi być dość lużno skontruowany zarówno sam przegub, jak i korytkowe gniazdo w oprawce w które wchodzi noż, To, że sam się podnosi a potem pod własnym ciężarem opada, wymusza założenie dość duzego luzu takiego gniazda. Może powodować to drgania w czasie pracy. Ponadto problemem może być wykańczanie gwintu gdzie pracują obie krawędzie noża, gdyż jest on w czasie ruchu roboczego niejako pchany i dociskany do jednego z boków korytka, a w drugim kierunku mając luz - będzie chciał uciekać w ten luz. W efekcie będzie skrawał tylką jedną krawędzią...ale mogę przesadzać
-
tomcat65
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 125
- Kontakt:
Zasmiecacie mi, Panowie, wątek okrutnie
. Oby na temat, przynajmniej dowiaduję się wielu przydatnych rzeczy. Co prawda na co dzień obrabiam metale - stellity, ale nie metodami warsztatowo-przemysłowymi, no i mniejszymi narzędziami, trzonek 2,35 i wysokie obroty.

Uploaded with ImageShack.us
Udało mi się dziś zdobyć jeden nóż 8x8, ISo2, więc ostro do pracy
. Na pierwszy ogień poszła nakrętka do trzpienia mocującego w stożku. Następie używając starego niepasującego mi noża, posłużyłem się nim jak frezem - puryści pewnie tego nie pochwalą
.

Efekt - powierzchnia pod klucz

Dysponuję więc już kompletnym trzpieniem

Dalsze postępy będę relacjonował.

Udało mi się dziś zdobyć jeden nóż 8x8, ISo2, więc ostro do pracy

Efekt - powierzchnia pod klucz

Dysponuję więc już kompletnym trzpieniem

Dalsze postępy będę relacjonował.
-
oswiecimskie
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 86
-
oswiecimskie
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 86
-
Zbych07

- Posty w temacie: 87
Istotnie wypadałoby założyć własny wątek poświęcony tej maszynce bo jej konstrukcja do OUS ma się nijak.akwiator pisze:Witam ponownie
Wiem , że trochę zagracam temat ale jak już się podpiąłem to i dokończę.
........... Przekopałem podany link do tokarek i najbliżej mam do firmy Glass. Co się okazuje jej patent na przekładnię i gitarę jest stosowany do dzisiaj. Nic nie jest odłamane tylko po prostu brakuje osłony .
Już jest po pierwszych próbach, smary i pasek wymienione. Mój zabytek ma się lepiej niż dobrze. Trochę mały motor (270W) ale to też ma swoje dobre strony. Maszyna dłużej pochodzi![]()
link do fotek
http://www.fmix.pl/album/85652/tokarka/1
Przejżałem te fotki z linku , ładna konstrukcja. Trzeba tylko uważać żeby czegoś nie wkręciło w trybiki
Niechcący trafiłem na taką maszynkę przy pracy.
Tylko silnik ma inny, zdecydowanie bardziej ekologiczny niż Twoja ---> LINK