OUS 1 - wersja katowicka
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 86
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 87
W czasie wiercenia wypadnie prawie na pewno ( moje doświadczenia z OUS).oswiecimskie pisze:Czyli jak chce wlozyl w wrzeciono glowice wiertarską z stozkiem morse'a 2 i wiercic w materiale otwory ( z kolumny frezarskiej) to jest duze ryzyko ze wypadnie? jak innaczej mozna rozwiązac ten problem?
Zabezpieczenie zawsze to samo - wszystkie oprawki i głowice i frezy - stożek zakończony gwintem - śruba przez wrzeciono i nakrętka ( pokazane na poprzedniej stronie wątku ).
-
-
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 22
Kiedyś szybko musiałem przerobić tokarkę OUS na wiertarkę stołową i wiertła mocowałem bezpośrednio w uchwycie tokarskim. nie było czasu na inne kombinacje. Gdy to rozwiązanie okaże się niewystarczające to dopiero pokombinuję z mocowaniem uchwytu wiertarskiego.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 125
- Kontakt:
Musisz do książek zajrzeć
.
W oprawkę można włożyć wiertło, jeśli ma się odpowiedni rozmiar tulejki zaciskowej, np. 6 mm to wiertło fi6 umocujesz, lub frez z trzonkiem 6 mm.
Uchwyt wiertarski - zależy jaki masz, czy z gwintem czy stożek.Adekwatnie do tego musisz mieć trzpień frezarski np. mk2/B18. Wszystko zależy od uchwytu, według niego dobierasz trzpień. Z gwintem oczywiście.
Ale mocując uchwyt w koniku, to trzpień pełny, lub z płetwą.

W oprawkę można włożyć wiertło, jeśli ma się odpowiedni rozmiar tulejki zaciskowej, np. 6 mm to wiertło fi6 umocujesz, lub frez z trzonkiem 6 mm.
Uchwyt wiertarski - zależy jaki masz, czy z gwintem czy stożek.Adekwatnie do tego musisz mieć trzpień frezarski np. mk2/B18. Wszystko zależy od uchwytu, według niego dobierasz trzpień. Z gwintem oczywiście.
Ale mocując uchwyt w koniku, to trzpień pełny, lub z płetwą.
-
Dzieki za podpowiedzi;) kiedys widzialem jak gosciu mial wiertlo w szczękach uchwytu tokarskiego .Napewno wytestuje, powinno zdac egzamin;)
W związku z tym ze mam male doswiadczenie (kolo 30h na tokarce) nie mam narazie duzej wiedzy na temat toczenia.Jesli robicie na ous-ie nie przefrezowanymi nozami tzn nominalną srednicą 8x8 powiedzcie ile mozna w milimetrach zbierac na jeden przejazd w stali?? ile w aluminium i mosiądzu?czy noze 8x8 oplaca sie kupowac?
W związku z tym ze mam male doswiadczenie (kolo 30h na tokarce) nie mam narazie duzej wiedzy na temat toczenia.Jesli robicie na ous-ie nie przefrezowanymi nozami tzn nominalną srednicą 8x8 powiedzcie ile mozna w milimetrach zbierac na jeden przejazd w stali?? ile w aluminium i mosiądzu?czy noze 8x8 oplaca sie kupowac?
OUS-1 TSA-16 Mn-80a
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 22
Ile można zebrać zależy od sztywności konstrukcji i mocy napędu
Żelaznej reguły dla 'malucha' nie ma. Spróbuj 1mm, obserwuj drgania.
Zależy, czy masz noże tokarskie czy wyrób z Chin. Zestawy lutowane prosto z pudełka
nadają się tylko do gruntownego przeostrzenia.
Zależy od materiału ST3 to nie nierdzewka i zbierać można ostrzej.
Przyłożyć nóż, obserwować piękny skręt wióra i drgania napędu
Jak się na własnym przykładzie przekonałem - tylko praktyka
powodzenia w przerabianiu złomu na wióry
Żelaznej reguły dla 'malucha' nie ma. Spróbuj 1mm, obserwuj drgania.
Zależy, czy masz noże tokarskie czy wyrób z Chin. Zestawy lutowane prosto z pudełka
nadają się tylko do gruntownego przeostrzenia.
Zależy od materiału ST3 to nie nierdzewka i zbierać można ostrzej.
Przyłożyć nóż, obserwować piękny skręt wióra i drgania napędu
Jak się na własnym przykładzie przekonałem - tylko praktyka
powodzenia w przerabianiu złomu na wióry

Repetitio mater studiorum est
Ale dlaczego tyle razy ?
Tom
Ale dlaczego tyle razy ?
Tom
-