panzmiasta pisze:... Uuuu to mam problem , może moja nie jest katowicka ......... Jakieś sugestie ?
Hmmm .... Poważna sprawa. Jakbyś w związku z tak poważnym mankamentem miał ją zamiar wyrzucić to powiedz gdzie.
OUS 1 - wersja katowicka
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 103
O może ty wiesz jakiej ja mam produkcji ous ? No mogę powiedzieć jak mnie z forum nie wyrzucicieoswiecimskie pisze:Panzmiasta pisales ze za tokareczke dales grosze;) za ile kupiles i co bylo w jej zestawie?

-Koła gitary
-3 komplety szczęk , miękkie + twarde zew+wew
-przegub do napędu
- śruby do mocowania przedmiotu w rowkach T
- konik
- silnik 600w [ok bo tabliczka zamalowana] i jeszcze parę drobiazgów

tokarka praktycznie w stanie bdb , nic nie popękane , suport bez luzów , nie jest to ideał ale bardzo mało używana .Widziałem też u tego kolesia imadełko ale pewnie mi nie da , ciekawe czy ma podzielnicę , widziałem też sporo tulejek u niego mk2 teraz dzięki forum wiem że to do frezarki . Oczywiście kupowałem jakąś tokarko-frezarke bez wiedzy co to za cudo , na razie mam za sobą rozbiórkę "do śrubki " i czyszczę z 2 warstw grubej farby
perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 125
- Kontakt:
To widać całe stado szkól się tym zajmowało. Moja z innej, patrz tabliczka w pierwszym poście. I tabliczka jest po lewej na czołowej pow. łoża.
A od dziś wspierać będzie mnie
Ciemna Strona Mocy z niebieską d...
.

Uploaded with ImageShack.us
Jasieś tam odcienie zieleni - oliwka, khaki - są, w wersji mat, jak się smarem ubabrają będzie piękna satyna.Zbych07 pisze:Pomalować na zielono , powiesić ...... parę bombek
A od dziś wspierać będzie mnie
Ciemna Strona Mocy z niebieską d...

Uploaded with ImageShack.us
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 86
-
Jak bym był złośliwy to bym napisał że mam najbardziej oryginalną z nas wszystkich , posiadając fotograficzną pamięć [zapamiętuje mnóstwo szczegółów ; ] ... zobaczcie 1szą stronę z dtr w pdf-ie jest tam pieczątka z adresem Królowej Jadwigi 12 - jak na mojej ous
Ps : a tak ciekawe ile tych wersji [szkół] ous było , wie ktoś , i czym się różnią , czy były wprowadzane modyfikacje na różnym etapie w różnych szkołach

Ps : a tak ciekawe ile tych wersji [szkół] ous było , wie ktoś , i czym się różnią , czy były wprowadzane modyfikacje na różnym etapie w różnych szkołach
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 86
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 125
- Kontakt:
Pieczątkę z DTR-ki pamiętam, może to jedyna dostępna sztuka.
Powszechnie uważa się, że pierwo- i wzorem, była wersja z Oświęcimia od Salezjanów.
Ksiądz nie dał rozgrzeszenia za partactwo, a wtedy to był poważny mankament
.
W dobie ówczesnej politechnizacji roznieśli produkcję na inne szkoły, pewnie się okaże, że i w Olsztynie też parę sztuk ukleili. Jedna ze szkół dalej produkuje słynną WS16 wersji lądowej i morskiej.
I tak każda ze szkół robiła swoją 'wersję', pewnie często aby spełniała najniższe wymogi a uczeń dostał zaliczenie.
Dziś rozebrałem podzielnicę, nie do końca. Brakuje klucza, żeby od spodu rozkręcić, może od kątówki przypasuje, ale gdzieś mi wsiąkł. Pokrętło to istna rzeźba, ślimak też z zadziorami i ciężko się kręcił. Trzeba wszystko poprawiać, przynajmniej część. Regulacja luzu na ślimaku jest - tuleja mimośrodowa -, ale bez specjalnego klucza - do dorobienia - niemożliwa. Tak ciasne pasowanie w obudowie.
Przydałoby się uaktualnić dtr, o rzeczy istotne, np. rozmiary łożysk, uszczelniaczy. Jak ktoś rozbierał i ma dane, to podać. Np. łożyska kół pasowych to 6002.
Powszechnie uważa się, że pierwo- i wzorem, była wersja z Oświęcimia od Salezjanów.
Ksiądz nie dał rozgrzeszenia za partactwo, a wtedy to był poważny mankament

W dobie ówczesnej politechnizacji roznieśli produkcję na inne szkoły, pewnie się okaże, że i w Olsztynie też parę sztuk ukleili. Jedna ze szkół dalej produkuje słynną WS16 wersji lądowej i morskiej.
I tak każda ze szkół robiła swoją 'wersję', pewnie często aby spełniała najniższe wymogi a uczeń dostał zaliczenie.
Dziś rozebrałem podzielnicę, nie do końca. Brakuje klucza, żeby od spodu rozkręcić, może od kątówki przypasuje, ale gdzieś mi wsiąkł. Pokrętło to istna rzeźba, ślimak też z zadziorami i ciężko się kręcił. Trzeba wszystko poprawiać, przynajmniej część. Regulacja luzu na ślimaku jest - tuleja mimośrodowa -, ale bez specjalnego klucza - do dorobienia - niemożliwa. Tak ciasne pasowanie w obudowie.
Przydałoby się uaktualnić dtr, o rzeczy istotne, np. rozmiary łożysk, uszczelniaczy. Jak ktoś rozbierał i ma dane, to podać. Np. łożyska kół pasowych to 6002.
-
taki robaczek jak tu ?
Jak widać robaczek zakotwiczył się obok swojego wgłębienia, czyli luz 2mm nikomu nie przeszkadzał ; . Moja ous pochodzi z zsz przyzakładowej- odlewni i fabryki obrabiarek "DEFUM" , fabryka też zajmowała się naprawą i regeneracją czołgów ... Mogli precyzję przenieść na mniejszy kaliber typu ous1 .......... ale nie przenieśli

Jak widać robaczek zakotwiczył się obok swojego wgłębienia, czyli luz 2mm nikomu nie przeszkadzał ; . Moja ous pochodzi z zsz przyzakładowej- odlewni i fabryki obrabiarek "DEFUM" , fabryka też zajmowała się naprawą i regeneracją czołgów ... Mogli precyzję przenieść na mniejszy kaliber typu ous1 .......... ale nie przenieśli

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 22
A ja mam w zestawie imadło, ale szczęki są wykonane na ukos czyli nie ma kąta prostego. Na razie używam tam, gdzie to nie jest istotne czyli do obróbki górnej powierzchni detalu, ale nie na OUS bo na nim tylko toczę lub wiercę. Trzeba wreszcie znaleźć czas i to wyprostować.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.