obsługa pikocnc

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
santi666
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 19
Posty: 76
Rejestracja: 12 lis 2017, 20:29
Lokalizacja: Kraków

obsługa pikocnc

#1

Post napisał: santi666 » 27 cze 2021, 00:22

Witam szanownych forumowiczów. Mam taki mały problem. Kupiłem taką frezarkę cnc:
al legro.pl/oferta/frezarka-grawerka-cnc-zeliwna-lite-1-producent-9823588189.
Program, który obsługuje to pikocnc. Kupiłem głównie ze względu na grawerowanie w miękkiej stali, w zasadzie to do robienia konturu gdzie później będzie to obrabiane ręcznie rylcami itp. materiał, jaki będzie stosowany to pręt stalowy o średnicy 25 mm i wysokość 70 mm. Problem polega na tym, że jestem kompletnie zielony w temacie. Poszperałem trochę w necie, żeby znaleźć jakiś "samouczek" do tego programu piko, ale niestety nic takiego nie znalazłem (nawet na YT). I teraz moje pytanie. Co zrobić, żeby to ogarnąć? Czy są jakieś kursy ukierunkowane typowo do tego co potrzebuje? Czy może jest ktoś co odpłatnie by przyjechał i pokazał jak to ogarnąć, albo przez "teamviewer"? Mieszkam obecnie na południe od Krakowa w miejscowości Przytkowice
Wszelkie odpowiedzi są na wagę złota dla mnie.

Pozdrawiam.




sebasbox
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 162
Rejestracja: 16 mar 2019, 10:54

Re: obsługa pikocnc

#2

Post napisał: sebasbox » 27 cze 2021, 08:56

Hej, nie ma instrukcji a ani filmów instruktażowych niestety. Piko samo w sobie jest proste jak już je poznasz.
Najprościej będzie żeby właśnie ktoś do Ciebie podjechał i pokazał Ci co i jak bo inaczej otworzysz program i będziesz patrzył jak szpak w piz...ę.
Napisz może w ogóle czy już czy uruchomiłeś maszynę? Będziesz projektował w piko czy będziesz używał innego programu do projektowania a do piko będziesz wrzucał tylko gotowe kody?
Jak coś pisz na forum ktoś zawsze pomoże.


lukaszbioly3
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 103
Rejestracja: 10 gru 2013, 21:26
Lokalizacja: Łętownia
Kontakt:

Re: obsługa pikocnc

#3

Post napisał: lukaszbioly3 » 27 cze 2021, 11:39

Jak jesteś z Przytkowic to napisz do Certusa. Zakładali do swoich maszyn Piko i masz ich pod nosem. Na pewno pomogą.


Autor tematu
santi666
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 19
Posty: 76
Rejestracja: 12 lis 2017, 20:29
Lokalizacja: Kraków

Re: obsługa pikocnc

#4

Post napisał: santi666 » 27 cze 2021, 12:40

sebasbox pisze:
27 cze 2021, 08:56
Hej, nie ma instrukcji a ani filmów instruktażowych niestety. Piko samo w sobie jest proste jak już je poznasz.
Najprościej będzie żeby właśnie ktoś do Ciebie podjechał i pokazał Ci co i jak bo inaczej otworzysz program i będziesz patrzył jak szpak w piz...ę.
Napisz może w ogóle czy już czy uruchomiłeś maszynę? Będziesz projektował w piko czy będziesz używał innego programu do projektowania a do piko będziesz wrzucał tylko gotowe kody?
Jak coś pisz na forum ktoś zawsze pomoże.

Tak, uruchomiem. Myśle że będe wrzucał gotowe kody przygotowane w jakimś prostym prog. graficznym.

Dodane 1 minuta 37 sekundy:
lukaszbioly3 pisze:
27 cze 2021, 11:39
Jak jesteś z Przytkowic to napisz do Certusa. Zakładali do swoich maszyn Piko i masz ich pod nosem. Na pewno pomogą.
Dzięki za podowiedź, Certus to firma czy goście z forum ?


lukaszbioly3
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 103
Rejestracja: 10 gru 2013, 21:26
Lokalizacja: Łętownia
Kontakt:

Re: obsługa pikocnc

#5

Post napisał: lukaszbioly3 » 27 cze 2021, 13:29

Firma i goście z forum.


sebasbox
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 162
Rejestracja: 16 mar 2019, 10:54

Re: obsługa pikocnc

#6

Post napisał: sebasbox » 27 cze 2021, 13:30

lukaszbioly3 pisze:
27 cze 2021, 11:39
Jak jesteś z Przytkowic to napisz do Certusa. Zakładali do swoich maszyn Piko i masz ich pod nosem. Na pewno pomogą.
Wydaje mi się, że z tym może być problem, bo Mariusz chyba zarobiony mocno jest. Poza tym skoro kolega kupił maszynę od konkurencji to nie wiem dlaczego Certus miałby pomagać a nie producent maszyny...ale może się mylę.
Ja akurat mam maszynę od Certusa i przy dostarczeniu maszyny dostałem podstawowe szkolenie pozwalające na rozpoczęcie zabawy.

santi666...ja z piko korzystam w połączeniu z Fusion 360. Do piko wrzucam tylko gotowy kod. Dlaczego Fusion 360? Bo to w cholerę zaawansowany program a przy okazji prosty w nauce. Dodatkowo jest to program do którego znajdziesz najwięcej filmików instruktażowych na Youtube. Jak jesteś studentem to możesz z niego korzystać za darmo w pełnej wersji;)
Jeśli tak jak piszesz masz zamiar tak jak ja wrzucać gotowe kody do piko (już niezależnie w jakim programie przygotowane) to tak naprawdę za dużo tam nie masz do nauki, bo wgrasz kod, ustawisz zero na XYZ. Na początek wrzuć na maszynę styrodur to nawet jak przydzwonisz to nic się nie stanie.
Napisz może konkretniej czego nie wiesz czy w czym potrzebujesz pomocy.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 5312
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: obsługa pikocnc

#7

Post napisał: tuxcnc » 27 cze 2021, 13:33

santi666 pisze:
27 cze 2021, 00:22
Kupiłem taką frezarkę cnc
Za dotację?
Nie to żeby mnie to interesowało, tylko jest to najczęstsze wytłumaczenie dlaczego ktoś płaci pięciocyfrową kwotę za maszynę o której budowie i zastosowaniu nie ma bladego pojęcia...
Osobiście uważam że nie ma możliwości Ci pomóc i żadne szkolenia nie pomogą.
Pewnie masz inne zdolności, ale do CNC się nie nadajesz.


Autor tematu
santi666
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 19
Posty: 76
Rejestracja: 12 lis 2017, 20:29
Lokalizacja: Kraków

Re: obsługa pikocnc

#8

Post napisał: santi666 » 27 cze 2021, 14:25

sebasbox pisze:
27 cze 2021, 13:30
lukaszbioly3 pisze:
27 cze 2021, 11:39
Jak jesteś z Przytkowic to napisz do Certusa. Zakładali do swoich maszyn Piko i masz ich pod nosem. Na pewno pomogą.
Wydaje mi się, że z tym może być problem, bo Mariusz chyba zarobiony mocno jest. Poza tym skoro kolega kupił maszynę od konkurencji to nie wiem dlaczego Certus miałby pomagać a nie producent maszyny...ale może się mylę.
Ja akurat mam maszynę od Certusa i przy dostarczeniu maszyny dostałem podstawowe szkolenie pozwalające na rozpoczęcie zabawy.

santi666...ja z piko korzystam w połączeniu z Fusion 360. Do piko wrzucam tylko gotowy kod. Dlaczego Fusion 360? Bo to w cholerę zaawansowany program a przy okazji prosty w nauce. Dodatkowo jest to program do którego znajdziesz najwięcej filmików instruktażowych na Youtube. Jak jesteś studentem to możesz z niego korzystać za darmo w pełnej wersji;)
Jeśli tak jak piszesz masz zamiar tak jak ja wrzucać gotowe kody do piko (już niezależnie w jakim programie przygotowane) to tak naprawdę za dużo tam nie masz do nauki, bo wgrasz kod, ustawisz zero na XYZ. Na początek wrzuć na maszynę styrodur to nawet jak przydzwonisz to nic się nie stanie.
Napisz może konkretniej czego nie wiesz czy w czym potrzebujesz pomocy.


Wiesz co, pytałem kilka miesięcy na forum jaką maszynę wybrać do tego co potrzebuje w tym przedziale cenowym.
Wyboru za dużego nie było, ktoś podpowiedział mi że ten lite1 wydaje się dobry. Główną zaletą tej maszyny miała być sztywność dzięki ramie z odlewu. Nikt nie skierował mnie to Certusa. Być może dlatego że nie mają w swojej ofercie takich tanich frezarek. Firma od której kupiłem LF-y deklarowała szkolenie itd. Gdy przyjechałem po odbiór maszyny to wgrali mi program na laptopa i w 20 minutach gość streścił mi co jest co. Uruchomił maszyne, jakiś gcode wgrał i maszyna na sucho zrobiła symulacje. Tak wyglądało szkolenie. Być może sam nie wiele wiedział bo opowiadał mi ze 1,5 roku temu nie miał bladego pojęcia o cnc. Kupiełem od nich ponieważ jak wspominałem jestem zielony a atutem dla mnie było to szkolenie. No cóż człowiek uczy się na błędach całe życie a i tak głupi umrze.
Jak wpominałem w poprzednich postach, maszyna miała mi tylko pomóc w mojej pracy, być może z czasem stopniowo odkrył bym jej możliwośći. 2 lata temu kupiłem tokarę i też nie miałem zielonego pojęcia. Coś tam pamiętałem z warsztatów szkolnych, ale to było 22 lata temu. Obecnie robie na niej takie rzeczy o których mógłbym pomarzyć kiedyś.
Żeby było jasne nie uważam sie za mistrza tokarki, tylko z czasem nauczyłem się sam, poświęcając tak naprawdę nie wiele czasu na naukę. Więc wypowiedź kolegi tuxcncże że ja do cnc się nie nadaje ..... a...nie będe tego komentował. Chciałem podziękować ludziom na forum którzy mają cierpliwość do takich gości jak ja i na spokojnie, wytłumaczą jak dziecku o co kamana. Niestety nie każdy jest alfą i omegą, jeden przyswaja wiedzę z łatwościa a drugi musi poświęcić na to więcej czasu.
Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam.

Dodane 13 minuty 53 sekundy:
sebasbox pisze:Napisz może konkretniej czego nie wiesz czy w czym potrzebujesz pomocy.


No więc pierwsz rzecz która mnie irytuje to że po włączeniu programu pojawia mi się takie coś

i nie wiem jak wymazać te wszystkie punkty. Jak zacząć od nowa, jak skalibrować stół to programu.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 5312
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: obsługa pikocnc

#9

Post napisał: tuxcnc » 27 cze 2021, 14:37

santi666 pisze:
27 cze 2021, 14:11
Gdy przyjechałem po odbiór maszyny to wgrali mi program na laptopa i w 20 minutach gość streścił mi co jest co. Uruchomił maszyne, jakiś gcode wgrał i maszyna na sucho zrobiła symulacje. Tak wyglądało szkolenie.
Nie to żebym chciał robić za adwokata sprzedawcy, bo się powinien bardziej postarać, jednak nie ulega wątpliwości, że dowiedziałeś się wszystkiego co jest potrzebne żeby wykonać prace o których piszesz w pierwszym poście.
Twój problem polega na tym, że nie zrozumiałeś i nie zapamiętałeś, więc stąd mój sceptycyzm.
Jak się do tego doda, że ktoś Ci proponuje zakup Fusion360, który może i jest programem dobrym, ale skomplikowanym, no to już w ogóle szans nie widzę.
Na forum jest wielu ludzi chętnych do pomocy, ale kiedy ktoś ma jakiś konkretny problem, a nie kiedy kupił sobie frezarkę ale nie zna podstawowych podstaw.
Kup sobie arkusz styroduru, naucz się jak ustawić zero materiału, jak trafić frezem tam gdzie chcesz, jak wyfrezować kwadrat, jak wyfrezować koło...
Nie znam PikoCNC, ale jestem pewien że podstawowe funkcje ma takie same jak inne programy tego typu, bo tego się po prostu inaczej nie da zrobić. Co najwyżej przyciski ma inaczej rozmieszczone.
Internet jest zawalony potrzebnymi Ci materiałami, ale jak ich nie widzisz, to jak Ci pomóc?


bartekn86
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 334
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: obsługa pikocnc

#10

Post napisał: bartekn86 » 27 cze 2021, 15:25

A ja bym radzil jeszcze updejt zrobić do nowszej wersji programu. I tak jak tuxcnc radzi, samemu próbować na jakimś byle miękkim czymś.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”