obsługa pikocnc

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
santi666
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 19
Posty: 84
Rejestracja: 12 lis 2017, 20:29
Lokalizacja: Kraków

Re: obsługa pikocnc

#41

Post napisał: santi666 » 29 cze 2021, 14:31

hmmm... technicznie.. Technicznie to niebardzo, ponieważ jestem na etapie raczkowania. Ale napisze swoimi słowami ;)
Mam frez grawerski do metalu 6mm 60st 0,2mm. Niestety na chwilę obecną nie posiadam innych. Gdyby frezarka robiła jedną linie a nie kontur to ładnie by to wyszło. Sprawdzałem jak frezuje ręcznie i wychodzi ładnie, natomiast gdy robi kontur to robi się kaszana.
Ustawiłem w piko cam na wybieranie (pocket) ale nie buduje, tzn. w piko robią się jakieś ślaczki ale nie ma liter (jest nieczytelne).
Być może coś źle ustawiam w parametrach...

Dodane 4 minuty 33 sekundy:
takie coś pokazuje jak ustawiam na wybieranie:




Dodane 1 minuta 14 sekundy:
odległość między liniami to 0,21 mm

Dodane 7 minuty 23 sekundy:




tad1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 156
Rejestracja: 17 sty 2008, 20:01
Lokalizacja: skawa

Re: obsługa pikocnc

#42

Post napisał: tad1 » 29 cze 2021, 15:52

Musisz przerobić obrazek czy inaczej te znaki na jednoliniowe , wysłałem ci 4 znaki przerobione


Autor tematu
santi666
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 19
Posty: 84
Rejestracja: 12 lis 2017, 20:29
Lokalizacja: Kraków

Re: obsługa pikocnc

#43

Post napisał: santi666 » 30 cze 2021, 13:56

Witam, Co trzeba ustawić żeby przy wybieraniu ta żółta linia była tylko jedna. Chodzi mi o to żeby frez nie przejeżdżał trzy razy tylko raz po jednej lini ? Między czerwonymi liniami jest 0,22 mm ustawiłem freza D=0,19mm V=60*





A jak ustawie freza D=0,22mm V=60* to wychodzi coś takiego:



RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9
Posty: 1583
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: obsługa pikocnc

#44

Post napisał: RobWan » 30 cze 2021, 14:33

santi666 pisze: Technicznie to niebardzo, ponieważ jestem na etapie raczkowania. Ale napisze swoimi słowami
Mam frez grawerski do metalu 6mm 60st 0,2mm.

O! To jest technicznie. :-)
santi666 pisze: Co trzeba ustawić żeby przy wybieraniu ta żółta linia była tylko jedna.

Tego nie zrobisz w PIKO. Można spróbować zrobić Offset o wartości trochę mniej niż najmniejszy wymiar pomiędzy liniami Twojej geometrii.
santi666 pisze: Między czerwonymi liniami jest 0,22 mm ustawiłem freza D=0,19mm V=60*

To prawie się pokrywa z wymiarem B (stopka) frezu.
Jak zagłebisz nawet o 0,1 mm to wychodzi poza szerokość Twojej geometrii i OPiko nie tworzy w tym miejscu ścieżki.
Ja bym oszukał magazyn narzędzi i B wpisał zero.
Albo jak radzono wyżej w CAD'zie przerysować na jednoliniową geometrię.
Tu masz mało do rysowania to zrobisz to w 30 min.
Jak coś skomplikowanego to można się poratwać OCR'em, któy z bitmapy zrobi ściezke jednoliniową - WinTopo, jest też wersja darmowa. Dobre do przerabiania czcionek na jednoliniowe.


Robert


Autor tematu
santi666
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 19
Posty: 84
Rejestracja: 12 lis 2017, 20:29
Lokalizacja: Kraków

Re: obsługa pikocnc

#45

Post napisał: santi666 » 30 cze 2021, 15:28

dzięki, będę próbował.


Michal3013
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1
Posty: 34
Rejestracja: 25 maja 2020, 07:14

Re: obsługa pikocnc

#46

Post napisał: Michal3013 » 04 sie 2021, 06:31

Witajcie, mam pytanie... w piko mamy pomiar materiału i narzędzia. I dotychczas robiłem tak, że za każdym razem jak zmieniałem frez to robiłem pomiar materiału. Lecz czy nie wystarczy, zrobić pomiaru narzędzia od stołu później pomiar materiału. I przy każdej kolejnej zmianie frezu tylko pomiar narzędzia od stołu?


Autor tematu
santi666
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 19
Posty: 84
Rejestracja: 12 lis 2017, 20:29
Lokalizacja: Kraków

Re: obsługa pikocnc

#47

Post napisał: santi666 » 11 sie 2021, 18:15

ja robie tylko pomiar narzędzia przy wymianie freza, a pomiar meteriału ustawiam ręcznie opuszczając freza do czoła matriału.


qpqp
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 17 sie 2021, 23:13

Re: obsługa pikocnc

#48

Post napisał: qpqp » 18 sie 2021, 12:19

Panowie jako osoba zaczynająca przygode z piko cnc też ma jedno pytanie w temacie,
Co śle robie albo co mam zmienić żeby proporcje cyfry były takie jak na podglądnie ?
https://drive.google.com/file/d/1-niylA ... sp=sharing


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9
Posty: 1583
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: obsługa pikocnc

#49

Post napisał: RobWan » 18 sie 2021, 13:56

Ustawienia kontrolera, oś X i tam pewnie masz błędne parametry impulsy na posuw czy też posuw.

Robert


qpqp
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 17 sie 2021, 23:13

Re: obsługa pikocnc

#50

Post napisał: qpqp » 19 sie 2021, 22:19

Robert, wielkie dzięki za pomoc faktycznie pomogło :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”