Napędy do modernizowanej frezarki ACIERA F5 NC

Dyskusje dotyczące serwonapędów i napędów serwokrokowych.

Autor tematu
kszumek
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 204
Rejestracja: 04 kwie 2006, 18:08
Lokalizacja: Białystok

Napędy do modernizowanej frezarki ACIERA F5 NC

#1

Post napisał: kszumek » 08 sty 2020, 11:15

Witam
Kupiłem frezarke Aciera F5 NC , w dobrym stanie mechanicznym
łoża niewyrobione, śruby kulowe również, liniały heidenhain ls-403
servomotory dc , wrzeciono silnik szeregowy siemensa sprawne
tylko co dalej z tym zabytkiem zrobić :
1.spróbować uruchomić w oryginale, tylko co wtedy kod dziurkaczem robić :-)
2. zostawić oryginalne motory Dc dokupić drivery i mach
3.zmienić na Serva AC + drivery + mach ( 1 silnik 500W + servopack posiadam)
4. duże krokówki + dokupić sterowniki + mach ( posiadam 3 duże silniki więc zakup tylko sterowników)
5. inne propozycje

maszyna można powiedzieć na potrzeby hobbistyczne
może ktoś ma jakąś dokumentację do samej maszyny , sterowania fanuc chyba 5t , czegokolwiek
z elektroniką raczej nie mam problemu więc jakoś powoli sobie pomału poradzę
pozdrawiam




atlc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 885
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

Re: Napędy do modernizowanej frezarki ACIERA F5 NC

#2

Post napisał: atlc » 08 sty 2020, 13:35

Jak nie masz driverów do tych serw to opcja z krokowcami jest spoko, jeszcze lepsza serwa AC, a dokupienie napędów do silników DC ma sens tylko wtedy, jeśli silniki są małe i obsłużą je napędy ze sklepu sponsora (żółte).
Te napędy są w miarę tanie, za drivery DC o większej mocy zapłacisz więcej niż za serwa AC z Chin.


Autor tematu
kszumek
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 204
Rejestracja: 04 kwie 2006, 18:08
Lokalizacja: Białystok

Re: Napędy do modernizowanej frezarki ACIERA F5 NC

#3

Post napisał: kszumek » 08 sty 2020, 19:38

Obrazek Obrazek Obrazek

Witam załączam zdjęcia mojego zabytku
podłączyłem z ciekawości zasilanie i szafa żyje
co do wyboru opcji w międzyczasie okazało się że
szafa ma wymontowane serva
także 1 opcja już odpada, sterowniki dc te żółte mocniejsze starczają na styk
najwyżej straci się trochę na dynamice,
ale chyba spróbuje wsadzić serva ac 750W ze sterownikami ,(oryginalne dc mają coś koło 1kW)
opcją przejściową być może będa krokówki zobaczymy jaka różnica kasowa będzie
pozostaje kwestia napędu wrzeciona
zostawiać oryginalny silnik Dc czy zmieniać na zwykły + falownik?
pozdrawiam


atlc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 885
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

Re: Napędy do modernizowanej frezarki ACIERA F5 NC

#4

Post napisał: atlc » 08 sty 2020, 20:45

Zwykły+falownik+enkoder i nawet gwintowanie na sztywno ogarnie ta maszynka:)


Autor tematu
kszumek
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 204
Rejestracja: 04 kwie 2006, 18:08
Lokalizacja: Białystok

Re: Napędy do modernizowanej frezarki ACIERA F5 NC

#5

Post napisał: kszumek » 14 sty 2020, 22:29

Witam
jakie wady napędu wrzeciona ma oryginalny silnik obcowzbudny dc
w porównaniu z asynchronicznym z falownikiem ?
poza oczywiście wymianą szczotek, bo sterowanie chyba będę miał do niego,

dziś podłączyłem krokówkę do testów ze sterownikiem dm860
w osiach x i y jeszcze w miarę to znośnie chodzi na pusto
do jakiś 10-15 obr na /sek nie gubi kroków,
ale w "z" zdecydowanie kiepsko ledwo osią rusza
napięcie zasilania chińczyka niby 110 VDC max
to pobożne życzenie powyżej 50 VDC zaczynają się power faulty
pozdrawiam


lepi
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 731
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: Napędy do modernizowanej frezarki ACIERA F5 NC

#6

Post napisał: lepi » 15 sty 2020, 05:18

kszumek pisze:
14 sty 2020, 22:29
Witam
jakie wady napędu wrzeciona ma oryginalny silnik obcowzbudny dc
w porównaniu z asynchronicznym z falownikiem ?
poza oczywiście wymianą szczotek, bo sterowanie chyba będę miał do niego,

Jedyne wady to rozmiar i elementy eksploatacyjne jak szczotki/komutator. Skoro już jest zamontowany to i rozmiar nie przeszkadza.
Wszystko zależy, jaki jest sterownik do tego silnika. Pamiętaj, że zwykły falownik to najsłabsze rozwiązanie.


Autor tematu
kszumek
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 204
Rejestracja: 04 kwie 2006, 18:08
Lokalizacja: Białystok

Re: Napędy do modernizowanej frezarki ACIERA F5 NC

#7

Post napisał: kszumek » 27 sty 2020, 20:39

Witam
u mnie maszynka powoli ożywa
tak jak wspominałem na razie będą krokówki później serwa ac
w osi x i y udało mi się osiągnąć stabilnie posuwy 1200 mm/min i przyśpieszenie 250 mm/s2
czyli chyba całkiem przyzwoicie,
przy napięciu zasilania sterownika 45 VDC
w zetce połowa mniej ze względu na wagę tu chyba zamontuje przeciwwagę
tylko jest jeszcze jedno ze sterownikiem dma860h
do 50V zasilania dc jest ok. powyżej zapala się dioda power fault przy zwalnianiu silnikiem,
nawet jeżeli zmniejsze znacznie przyspieszenie
chciałbym zasilić go wyższym napięciem żeby
uzyskać większe prędkości , co może być powodem
tego błędu ?
pozdrawiam

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3215
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Re: Napędy do modernizowanej frezarki ACIERA F5 NC

#8

Post napisał: Zienek » 27 sty 2020, 21:14

Czy to się dzieje dla każdej osi, czy może tylko dla Z?

Moja diagnoza to to, że silnik krokowy napędzany działa jak prądnica i sterowniki nie są w stanie tego znieść :P


Autor tematu
kszumek
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 204
Rejestracja: 04 kwie 2006, 18:08
Lokalizacja: Białystok

Re: Napędy do modernizowanej frezarki ACIERA F5 NC

#9

Post napisał: kszumek » 27 sty 2020, 21:26

Witam
dla każdej osi , miałem sterownik zerlpa który znosił sporo wyższe napięcie zasilania dla tych samych silników
z tym że przy podwyzszonym napięciu zmniejszałem przyspieszenie z 250mm/s2 na 50mm/s2 ,
zmniejszenie przyspieszenia pomagało ale nie eliminowało błędu
pozdrawiam


cyna's
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 92
Rejestracja: 11 mar 2012, 12:26
Lokalizacja: Łódzkie/Wielkopolskie

Re: Napędy do modernizowanej frezarki ACIERA F5 NC

#10

Post napisał: cyna's » 27 sty 2020, 22:29

Z czego zasilasz sterowniki?
Retrofit Fadal VMC 15 - LinuxCNC
fadal-vmc-15-linux-cnc-t99497.html

Retrofit Elektrodrążarka drutowa SCX-2 / WBKX-6 ---> LinuxCNC
elektrodrazarka-drutowa-scx-2-wbkx-6-t98504.html

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Serwomotory / Serwonapędy / Napędy Serwokrokowe”